tisdag, november 08, 2005

Nya vänsterbloggar

Vänsterpartiets riksdagsgrupp goes cyber. Lite i alla fall. Tre riksdagsledamöter har börjat blogga: Lars Bäckström, Rossana Dinamarca och Kalle Larsson.

Jag har kunnat notera att den sistnämndes blotta uppenbarelse har en viss mental popcorn-effekt på borgerliga debattörer. Ett exempel som jag bloggat om tidigare, understryker i sammanhanget flera saker samtidigt. Jag låter vara osagt vilka, utan citerar bara Mauricio Rojas (fp) från en debatt med nämnde Larsson, angående effekterna av en arbetstidsförkortning i Sverige:
”Kalle Larsson! När det gäller sex timmar och bibehållen lön så är det med sådana idéer som det slutar som det gör i alla de kommunistiska diktaturer som min vän här är vän av. Därför går det så illa. Du kan fortsätta med detta, men jag hoppas att du aldrig får makten i Sverige och kan förverkliga den här typen av idéer”
Skulle fler v-riksdagsledamöter börja blogga så hamnar de på den här portalen.

26 kommentarer:

pontus sa...

Kalle ar ju ocksa den som lagt den ododliga:

"Jodå, när revolutionen kommer lovar jag dig att se till att det är jag som håller i geväret som skall skjuta dig"

Sympatiskt! Det ar alltid trevligt de fa ganger da vanstern visar sitt ratta ansikte. Ali ar tyvarr lite for smord for sadan freudianska "slippar".

Ali Esbati sa...

Det är möjligt att det är "odödligt", men det är också, vilket de flesta torde kunna förstå, lögn. Ditt inlägg är väl ett ganska bra exempel på hur påhitt kan övergå till påståenden och sedan till underlag för "diskussion". Odödligt, var ordet.

Vidugavia sa...

Vore kul om pontus kunde redogöra om under vilka förhållande detta "uttalande"...

pontus sa...

Jag kan inte se varfor "de flesta torde kunna förstå" att det ar logn. Jag har aldrig stott pa en dementi fran varken Kalle Larsson eller Joakim Nilsson (det presumtiva offret).

"Ododlig", huh? Ball ordvits.

pontus sa...

Forlat, sag inte den senaste kommentaren innan jag postade:

Sasom jag har forstatt det sa bad Joakim Nilsson att det skulle vara Kalle som avrattade honom nar revolutionen kom. Kalle skall da ha svarat med ovanstaende citat.

En naturlig tolkning ar att Kalle tyckte fragan var extremt lojlig och ville ge ett lika lojligt svar tillbaka. Sen sa ar det ju lite smaklost. Minst sagt.

Jag utesluter naturligtvis inte att det kan vara fabricerat. Men som sagt, jag har inte last nagon dementi.

Nyliberal sa...

Mer statlig subventionerad bloggning alltså.

Nu väntar man bara på ett statligt bloggbolag där politikerna utser cheferna, eventuellt kan det bli en politikertillsatt granskningsnämnd för att se till att det hela är (o)partiskt. Hela projektet kan gå under namnet "fri blogg". Alla som har dator måste dock betala blogglicens oavsett vilka sidor man väljer att besöka.

Eventuellt kan privata bloggare få vända sig till regeringen för att få "sändningsstillstånd" men det kommer då på sin höjd beviljas till 1 privat bloggare.

K Larsson sa...

Hej där,
och tack för uppmärksamheten. Någon påstod sig aldrig ha sett en dementi till att jag skulle ha sagt mig villig att skjuta en annan kille. Varsågod; Här är den: Jag har aldrig sagt att jag skulle var beredd att skjuta den där killen.

Kalle Larsson

Gruv.arb sa...

Tja där var skattevalsen igen.
Ena gången skall politiker hålla kontakt med folket och andra gången så får det inte ske om det är på skattebetalarnas kostnad.
Men inte fan tycker dom att det är fel om företag sponsar vissa tankesmedjor eller politiket och inte klagar dom då på att det är på konsumenternas bekostnad.

Anonym sa...

Kalle; Vill du få lika stor publik som Ali (typ rätt stor) så bör du vara sarkastisk, dryg och svepande. Oj! Glömde säga förnumstig. Mycket mycket slagord är bra.
Kodord: rasism, feminism, struktur, revolt, klass, självklar, naturligtvis, "så är det", terrorstämpla, blåbrun, fascistiska....

ps. Glöm inte att hålla ett von-oben-perspektiv så pass att det skulle få Bildt att rodna. ds

Anonym sa...

den andra anonymus. Du glömde ordet "husnigger" också, det ska man säga om alla invandrare som inte tycker som en själv.

jinge sa...

Jädrans vad många vänsterbloggar det finns nu. Vad ska de neocons säga nu då? De har ju alltid varit bäst och flest, även om vänsterbloggar alltid då som nu varit vackrast.. :)

Anonym sa...

Sasom jag har forstatt det sa bad Joakim Nilsson att det skulle vara Kalle som avrattade honom nar revolutionen kom. Kalle skall da ha svarat med ovanstaende citat.
--------------------------

Det finns en en
enkel formel som lyder

Som man ropar i skogen får man svar.

Den är rätt bra.

Snöfallet sa...

gruvarbetaren, jag tror inte att den där kommentaren var blodigt allvar...

"Men inte fan tycker dom att det är fel om företag sponsar vissa tankesmedjor eller politiket och inte klagar dom då på att det är på konsumenternas bekostnad."

din jämförelse faller pladask eftersom det finns en fundamental skillnad. konsumenter kan välja att inte konsumera just det företagets produkter. det kallas att rösta med sina pengar. skattebetalare har bara att punga ut och hålla tyst.

och jinge, din blogg ser bedrövligt anskrämlig och plottrig ut, så vad får dig att tro att du är en lämplig bedömare?

Gruv.arb sa...

Köper jag en vara och varan säljs av ett företag som är ansluten till en förening som ger bidrag till vissa suspekta tankesmedjor, så visst betalar jag det. Eller kanske det skulle stå i innehållsdeklarationen att företaget sponsar ex. en tankesmedja som börjar på T eller visa upp hur mycket av priset som ges åt diverse politiska åsikter.

Snöfallet sa...

"Köper jag en vara och varan säljs av ett företag som är ansluten till en förening som ger bidrag till vissa suspekta tankesmedjor, så visst betalar jag det."

och du har som sagt full rätt att låta bli det.

hur pass informerad du är som konsument är ditt och ingen annans ansvar. och de flesta företag informerar nog gladeligen dig, om du frågar dem. de brukar inte direkt skämmas över vem de sponsrar...

Antikommunist sa...

Ett annat trevligt citat av Kalle Larsson är det här:

"Våldet en taktisk/strategisk fråga, inte en moralisk"
(Sydsvenska Dagbladet, 28/10 2001.)

Påminner en del om Esbatis "när kapitalismen skenar iväg måste systemets brister lappas ihop med ideologi och med våld."

Samma kommunister här som där...

Anders sa...

Ja herregud, ibland undrar man om ni högergossar är på riktigt... Citatet "när kapitalismen skenar iväg måste systemets brister lappas ihop med ideologi och med våld." är ju till och med sådant att det kan förstås även utanför det sammanhang man tagit det ifrån.

Vilka är det som står för våldet och ideologin som beskrivs, ja inte fan är det vänstern! Vad skulle vi ha för intresse av att lappa ihop kapitalismen när vi har som mål att *avskaffa* densamma? Hallå? Någon hemma? Inte det? Figures.

Ali Esbati sa...

Ja, verkligen herregud. Substansen i "citatjakten" klargörs dock ganska bra.

(Undrar hur de hade förstått meningen "När tjuven vill in i huset vill det till list och kofot". Möjligen som uppvigling...)

När verkligheten skenar iväg.

kwame sa...

"Antikommunist " utgör ett bra och tydligt exempel på den nutida högerns mentala och intellektuella status. Att förstå eller ens försöka förstå ingår liksom inte i dessa människors perception av omvärlden. Istället är man så obegåvad att man inte kan drista sig att förstå det enklaste av påståenden. Herbert Tingsten kom tillbaka och rädda liberalismen från dagens underutvecklade mobb!

Kalle Larsson sa...

till "antikommunist": Tack för att jag får chansen att säga att också det citat du nämner är helt felaktigt. Det beskrev i en artikel i sydsvenskan en åsikt som inte var min egen.

Till anonymous: menar du ungefär såhär? www.riksdagsvanstern.org/kl

pontus sa...

Kalle L: Tack for svar. Da var ju det avklarat.

Men har du kanske nagon aning om varifran en sadan vandringssagen kan ha kommit ifran?

Snöfallet sa...

""Antikommunist " utgör ett bra och tydligt exempel på den nutida högerns mentala och intellektuella status."

nä, Kwame, det gör han/hon inte alls. jag kan tydligt se vad som åsyftas, även om det är taget ur sitt sammanhang och i viss mån är dubbeltydigt, och långsökta självmål hade jag inte befattat mig med för att plocka poäng. inte heller majoriteten av liberaler, då objektivitet och kritiskt tänkande väger betydligt tyngre i det lägret.

däremot säger din egen tendens att generalisera och statuera exempel av en sällsynhet en hel del om din egen desperata oärlighet och vänstern i stort. skygglappar, översitteri och brist på konsekvens verkar vara nåt ni får med bröstmjölken (eller är det kanske substitutet på dagis?).

Gruv.arb sa...

Snöfallet said...
"Köper jag en vara och varan säljs av ett företag som är ansluten till en förening som ger bidrag till vissa suspekta tankesmedjor, så visst betalar jag det."

och du har som sagt full rätt att låta bli det.

Problemet är att man inte vet vilka företag som sponsrar diverse suspekta avikande åskikter. Dessutom om det inte finns alternativa produkter så är jag mot min vilja tvungen att köpa den.
Detta till skillnad från bidrag från staten som offentligt redovisas för att folk som ej tycker om det skall ha rätten att kritisera och få påverka för att få till stånd en ändring.

Snöfallet sa...

"Problemet är att man inte vet vilka företag som sponsrar diverse suspekta avikande åskikter."

hahaha otroligt talande ordval! 'suspekta avvikande'. tror du på fullaste allvar att seriösa företag sponsrar nynazzar och r-are?

vilken del av det här förstod du inte?

"och de flesta företag informerar nog gladeligen dig, om du frågar dem. de brukar inte direkt skämmas över vem de sponsrar..."

"Dessutom om det inte finns alternativa produkter så är jag mot min vilja tvungen att köpa den."

nä, du behöver fortfarande inte köpa dem. när det gäller livsnödvändigheter finns det alternativ, och vad gäller detaljhandeln hade den inte existerat om det hela tiden skulle tagits 'demokratiska' beslut om vad Svensson verkligen behöver eller inte. då hade du inte ens fått välja mellan att köpa eller inte.

"Detta till skillnad från bidrag från staten som offentligt redovisas för att folk som ej tycker om det skall ha rätten att kritisera och få påverka för att få till stånd en ändring."

ja, det systemet funkar ju ypperligt idag, med våra agendadrivna teflonpolitiker... även om det hade gjort det röstar jag hellre dagligen om sånt som berör mig genom mina pengar, än att vart fjärde år välja nån jag hoppas kommer att föra min talan, i frågor som oftast inte berör mig alls. det blir helt enkelt mer respektfulla kontakter när bägge sidor har nåt att vinna på det, och inte den ena automatiskt får pengar ändå. och vi slipper småpåvarna till mellanhänder - politiker och byråkrater.

Staffan W sa...

Tyvärr är ju problemet med högerns "antikommunister" (speciellt de som bloggar flitigt)att de egentligen inte vet så mycket om den ideologi de är "anti" mot. Därför måste de desperat fiska efter citat ryckta ur sitt sammanhang och måla upp en bild av Kalle Larsson med gevär i handen.
Den svenska kommunismen har väl aldrig varit av gevär-diktatur-typen. Däremot så bär den svenska kommunismen på mycket av samma ideologiska bråte som den internationella marxism-leninismen, dvs demokratisk centralism, en snurrig syn på den parlamentariska demokratin, "ändamålen helgar medlen", planekonomi, m.m.

Själv tycker jag att det är alldeles lysande att Lars Ohly fattat galoppen och slutar kalla sig kommunist. Tyvärr missade jag agenda-programmet där han förklarade sitt ställningstagande. Men jag hoppas att det ingick en ideologisk motivering, och inte bara var ett strategiskt beslut om hur man skall kunna nå ut till så många som möjligt (också viktigt förvisso).

Hursomhelst, det vore trevligt om alla "antikommunister" på högersidan faktiskt tog en dag att sätta sig in i kommunismens ideologiska grunder istället för att bara försöka vara så vulgära som möjligt i sina påhopp på motståndaren. Saklig debatt är alltid bättre än pajkastning. och om man vill angripa kommunismen finns det hur många sakligt korrekta argument som helst.

Jaget sa...

Det är nästan menlöst att diskutera med neoliberaler som Mauricio Rojas. Allt som man försöker att framföra är kommunistisk. Dessa människor kan inte argumentera - dom vill inte det heller. Dom argumenterar inte av resonemang, logik eller empiri.

6timmar arbetsdag - arbetsdag kommunistiskt. Alla vettiga människor med 23hjärnceller fattar naturligtvis att det inte finns någon argument för det. Frankrike någon?

Endast extremister definierar världen i svert vita termer - idag tycks majoriteten vara fundamentalister och neoliberaler.