onsdag, maj 18, 2005

Granskningsnämnden fäller Kaliber

Granskningsnämnden har beslutat fälla det inslag i radioprogrammet Kaliber som ledde till en obehaglig och intellektuellt djupt ohederlig hets mot Revolutionär kommunistisk ungdom, RKU. Programmet framställde det som att statliga pengar använts för att finansiera olika ”märkliga resor”, vilket är en märklig problembeskrivning i sig, men framför allt helt enkelt var osant. Programmets beskrivning av RKU:s ställningstagande i Mellanösternfrågan (som inte heller hade någon relevans i kopplingen till Ungdomsstyrelsen) kunde lika gärna ha gjorts av israeliska ambassaden. RKU skriver i ett pressmeddelande att nämnden kritiserat detta, men inte ansett det vara tillräckligt för att strida mot saklighetskravet.

Det är glädjande att Granskningsnämnden ändå kommit till det fällande beslutet – som borde varit uppenbart. ”Förhoppningsvis så kan dagens beslut även ge den statliga åsiktspolisen Ungdomsstyrelsen en tankeställare”, skriver RKU i sitt pressmeddelande. Man kan tycka vad man vill om formuleringen, men den pekar på ett djupt och allvarligt problem. För faktum är ju att statliga Ungdomsstyrelsen, på basis av detta grovt osakliga program, och efterföljande hets från borgerliga riksdagsledamöter, faktiskt ändrade sin myndighetsutövning och plötsligt berövade RKU statsbidrag. Det reser allvarliga frågetecken kring Ungdomsstyrelsen. Och det bör förstärka de varningssignaler om ett medels borgerlig mediehets och statliga ingripanden inskränkt debattutrymme som länge funnits.

Detta är inte bara RKU:s problem. Det är demokratin som sådan som står på spel.

[Läs gärna ett tidigare inlägg i frågan]

6 kommentarer:

AndersML sa...

Nämnden ansåg dock att alla andra uppgifter i programmet var sakliga. Däribland uppgiften om att demokratibidrags-mottagarna RKU stödjer (proletariatets) diktatur.

Anonym sa...

Ungdomsstyrelsen verkar basera sin myndighetsutövning på vad media för närvarande råkar ha på löpet.
Vindflöjelmyndighet, är vad dom är. Varför inte lika gärna sparka Per Nilsson och låta Expressens ledarsida fatta besluten om vilka organisationer som ska ha bidrag rakt av, så slipper man det onödiga mellanledet?

Skönt iaf att granskningsnämnden hade fattning nog att fälla det absurda kaliberreportaget.

Nu vore väl en ursäkt på plats till RKU? Inte för att jag är RKU:are men det vore otroligt skönt att höra Christina Jutterström be Revolutionär kommunistisk ungdom om ursäkt i kvart i fem ekot.

Fredriksson sa...

Vad sa Esbati? "Demokratin står på spel".

Faen va jag garva'.

Ur RKU:s program stå att läsa:

"För att bygga det socialistiska samhället krävs kamp mot kapitalismen, dess lagar, regler och kultur. Vi skall vända upp och ner på alltihop!"

Här kan vi snacka om hot mot demokratin. Deras program hade fått nordkoreaner att rodna

Anonym sa...

Ali! Hur svårt kan det vara att länka till beslutet?

Anonym sa...

Kapitalism och demokrati står i motstättning till varandra. Demokrati= En skalle, en röst. Kapitalism= En krona en röst.

Anonym sa...

Den "osakliga" reportern Sandelin svarar RKU

http://www.rebell.se/notis050520sandelin.shtml