lördag, december 17, 2005

Borta bra, men...

Det finns ett dialektiskt samband mellan USA:s inrikes- och utrikespolitik. Rollen som våldsankare för den rådande globala exploateringsordningen sätter spår i det amerikanska samhället. Den inrikespolitiska brutaliseringen och fördumningen i samhället är både en effekt av och en förutsättning för det USA-drivna imperialistiska förtryck som hemsöker folken runt om i Världen.

Jag skrev i en text om tortyr för några veckor sedan: Det händer saker med människor som torterar, det händer saker med människor som torteras, och det händer saker med alla runt omkring detta torterande. Torterarna brutaliseras, också gentemot dem de påstår sig försvara och vårda. De torterade kommer att bära sår, långt värre än de ”grova kroppsskador” Vita huset säger sig vilja undvika för att tortyren ska gå mer obemärkt förbi.

Tänkte på det där igen, när någon i kommentarerna på en annan text påminde om ett TV-program om de brutala övergreppen mot fångar i amerikanska fängelsesystemet. Se den. Det är en gripande sammanställning. Titta i början om du inte orkar hela. Och fundera över vad som sker i ett samhälle med sådant här fängelsesystem; rasistiskt, avhumaniserande, förråande. Ett exempel av många:
The tape shows a prisoner lying on an examination table in the prison hospital. The guards are instructing him to climb down into a wheelchair. ‘I can’t, I can’t!’ he shouts with increasing desperation. ‘It hurts!’. One guard then jabs him on both hips with a Taser. The man jerks as the electricity hits him and shrieks, but still won’t get into the wheelchair. The guards grab him and drop him into the chair. As they try to bend his legs up on to the footrest, he screams in pain. The man’s lawyer told me he has a very limited mental capacity. He says he has a back injury and can’t walk or bend his legs without intense pain. The tape becomes even more harrowing. The guards try to make the prisoner stand up and hold a walking frame. He falls on the floor, crying in agony. They Taser him again. He runs out of the energy and breath to cry and just lies there moaning.
Via Yabosid hittar jag också den här videon från australiensiska CNNN. Reportern frågar amerikaner på stan vilket land som borde angripas härnäst i ”Kriget mot terrorn”. Hysteriskt roligt.

22 kommentarer:

Anonym sa...

HAHAHAHAHA, jag va ska man säga. Leijonborg skulle få det svårt med sin övertro på utbildning i USA. "Their attitude..." hahaha..... Benji

Anonym sa...

Kul film!

När det gäller tortyren, läs gärna Johan Norbergs kommentar:

http://www.johannorberg.net/?page=displayblog&month=12&year=2005#1429

Andreas sa...

Det är ett friskhetstecken att PATRIOT ACT-förlängningen stoppades. Vågar man hoppas att våra ärade EU-ministrar kommer att neka förlängning av datalagrings-katastrofen när den skall utvärderas om 3 år?

Anonym sa...

Yabosid.

Vart kan man kolla upp att förlängningen av patriot-act blev stoppad. Mig veterligen så blev den inte det, men jag kan ju ha missat när den blev stoppad. Källhänvisning, tack. Benji

magnus sa...

Jag skummade igenom antydningar som påstod att folk skadades oerhört av USA, i ett inlägg som slutade "Hysteriskt roligt."

(När det brinner i lögnfabriken?)

John sa...

Hela USA Israel situationen har utvecklats konstigt.

Numera är det okey att tycka och säga vad man vill så länge man stödjer Palestina, i alla fall i vänstersammanhang.
Om nån jude skulle ta illa upp och påpeka att något är rasistiskt så är det så att han (eller som ofta i vänstersammanhang, "de") alltid kallar alla oliktänkade antisemiter. De använder andra världskriget heela tiden.

Tycker det är lite tråkigt att alla i vänstern ska se allt så svart och vitt och inte ens försöka få en uppfattning om Israel, annan än den alla andra vänsterfolk målar upp.

Själv är jag inte helt impad av Israels beteende i alla sammanhang, däremot försvarar jag inte palestinska grupper som spränger sig själva i luften och försöker få med så många civila som möjligt. DVS jag har viss förståelse för Israel.

Likaså stödjer jag inte heller USA i alla sammanhang, trots att jag är väldigt höger.
Självklart avskyr jag tortyr lika mycket som alla ni som är vänster.

Så fort något nämns om tortyr så skriver alla ungefär: Nu firar högern när det förekommer tortyr.
Fattar inte, skall jag tro att alla vänsteranhängare firar tortyr pga att kommunismen bidragit med sin del av tortyr?

Jag förstår inte varför ni inte kan se något som helst positivt med Irakkriget. Om det fortsätter såhär så kommer Saddam vara svensk vänster martyr inom några år.
Jag stödjer inte de falska grunderna de gick in på, men inte fan är jag knäckt över att de blev av med Saddam!

Anonym sa...

"En korrekt analys. USA´s suger ut alla länder till det ytersta, dessa kapitalistmens dräglande svin. Dessutom är de flesta amerikaner korkade och genuint dumma.
De misshandlar och torterar muslimska oliktänkande. Alla har vi väl rätt att bära dynamit runt magen? Vi lever ju i en fri värld och är fria att göra det vi vill."

Tur att det finns sofistikerade svenska tänkare som presenterar sådana här fullkomligt lysande analyser av USAs utrikespolitik och därtill den amerikanska mentaliteten.

Oscar Troedson sa...

Kul att göra sig rolig över andras okunskap.

Anonym sa...

Rolig video men samtidigt lite tragiskt och nedstämmande att folk är så dåligt informerade, man kan ju undra i vems intresse det ligger.

Ali Esbati sa...

Ja, inte har de folk runt om i världen som får betala för att bli bombade något intresse av födumningen av det amerikanska folket i alla fall.

Anonym sa...

Våra klonade västmedier kommer inom en snar framtid att få konkurrens av ett initiativ av länder i "tredje världen" som tänker starta nyhetsbyrå liksom av Sydamerika som nu äntligen börjat resa på sig från alla fascistiska diktaturregimer USA tvingat på dem i form av Tele sur och sist men inte minst Iran vill starta en tillsammans med Ryssland för att ytterligare bräcka dominansen av marknadsdiktaturernas papegojmedier...

Anonym sa...

Sture says..

Det dialektiska sambandet är klarklagt och bevisat. USA mördar, våldtar andra nationer efter eget behag. De dummaste av de dumma är amerikaner som lever i sin egen myt och utan självinsikt.
Man torterar och skändar människor som inget krimminelt begått. Politiserar och utnämner fiender efter eget behag, dessa frihetskämpar som slåss för sina medborgerliga rättigheter i Irak t. ex. Ner med Bush, han är en riktigt dum idiot. Hans kärring är ful dessutom.

olydig sa...

Det är demokrati, dumbom!

M Hazard sa...

Ja, vad ska man säga? Man blir matt. Men som Yabosid sa: "Det är demokrati, dumbom!"

(Jag är mer än vanligt nedstämd och upprörd över läget i USA för jag har tittat på den privat-statliga propagandakanalen under de senaste dagarna.)

Anonym sa...

Idag är det dessutom en stor dag för Bolivianerna.

Medan Sverige och öst€uropa sjunker allt djupare in i det nyliberala medeltidsmörkret och koncentrationsgulager för oliktänkande poppar upp, tänds en strimma hopp för alla de miljontals människor i sydamerika som lidit hårt under USAmerikanska fascistdiktaturer nu senstast alltså det "fattiga" Bolivia där närmare 80% av indianerna och befolkningsmajoriteten nu får sin representant.

Landet har rika gas olja och mineraltillgångar som i århundraden åderlåtits ur landet utan att komma folket till del och USA som nyligen genom Bechtel försökte privatisera detta fattiga folks vattentillgångar kommer med största sannolikhet att försöka splittra de delar av landet där gasen & oljan finns för att tillsätta ytterligare en quislingregim men motståndet är hårt.

Bäva månde Persson och krigsförbrytarna i Bryssel när denna kontinent samarbetar mot orättvisorna!

Anonym sa...

Mia, hur gammal är du egentligen?
Krigsförbrytarna? Persson och Brysseldemokrater? Menar du allvar?

Vänstern har glömt: Fiendens fiende är INTE ens vän.

(den här kommentaren får man läsa snabbt, för Ali tar snart bort den.)

Anonym sa...

Mia, tillgången till vatten är mycket bättre i länder där det sköts privat. Varför vill du neka fattiga människor tillgång till vatten genom att förstatliga det, för det är precis det statistiken visar händer.

Sen så är naturtillgångar inget som är särskilt drivande i en ekonomi. Oljeländerna är i regel fattiga. Hong Kong, världens enda egentligt nyliberala stat, har absolut inga naturresurser, men har på bara 50 år blivit en av världens rikaste länder.

Anonym sa...

I början av 1980-talet gav den chilenska regeringen bönder, företag och kommuner rätt att äga lokalt vatten.

De kunde därmed sälja det på en fri marknad. Effekterna har varit oerhört positiva. Vattentillgången har ökat snabbare än i något annat land. För 30 år sedan hade bara 27 procent av chilenarna på landsbygden, och 63 procent i städerna, ständig tillgång på rent
vatten. I dag är samma siffror 94 respektive 99 procent. Det är den högsta siffran i alla världens medelinkomstländer! Det finns sju konkurrerande vattendistributörer bara i Santiago.

Marknaden bygger på frivilligt samarbete mellan individer medan offentlig sektor bygger på hot och tvång från politiker.

Vilken metod tror ni är bäst?

Morotens eller piskans?

Anonym sa...

Följaktligen är det inte vatten jag har i kranen eftersom det inte är börsnoterat.
Ingenting funkar ju numer om det inte går via börsen.

Undrar om man kan gå på muggen utan att gå via börsen?

Anonym sa...

Öh, hur fick du in börsen i det hela? De flesta företag här i världen är inte börsnoterade, och det är inget krav för att det ska funka. Kravet är att det ska finnas en fri marknad som skapar incitament till att investera i utveckling.

Anonym sa...

Börsen är högsta nivån av frihet.
Friare än så blir vi inte.
När vattnet är börnoterat så är det fritt.

D.v.s när nån tjänar pengar på vatten så är vattnet befriat..hajar du?

Om inte.Ring Timbro så förklarar dom

Anonym sa...

7,8,9,10 and out. Du förlorade debatten Behemot. Är nog bara du som inte märker när du blir knockad.