söndag, april 15, 2012

Lyssna på Breivik!

Idag skriver jag i Aftonbladet om vikten av att lyssna på Breivik nu när rättegången mot honom börjar – och försöka begripa den idévärld som hans brott sätter i blixtbelysning. För den är han knappast ensam om att befolka och sälja in:
Terroristens politiska redogörelse är av stort allmänintresse. Det kommer att vara ett samtidsdokument, viktigt att ta in och reflektera över. För det som utmärker Breiviks politiska rättfärdiggörande – så som det hittills har kommit till uttryck i hans manifest och i de inledande förhören – vittnar om en idévärld som befolkas av långt fler.
Läs gärna.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Idiot som idiot, och den siste är inte född ännu.
Jag tycker det är att göra det enkelt för sig att kleta höger eller fascist på alla som har sakliga invändningar mot en havererad invandringspolitik.

Främlingsfientlighet har alltid funnits i detta land och de första att drabbas var finnar, jugoslaver, italienare m fl efter kriget. Oftast var fientligheten störst inom arbetarklassen och facken, liksom idag att SD hämtat en betydande del av sina röster från SAP.

All dårskap skall bekämpas så också teologiska fundamentalister inom islam. De står utan jämförelse för de värsta terrordåden de sista 20 åren, men röner inte samma uppmärksamhet och fördömande från sina håll på vänsterkanten vilket är beklagligt.

Att kleta ner högern med Breivik är lika befängt som att kleta ned de stora delar av vänstern som hylla Pol Pot och/eller göra vänstern ansvarig för RAFs framfart på sin tid.

Hugo

Anonym sa...

Jävligt bra och viktig artikel. Vi måste komma till ett ställe rent idémässigt där vi kan sätta fingret på den här islamofobin, där vi kan visa på när folk förfaller till högerpopulism och mobilisera mot det sjuka som nu sker t.om. i franska presidentkampanjer och i kammare och parlament europa över.

Erik Rune sa...

En viktig artikel av Ali Esbati. Den borde tryckas som broschyr av vänsterpartiet i massupplaga och delas ut med början på 1 maj i år.

Anonym sa...

Patetiskt, vänder det till att vi muslimer enbart är drabbade. Kommer från Bosnien och är fullt medveten om att det råder fördomar åt alla håll, varför detta förakt mot svenskar och andra grupperingar? Muslimer säger man inte vill bli märkta, inte fan blir det bättre av det finns såna som dig Ali som pumpar på med vänstersmörja..

David sa...

Ali, du och jag tänker nog inte lika i särskilt många frågor politiskt, men det vände sig i magen på mig när jag läste om Breiviks kommentarer om din fru och ert barn. Jag kan inte föreställa mig hur otäckt det måste kännas för er. Hoppas ni kan gå vidare, och att Breivik kommer att försvinna från världens uppmärksamhet för en lång, lång tid framöver.

Anonym sa...

Jag är emot dödsstraff, men i frågan Breivik vore det bästa ett skott i pannan, eller sätta in honom på öppen anstalt. Han lever inte många dagar där den saken är klar. Tänk vad mycket pengar man spar på denna galning.

Hugo

Anonym sa...

Hugo: Det är ju det han vill. Det som sker nu är det enda rätta. Norrmännen visar att samhället är starkare än galenskapen och hatet genom att ha en ordinarie rättsprocess.

Simsalablunder sa...

När Breivik väl är dömd så börjar hans vardag på anstalt. Då är det slut på uppmärksamheten och tristessen sätter in. Hans ofantliga ego får ingen näring där, det kommer han bli varse och det kommer att bli jobbigt för honom.
---------------
---------------

Ali, du var bra i det pajiga Betnérprogrammet, och den enda som kunde föra ett konsekvent och välgrundat resonemang, mellan det att bli avbruten.

Högersossen Bodström föll igenom totalt med dravel som att man inte skall hänge sig åt att försöka förstå varför någon utför terrorbrott.
Det blir i vart fall kontentan av hans pinsamma försök till triangulering, som gick ut på att angripa en ickedefinierad vänster för att de, enligt Bodström, ursäktar terrorbrott genom att man samtidigt sätter det i en kontext och söker förklara -varför- man drivs till att utföra terrorbrott.

Sådant får man visst inte säga, för då ursäktar man terror och terroristen, hör och häpna. Just så resonerar f.ö. gemene sverigedemokrat.

Att den av Bodström utpekade ickedefinierade vänstern även gör samma sak gällande Breivik och dennes terrorbrott, hör man dock inte Bodström tycka är en ursäkt för terrorbrottet. Han tycks inte ha något problem alls med det, vad det verkar, vilket säger något om Bodström.

Timbroiten, som gärna ville påpeka att hon minsann var jurist, behövde inte många minuter på sig att komma dragandes med Sovjetunionen, utan att kunna förklara hur det hade någon koppling till vårt samhälle idag och dess terrorism.

På något sätt tycktes det sprunget ur att hon blivit kallad högerextrem på Twitter, av dig.
Ville hon få det till att vara en del av strömningar av massivt vänsterhat riktad mot utvalda grupper, och att det på något sätt skulle kunna jämställas med det tankegods som det Breivik lutar sig mot och som basuneras ut på några av de största tidningarnas ledarsidor? Ja, då går det inte att skilja äpplen från bananer.

Betnér försökte sig på något liknande med sitt kommunistkortförsök, men han backade fortare än han hann säga liberal.

Hans ego fick sig en törn av att du pekade ut hans försök till mittenhållning, något som han försökte lappa med att proklamera att han minsann är en liberal av en sort så fin att den inte står att finna i detta land.

Fast så tycker också varenda varenda folkpartistyngling som varit på språkresa i USA.