fredag, augusti 22, 2014

Var person på sin (färgkodade) plats?

På sajten Sverige mot Rasism skriver jag om den etniskt skiktade arbetsmarknaden, och hur strukturell rasism reproduceras.
Samma tankesätt som Svenskt Näringsliv och Svenska Dagbladet gav uttryck för då, går dock igen nu när jobben debatteras. Integrationsministerns första tanke när han pratar om arbetslösheten bland invandrarkvinnor är RUT-sektorn för ”hushållsnära tjänster”. Centerpartiet pratar om att ”börja sin bana” på hamburgerrestaurang, när det till och med o det konkreta exemplet framgick att detta var ett arbete som hade pågått i fem år. Och vi vet att låga löner och dåliga villkor i praktiken långt ifrån alltid är ”språngbrädor” till att ”gå vidare”. För många som hör till utsatta grupper är det tvärtom där man blir kvar, medan kroppen och självförtroendet tar styrk och ens andra yrkeskunskaper blir mindre färska. Ett första steg är att åtminstone problematisera det.
Läs gärna artikeln!

4 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Det borde vara dags att utmana företag och offentliga institutioner på temat att de är inkompetenta, inte att de är ojusta. En direktör kan leva med att han är ojust, men inte med att han är inkompetent och inte tar tillvara sitt företags intressen.

För när ett företag inte anställer någon pga dennes namn eller hudfärg är direktören inte kompetent. Han tar inte fasta på den arbetssökandes kompetens utan på irrelevanta saker, förmodligen för sin egen bekvämlighets skull.

För många år sen köpte SSU en aktie i diverse börsföretag för att kunna gå på deras bolagsstämmor och ställa till jävelskap. Borde man inte kunna göra det idag? Utmana direktörer som inte tar vara på folks kompetens till företagets bästa, utan faller för sina egna fördomar?

Man borde kunna få med sig andra strukturellt diskriminerade, t.ex. kvinnor och folk med funktionsnedsättningar som inte får jobb dom bevisligen kan klara av.

Man borde också kunna få en del aktieägare med sig, med det upplägget...

Anonym sa...

Nylibelismen fungerar så att då den strukturella "diskrimineringen" sker högre upp och influerar attityder och opinion.

Etniska markörer är som vilka andra markörer som helst är utsatta och drabbar människor i det nyliberala samhället. Rasism och klassfientlighet och patriarkala strukturer är samma sak med olika "intressegrupper" som angrips.

http://josefsson.net/artikelarkiv/124-korstaget-mot-vaelfaerden-eller-den-svenska-elitens-valdsamma-revolt.html

JonasE sa...

En fråga - jag såg dig just på Tv4, och undrade direkt en sak: - finns det någon inkomst skillnad på de som REGELBUNDET använder RUT-tjänster??..........det påstås ju att 7 av 10 som använder RUT har en inkomst under ca 22.000, men är det alla som använt RUT-tjänster någon gång som det gäller ?? - det ligger ju en stor skillnad i om man tagit in en flyttstädning/fönsterputsning, eller inte vill städa hemma !!.

Ali Esbati sa...

Ja, precis detta har jag påpekat vid olika tillfällen.

Här är en genomgång: http://maktochpolitik.wordpress.com/2014/08/21/vilka-anvander-sig-av-rut-avdraget/