torsdag, februari 23, 2012

Greklandsmyter

Medan det grekiska folket utsätts för ett nytt "räddningspaket", fortsätter de ekonomiska och politiska eliterna i andra europeiska länder att sälja in berättelsen om de slappa grekerna till sina egna befolkningar. Folk ställs mot folk, medan försöken säkra finanskapitalisternas tillgångar och stärka EU-byråkratins makt kräver allt större offer. Grekland är inte först (Lettland har till exempel redan utsatts för eländet) och kommer definitivt inte att vara sist.

Jag var med i norsk (tv-sänd) radio om saken igår. Lyssna gärna här. Och idag skriver jag och kollegan Lars Gunnesdal i Aftenposten om mytbildningen runt Grekland:
Hellas blir rammet fordi EU-byråkratene ønsker å «vinne tid». For hva? For å prøve å sikre mest mulig av posisjonene til mektige finansinstitusjoner. Det er selvfølgelig helt uanstendig at det hardt prøvde greske folket skal betale den prisen. Vi skal være takknemlige for at den jevne greker ikke aksepterer å bli lurt og presset, men tar opp kampen. De fortjener vår støtte, ikke arroganse og ignoranse.

… är slutsatsen. Läs gärna hela artikeln här.

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Sydeuropas kris beror dels på euron, men det som verkligen har drivit det hela är de fega facken i Nordeuropa som har hållit tillbaka sina egna löner och skapat ett exportöverskott.

Tyskland och t.ex. Sverige kan bara ha ett exportöverkott om nån annan köper på kredit. Så enkelt är det.

Kerstin sa...

Någon verkligt god strategi är det ju knappast, dessutom, att utmåla en befolkning i en stat i en union som korrumperad, arbetsovillig och lat. I synnerhet inte om man vill hävda att EU är ett fredsprojekt.