söndag, december 25, 2005

Palestina Nu

Har bläddrat i senaste numret av Palestina Nu, som utges av Palestinagrupperna i Sverige (PGS).

Bland annat innehåller numret en intressant intervju med Mustafa Barghouti, som var presidentkandidat i det palestinska valet, och fick bedriva sin valrörelse under ganska speciella former; han arresterade åtta gånger av de demokratibefrämjande israelerna, och misshandlad flera gånger. Om Gazareträtten (jag skrev längre om det när det begav sig, här och här), säger han detta viktiga:
”Sharon gick till val på att rent fysiskt förstöra möjligheten till en palestinsk stat. […] Gaza är fortfarande ett gigantiskt fängelse. Det som hänt är att Israel har omorganiserat ockupationen för att förbilliga den och göra den mer smärtsam för palestinierna. De bosättare som man flyttat på har man flyttat till Västbanken och totalt sett så innebär operationen en ökning av antalet bosättare på de ockuperade områdena och inte en minskning”.
Palestiniernas försök att påpeka detta redan när reträtten inleddes dränktes huvudsakligen i den PR-twist som Israel presenterade och Västvärldens medier välvilligt dansade med i.

I Per Gahrtons ledare – som handlar om den frapperande inkonsekvensen i EU:s och Sveriges bemötande av Uzbekistan och Israel – fastnar jag för ett citat från en israelisk skrift, The Other Israel, där man kan hitta refererade vittnesmål av israeliska ockupationssoldater som själva fått nog av det elände de dagligen åsamkar palestinierna:
”När man talar om skottväxling betyder det oftast att någon palestinier skjuter ett eller två skott, vilket åtföljs av att de israeliska soldaterna skjuter hämningslöst på allt som rör sig. Man identifierar aldrig varifrån skottet kom, utan skjuter i 360 grader. Någon identifierar någon i ett fönster. Alla skjuter. Det är en enda röra. Man skjuter inte för att man är rädd. Det är för att man vill kunna sätta ett kryss på kolven. Man vill kunna komma tillbaka och säga: Hallå, jag satte ett kryss, jag dödade en! Så fingret sitter mycket löst på avtryckaren. I korthet: skottväxling, slut på natten, en åttiofyraåring har fått en kula i magen”.
Ännu en bild av vad ockupationen gör med såväl ockuperade som ockupanter.

Palestina Nu kan man prenumerera på för 90 kronor per år, men bättre ändå är att bli medlem i Palestinagrupperna. Tidningen ingår.

22 kommentarer:

Anonym sa...

Mustapha Barghouti:

"De bosättare som man flyttat på har man flyttat till Västbanken och totalt sett så innebär operationen en ökning av antalet bosättare på de ockuperade områdena och inte en minskning"

Jag kan entydigt säga att detta är lögn. Jag har själv besökt området (i november-december), och träffat bosättare i husvagnsstaden Nizzan, som har byggts upp inne i Israel för att ta emot merparten av dem som fördrevs från Gaza. De som inte godtog regeringens erbjudande om pengar och ny tillfällig bostad i Israel i väntan på permanent bostad i Israel inom 2 år, bor fortfarande på hotell i Israels storstäder, inträngda med barn och hela släkten, och med sina ägodelar fortfarande i containrar.

Att påstå att dessa människor flyttats till Västbanken är alltså inte sant. Det är uppenbart att Ali inte förstår kulturen när det gäller överdrifter, halvsanningar och lögner. Han är beredd att lita på allt som en palestinsk apparatchik (och PLO:s 'hus-dissident) hittar på inför utländska medier.

Anonym sa...

De som inte godtog regeringens erbjudande om pengar och ny tillfällig bostad i Israel i väntan på permanent bostad i Israel inom 2 år, bor fortfarande på hotell i Israels storstäder, inträngda med barn och hela släkten, och med sina ägodelar fortfarande i containrar.
-----------------------------------

Det var ju dumt att dom inte accepterade det dom blev erbjudna.

Å andra sidan så har ju Palestinierna inte heller gjort det och dom är ju inte att beklaga p.g.a det så jag utgår från att det också gäller bosättarna.

Anonym sa...

Motståndet mot PLO är lika stort, och fler föredrar Israels agerande framför PLO:s:

"PLO har inte lyckats vinna det opinionsstöd som Israel förlorat. I 2004 års SOM-undersökning är det lika stor andel - 83 procent - som säger sig ogilla PLO:s agerande som säger sig ogilla Israels agerande. Andelen som säger sig gilla PLO:s agerande är till och med något lägre än andelen som säger sig gilla Israels agerande - sju mot åtta procent."

Anonym sa...

Hallå?

Anonym sa...

Och förövrigt stämmer inget annat heller av det anti-semitiska trams Esbati skriver om men nu orkar jag inte med er längre för nu är det dags för kvart i nio-flöjten, för att inte tala om mitt dagliga grillsåslavemang mot kommunister!

Godnatt!

Anonym sa...

Snacka om depraverade nyliberaler....

Anonym sa...

"Ännu en bild av vad ockupationen gör med såväl ockuperade som ockupanter."

Och du svalde den alltså med hull och hår?

Anonym sa...

Nickerson,
Nämn ett annat land i Mellanöstern som du tycker är fullfjädrat demokratiskt (förutom Irak som är på god väg tack vare USA).

Anonym sa...

esbati, titta på detta:

http://www.blogger.com/comment.g?blogID=19131931&postID=113564696947772961

Anonym sa...

Hörru Lasse, det där grillsåslavemanget mot kommunister, vilken använder du?

skulle behöva en omgång snarast, puh!

Anonym sa...

Jag rekommenderar Kaj ps för den erfarne eller Blå bands "extra blå" för förstagångaren.

Utöver detta krävs ett par rejäla doningar till själva förfarandet, själv använder jag en något bättre renoverad brandspruta från förra sekelskiftet, lite grovt kan tyckas men det går precis lika bra med en vanlig kompressor/ eller större handpump. Pröva dig fram!

Sedan är det ju alltid A och O om man skall orka läsa kommunistsidor att man tar en fullvärdig kost med mycket fibrer.

Anonym sa...

Svammel.

Anonym sa...

Anonymous said...
Nickerson,
Nämn ett annat land i Mellanöstern som du tycker är fullfjädrat demokratiskt (förutom Irak som är på god väg tack vare USA).


Tja..Algeriet är ju jättedemokratiskt.
Saudiarabien? Egypten? Libyen?


Jätte demokratiska bundsförvanter till Usa och västvärlden i allmänhet så jag antar att det är demokrati där...

Anonym sa...

"De som inte godtog regeringens erbjudande om pengar och ny tillfällig bostad i Israel i väntan på permanent bostad i Israel inom 2 år, bor fortfarande på hotell i Israels storstäder, inträngda med barn och hela släkten, och med sina ägodelar fortfarande i containrar"

Är det meningen att vi ska tycka synd om ett gäng religiösa fundamentalister som velat ockupera palestinsk mark på grund av att det står i en gammal bok att det ska vara judarnas förlovade land? Dom kan sitta i sina husvagnar och ruttna.

Anonym sa...

Alex said...
”Mustapha Barghouti:
"De bosättare som man flyttat på har man flyttat till Västbanken och totalt sett så innebär operationen en ökning av antalet bosättare på de ockuperade områdena och inte en minskning"

Jag kan entydigt säga att detta är lögn.
(…)
Att påstå att dessa människor flyttats till Västbanken är alltså inte sant. ”
-------------------------


Då kan man fråga sig om Barghouti använder ”bosättare” som ett abstrakt begrepp och menar att totala antalet bosättare inte har minskat utan ökat.

Har bosättandet på Västbanken ökat mer än vad bosättandet minskat med att man evakuerat bosättarna från Gaza?

För Barghouti tror jag inte det har någon större betydelse om det är just dessa människor som ökar bosättandet på Västbanken.

Anonym sa...

Israel är den enda riktiga demokratiska marknadsekonomin i mellanöstern!

Varken jag eller de så kallade oligarkerna som reformerade oljenäringen i Ryssland kan ju ha fel...

Anonym sa...

"Är det meningen att vi ska tycka synd om ett gäng religiösa fundamentalister som velat ockupera palestinsk mark på grund av att det står i en gammal bok att det ska vara judarnas förlovade land? Dom kan sitta i sina husvagnar och ruttna."

Stefan lille,

Jag tror inte att någon bryr sig om de har din sympati eller inte. Med okunniga människor som du behöver man inga fiender.

När du hävdar att det är "palestinsk mark", då är du minst lika fanatisk. Det fanns ingenting som definierade det som palestinsk mark (förutom nu när Israel valt att lämna helveteshålet Gaza). Bosättningarna låg på mark som judar hade köpt och utvecklat. Bosättarna i Gaza var den största arbetsgivaren för palestinierna i området, och de är nu arbetslösa. Med ditt argument tycker jag att vi kan slå fast att muslimerna inte har något giltigt anspråk på Jerusalem. Deras snack om Jerusalem som "islams tredje heligaste stad" faller under din definition på religiös fanatism. Utöver detta kan man notra att Jerusalem inte ens nämns i Koranen alls (medan Torahn och de judiska skrifterna nämner staden nästan 1000 gånger).

Jag tycker att det är synd att det finns folk som du som fortfarande stödjer apartheid, och skapandet av rasrena arabiska stater (som Gaza nu blir). Jag trodde att människan hade insett att apartheid är ondska. Kontrasten mellan det multietniska Israel och det rasrena arabiska judefria samhället är slående, och du stödjer.....det rasrena arabiska samhället. Just snyggt.

Stefan, du är sorgligt nog en del av problemet. Inte lösningen. Din religiösa fanatism och stöd till ett antidemokratiskt samhälle som hyllar terrorism och mord, och som dagligen spyr ut judehat och bygger på arabisk apartheid gör att dina åsikter ska fördömas. Inte tas på allvar.

Ta hand om dig.

Anonym sa...

Är det meningen att vi ska tycka synd om ett gäng religiösa fundamentalister som velat ockupera palestinsk mark på grund av att det står i en gammal bok att det ska vara judarnas förlovade land? Dom kan sitta i sina husvagnar och ruttna."

Stefan lille,

Jag tror inte att sionistiska folkmordsfanatiker bryr sig om de har din sympati eller inte. Med upplysta människor som du behöver man inga fiender.

När vi hävdar att det är "israelisk mark", då är vi minst lika fanatiska. Det fanns ingenting som definierade det som israelisk mark (förutom nu när Israel valt att lämna helveteshålet Gaza). Bosättningarna låg på mark som sionistiska fundamentalister hade stulit och förgiftat. ockupanterna i Gaza var den största slavdrivaren för palestinierna i området, och de är nu arbetslösa. Med vårt argument tycker jag att vi kan slå fast att judarna inte har något giltigt anspråk på Jerusalem. Deras snack om Jerusalem som " " faller under din definition på religiös fanatism. Utöver detta kan man notra att Jerusalem inte ens nämns i den frånstötande Toran alls (medan Koranen NT och arabiska skrifter nämner staden nästan 1000 gånger).

Jag tycker att det är synd att det finns folk som du som fortfarande stödjer apartheid, och skapandet av rasrena sionistiska stater (som "israel" nu blir). Jag trodde att människan hade insett att apartheid är ondska. Kontrasten mellan det multietniska Palestina och det rasrena sinistfascistiska arabfria "israel" är slående, och vi stödjer.....det rasrena judiska samhället. Just snyggt.

jag och andra galningar med mig av samma sort är sorgligt nog en del av problemet. Inte lösningen.vår religiösa fanatism och stöd till ett antidemokratiskt samhälle som hyllar terrorism och mord, och som dagligen spyr ut inte bara arabhat utan hat mot alla gojjims överhuvudtaget och bygger på sionistisk apartheid gör våra dina åsikter ska fördömas. Inte tas på allvar.

Må vår gud ta hand om oss.

Anonym sa...

Till anonym 4.31,

Du kan byta ut ord och sätta in "kineser", "ukrainare" eller "japaner" om du vill. Det gör inte ditt snack mer relevant. Skillnaden är nämligen att den första texten stämmer med fakta, medan din text inte gör det.

Sånt är livet, pysen.

Anonym sa...

!




Du kan sjunga tralala anklaga promiskuösa sionistiska sodomiter för allt och sätta in "Lech telakkek coos mitkalef shel para", "Zayin" eller "Ben Zona" om du vill. Det gör inte ditt snack mer relevant. Skillnaden är nämligen att den andra texten stämmer med fakta, medan din text inte gör det.

Sånt är livet, pysen.

Anonym sa...

Pysen?
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA......


De här sionistdårarna på israeliska ambassaden borde uppdatera sina synonymordböcker, men de kanske är för snåla för det?

Anonym sa...

Till Anonymous:

Hm, vilka levde i Israel/Palestina innan FN kom på att man skulle "ge" landet till judarna?

Vad hade människorna som bodde där innan gjort för ont? Det är vi i Europa som skapat förintelsen.

Hur många av palestinerna tror du lever i flyktingläger idag? (Rätt svar är, enligt FN, 5 miljoner – hälften av alla palestinier.) Tror du att de har flytt för att israelerna har "köpt" mark från dem, som du säger? Det var det mest lögnaktiga jag har hört :-D

Har du varit i Palestina någon gång? Känt föraktet från israelerna mot palestinierna någon gång?

Och en fråga till: varför är man antisemit för att man kritiserar Israels apartheidpolitik mot palestinierna?

Jag vet bra många judar som också kritiserar Israels politik. Är de också antisemiter? Eller – är de förklädda araber?! Där har vi det, förstås.

Från en – obs! – israelisk hemsida:
Hath not a Jew eyes? hath not a Jew hands, organs, dimensions, senses, affections, passions? fed with the same food, hurt with the same weapons, subject to the same diseases, healed by the same means, warmed and cooled by the same winter and summer, as a Christian is? If you prick us, do we not bleed? if you tickle us, do we not laugh? if you poison us, do we not die? and if you wrong us, shall we not revenge?

The Merchant of Venice, by William Shakespeare, Act III scene i

How quickly we’ve forgotten…..

Men de judar som skrivit detta är väl också antisemiter...?