onsdag, februari 01, 2006

Marx och dieten

Den unga borgerligheten tycks vara begåvad med många intellektuella giganter och litterära virtuoser. Inte sällan kan en och samma person hänföras till bägge kategorier. Moderata ungdomsförbundets ordförande Johan Forssell visar detta titt som tätt. Nu senast skriver han om mig i ett mycket läsvärt alster.

Forssell inleder stycket med att redovisa en kreativ läsart av min kommentar till misshandeln av Anna Sjödin, för att på vägar minst lika outgrundliga som Herrens, hamna i mina matvanor, vilka ”några kompisar” till honom för en tid sedan tycks ha noterat.

Möjligen kan jag ödmjukt tillägga att min kamp för socialismen siktar på en omvälvning av det ekonomiska och politiska systemet – inte av min egen kostföring. Kanske kan jag även för Forssell med anhang påpeka något som många människor redan upptäckt; nämligen att vi lever i ett kapitalistiskt samhälle, där företag, till exempel de som säljer mat till människor, huvudsakligen är privat ägda. Företagen alltså.

Min favoritmeny på Mc Donald’s, där jag för övrigt dinerar mycket ofta, är Mc Feast & Co. Med vitlöksdip. Till detta dricker jag regelmässigt Coca Cola. Om detta har moderata ungdomsförbundet en gång skickat pressmeddelande.

Min bestämda uppfattning är för övrigt att man även under socialismen kommer att kunna äta gott, snabbt och rätt onyttigt. Vilka exakta ägandeformer som företagen Mc Donald’s och Coca Cola ska ha är en fråga som inte behöver utredas här – ty det är ändå inte jag som ska bestämma sådant – men vi kan misstänka att det kommer att skilja sig från de nuvarande. Jag garanterar dock att jag själv även fortsättningsvis – inte minst på väg till och från möten, demonstrationer och flygbladsutdelningar – kommer att slänga i mig snabbmat producerad under kapitalistiska produktionsförhållanden, som ju är dem enda vi råkar ha att tillgå för tillfället, ända tills dessa förhållanden är upphävda.

Då jag har en i grunden positiv människosyn tror jag att Johan Forssell någon gång i framtiden kan komma att förstå skillnaden mellan politik som livsstilspose och politik som organiserad handling. Men jag lämnar denna väldiga förklaringsuppgift som övning åt någon mer självuppoffrande och pedagogiskt lagd person.

Nu ska jag till Sibylla-kiosken. Ty, som redan Komintern slog fast; omväxling förnöjer.

50 kommentarer:

Anonym sa...

Fantastiskt!

Har för övrigt försökt kommentera på forsell-bloggen, men frizon community kastar ut mig precis heeeela tiden... ;-(

Anonym sa...

Drick inte Coca Cola, Ali. Du stödejer Usama bin Laden då. Liksom andra läskedrycker så innehåller läsk gummi arabicum som förhindrar att läsk inte blir något äckligt klägg i botten. bin Laden har monopol på denna vara så den som dricker läsk stödjer då mannen.

Tänk på det, liberaler! Drick Coca Cola för bin Ladens gäng! MUF hade en kampanj som hette "enjoy capitalism" där loggan såg ut ungefär som Coca Cola-loggan.

Ödet är ibland ironiskt.

Anonym sa...

Hehe, skön post som vanligt. Men tror du inte alls på konsumentmakt?
Själv undviker jag produkter från amerikanska företag i den mån det är praktiskt möjligt och inte alltför omständigt.

Anonym sa...

Om det är någon tröst knappar du nog in på MUF. Både gällande kalorier och intellektuell kompetens... For whatever it is worth...

Anonym sa...

Förläst Djävel said...

Lite besviken blir man allt av att veta att du ibland hänger McDonalds..

Coca Cola är visserligen gott.
Men McDonalds..?

Anonym sa...

Jahaja, de här va ju lite ledsamt. Hur svårt är det att hitta sibylla eller något falaffelhak egentligen?
Djurrättsfrågan behöver vi kanske inte gå in på.

Anonym sa...

Jag tror att det är fullt möjligt att vara socialist och äta på McDonalds och dricka Coca-Cola. Men naturligtvis kan man ju bojkotta vissa varor. Dock ser jag inte riktigt problemet med McDonalds. Om man bortser från det faktum att de antagligen inte följer kollektivavtal i andra länder så gör de väl egentligen inget fel? Coca-Cola medverkar ju till att fackföreningsledare i Colombia mördas, så där finns det skäl till att fundera på bojkott. Men McDonalds... varför har det blivit så hatat?

Anonym sa...

McDonalds?


Du borde skämmas Ali! Och om du inte är vegetarian pga söndertorterade djur från de industrialiserade slaktgulagen borde du i alla fall inte öppet stödja mördandet.

Du har tagit ställning i många viktiga frågor och är en förebild för många, även på detta område borde du ta dig en funderare...

Anonym sa...

Tror jag måste påminna om vad Lukas Moodysson sa på Guldbaggegalan för några år sedan.

"Nu står vi inför ett val: Acceptera eller göra motstånd. Antingen kan vi luta oss tillbaka i tv-sofforna... kanske börja jobba som klottersanerare och i nästa riksdagsval röstar vi allihop på Coca-Cola. Eller så reser vi oss från tv-sofforna och säger att att vi inte vill ja något Happy Meal! Jag tror inte på en gud som heter dollar."

Anonym sa...

Nä jag har funderat på det här länge nu. Men är det inte dags att vi kommunister inför "kommmunistmärkt ©" på matvaror?
Vad kriterierna för produktionen ska vara kan väl diskuteras här?
;-)

Anonym sa...

"Nu står vi inför ett val: Acceptera eller göra motstånd. Antingen kan vi luta oss tillbaka i tv-sofforna... kanske börja jobba som klottersanerare och i nästa riksdagsval röstar vi allihop på Coca-Cola. Eller så reser vi oss från tv-sofforna och säger att att vi inte vill ja något Happy Meal! Jag tror inte på en gud som heter dollar."
- Lukas Moodysson på Guldbaggegalan.

Peter Björkman sa...

Jo, Marx var ju inte idealist utan såg mer till de samhälleliga strukturerna. McDonald's nyttjar jag dock sällan - gillar vare sig burgarna eller affärsidén. Det som kan vara bra (ibland) är lekmöjligheterna för barnen...

Anonym sa...

Jag hoppas att du stöder alternativ i den mån det går; kanske Food not bombs eller olika arbetarägda restauranger.

Sen med nyttigheten så tror jag och många andra att det är en del i McDs marknadsföring att ha mat som är beroendeframkallande, snabbt tilltalande snarare än nyttiga, eftersom dagens företagsformer inte har något ansvar förutom profit åt sina ägare. En annan organisationsform tar förmodligen mer ansvar vilket kan leda till i viss mån nyttigare mat.

Själv vantrivs jag till den milda grad på McD och BK och liknande ställen att jag inte står ut att äta där. Det är inte ett etiskt val (jag är också skeptisk till plånboksröstning och konsumentmakt (men vad är alternativet? ösa pengar över "fienden"?)), det handlar bara om vad jag själv pallar. Jag sätter mig helst inte mitt i en reklamfilm.

Gustav sa...

Här är även ett tidigare MUF avslöjande om Alis kostvannor. Även mina egna. Vet inte om det är samma "rapport" de forsätter att hänvisa till.

http://missnojd.se/ali1.jpg

Ny inredning på McDonalds sedan dess någon synpunkt?

Anonym sa...

Låt oss tänka tanken att V vinner valet i höst och förstatligar McDonalds mfl bolag. Tänk sedan tanken att M vinner valet om fyra år och privatiserar allt. Har personligen svårt att se att sådana stora förändringar skulle gagna svensk ekonomi? För min del tror jag att det skulle leda till en otrolig turbulens med så tvära kast. Någon klok person här inne som tänkt på detta?

Anonym sa...

Forsell är nånting på spåren. Snart kommer det väl fram att Ali Esbati tjänar pengar också, och alltså inte lever på luft.

Anonym sa...

Kan du inte handla på Konsum? Det är ju medlemsägt.

Johan Persson sa...

Skäms Ali!
Naturligtvis äter vi socialister enbart på de statligt ägda och arbetarkontrollerade snabbmatsrestaurangerna.
Till maten drickes naturligtvis Cuba Cola.

Anonym sa...

Hur man än ser på det är McDonalds inte så billigt faktiskt, och de behandlar anställda som skit, samt köper upp viktiga resurser som kunde brukas till annan föda. Dessutom kör dom ju små barn in i ett lojalt förhållande till sin skitmat.

Coca Cola belägrar viktiga naturliga vattenkällor och ersätter dryckesalternativen i fattiga länder med deras smarta och näringsrika dryck.

Det är inte nödvändigtvis en motsägelsefull livstilspose att förklara för sina vänner varför man undviker vissa produkter, för det sätter igång tankar och är ett bra sätt att sprida information (så länge det är information och inte cynisk paranoja).

Men om det ska kokas ner till att vår enda demokratiska röst sker via vad vi konsumerar blir ju de som har mest pengar de mest demokratiskt gynnade, och så vill ju bara en sann liberal ha det.

Däremot kommer ett socialistiskt styre aldrig kunna förändra de slutgiltiga globala ägandeformerna för olika bolag, de kan bara se till att försvåra för orättvisa ekonomiska aktiviteter på nationell nivå. Det är en början.

Hur som helst, en bojkott är bara effektiv om man bakar in en förklaring till varför. För någon ekonomisk skada skapar man inte på egen hand.

Personligen vill jag bojkotta Fortum för de svinhöga vinster de gör sig på vanligt strömbehov (VDn har en årslön på många miljoner... 350 tror jag) - till förmån för någon annan girig elleverantör som hoppas nå samma goa höjdarvinst. Valfrihetens lov.

Anonym sa...

Instämmer, även om man ibland dinerar på donkan kan man ju i alla fall försöka undvika det i görligast mån. Man behöver faktiskt inte aktivt stödja kedjan bara för att den är stor.

Anonym sa...

Då ska man sluta titta på alla komersiella kanaler som gör reklam för Coca-cola och McDonalds med. Man ska blunda när man ser reklam för dessa, eller stänga av Tv:n.

Anonym sa...

Att på allvar försöka påverka någonting alls med sin personliga konsumtion är kanske det mest poänglösa man kan göra, om man inte råkar ha ett par hundra miljoner på banken. Organiserade bojkotter är en annan sak, men varför skulle man starta en sådan mot ett enskilt företag? Det är ju bara barnsligt att tro att Coca Cola och Mc Donald's skulle vara mycket värre än alla andra.

Nej, ska man undvika Mc Donald's, så bör det vara för att deras uppvärmda burgare är ganska sunkiga. Dock går det ju snabbt, så har man ont om tid så duger det.

M Hazard sa...

Tino:
Det är härligt att du kan fastslå att Sverige kommer att vara kapitalistiskt när vi är döda (Tino äger tydligen någon slags kristallkula). Frågan är bara, tror du (ser du) att så alltid kommer vara fallet?

Anonym sa...

Alltså egentligen förstår jag att en del vill bojkotta mc donalds, men frågan är vad man ska äta istället. Som den kapitalistiska ekonomin ser ut är ju alla bolag uppköpta av varandra...

Mc donalds o coca-cola har ju fått bli symboler för förtryck, usel arbetsrätt och kapitalistisk ekonomi... Så en bojkott av just dem har väl kanske symboliskt värde, men i sak finns minst lika goda skäl att bojkotta en massa olika företag, typ nästan alla...

Jag undrar lite över hur unghögern egentligen tänker kring detta. De borde ju bojkotta gemensamt ägda företag då eller, enligt samma tankesätt? Eftersom de inte gillar skatter och offentlig sektor?

Jag tror inte Ali skulle vara så dum att han skrev en sådär fnissig post om tex att Forsell siktats på en kommunal kollektivtrafik-buss (det finns ju sådana som inte är utsålda än) eller flyttat in i en lägenhet i ett allmännyttigt bostadsföretag.

Ludde sa...

Kopplingen mellan handling och politik saknas rätt ofta bland vänsterfolk har jag märkt.

Roligt t ex att höra kommunisttjejer stå och prata om sina otroligt dyra shoppingvanor på t-banan.

Anonym sa...

"Roligt t ex att höra kommunisttjejer stå och prata om sina otroligt dyra shoppingvanor på t-banan."

Hur vet du att de är kommunister?

Anonym sa...

What?? Skulle inte kommunister kunna shoppa? Ungefär lika vrickat som om konservativa inte skulle kunna ta emot studiebidrag.

Men det är väl lite svårt för dem som inte har förstått vad socialism går ut på.

Hörrni, kolla in detta:

1) Vi är inte emot shopping. Vi tycker det är rätt bra att det finns pengar och att man kan köpa grejer för dem.

2) Vi tycker det är bra att det finns olika grejer att köpa också. Det vore skittrist om det bara fanns statliga restaurangen och statliga klädaffären och så skulle alla ha allting likadant.

Oj oj... Snurrar det i huvudet på er nu?

Anonym sa...

vänsterfolk! ät inte på mcdonalds, starta egna företag istället. vi måste börja visa dom jävlarna.

Anonym sa...

Hehe, det här är ju riktigt roligt. Framförallt är det kul att se hur arga högerpojkar blir när vänstern inte bekräftar deras mytbildning.

Eftersom det är ganska få som blir skrämda av att de som jobbar på ett företag ska få bestämma över företaget så har högern istället länge odlat en föreställning som i korthet går ut på att "Socialisterna kommer ta din playstation!".

Naturligtvis är det löjligt, om något så kommer fler att ha råd med Gucci-väskor eller XBox 360 i ett samhälle med större demokrati och eknomisk rättvisa. Men för att upprätthålla myten om att vänstern skulle ha något emot någon särskild sorts konsumtion så gäller det ju för Forsell och CO att då och då fejka lite upprördhet över att en vänsteraktivist faktiskt *gasp* handlar grejer.

Det enda tragiska i sammnhanget är kanske att en del i vänstern gått på bluffen och tror att det är politik att inte dricka Coca Cola. Säg som det är i stället, ni tycker inte det är gott. Jag kan tycka att det är ett tecken på gott omdöme att undvika McDonalds sunikga hamburgare, men vänsterpolitik är det inte.

M Hazard sa...

Jag måste bara länka till min kamrat på Kulturella fåror, till en post där han redogör för sitt köp av en Dolce & Gabbana-kavaj.

Anonym sa...

"Kopplingen mellan handling och politik saknas rätt ofta bland vänsterfolk har jag märkt."

Å andra sidan verkar kopplingen mellan verklighet och fantasi ofta vara alldeles för stark hos högerfolk, vilket bevisas av foljande uttalande:

"Roligt t ex att höra kommunisttjejer stå och prata om sina otroligt dyra shoppingvanor på t-banan."

Poängen är alltså att högermänniskan verkar ha fått för sig att det vore någonting konstigt eller anmärkningsvärt med det. Ledtråd, Martin: shopping är inte en politisk handling.

Anonym sa...

Kommunist eller inte. Det stora problemet med att äta OFTA på Mackedonkan är ju att man blir så j-a tjock, Det kommer Ali också upptäcka när han blir en bit över 30 år gammal :)

Anonym sa...

"Rika spenderar knappast mer i månaden på McDonalds än fattiga."

Nej, men väl på aktier, där den verkliga makten ligger. Det är alltså inte konsumenten, utan kapitalägaren som har makten. Rimligtvis är det det förhållandet som skulle ändras i ett socialistiskt samhälle. Fast inte till konsumentmakt, då, utan till arbetarmakt. Där kanske du även hittar svaret till din fråga.

"Vad är det för kommunistiskt/socialistiskt system du tänker dig där alla de privata alternativen finns kvar?"

Oh shit, full circle!

Anonym sa...

Oj, himmel vad tröga en del är.

Var skrev jag om att alternativen skulle vara PRIVATA? Eller att jag vill ha HM och McD i ett socialistiskt samhälle?

Jag sa att det är bra att vi har en marknad där man kan köpa grejer och att jag tycker det är bra att man kan välja mellan olika sorters mat, kläder etc.

I ett socialistisk samhälle har vi demokrati också på arbetsmarknaden och när det gäller samhällsekonomin. Varför det skulle leda till bara en slags skor fattar jag inte riktigt. Men det är väl samma glasklara koppling som den som gör att demokrati även leder till folkmord. ;-)

För övrigt kan jag inte låta bli att le lite åt vem det nu var som tyckte att Ali skulle stödja den lokala korvkiosken istället. Jo, det kan man förstås göra. Men de där småföretagen har i regel inte bättre anställningsvillkor. Och vilket företag gör korvarna? Korvbrödet? Senapen? Grillen som de grillar korven på? Hur är deras anställningavtal? Vem äger deras moderbolag? Vart går deras vinster?

Ekonomin hänger ihop - det går inte att bojkotta kapitalismen.

Anonym sa...

Lite lustigt med Ung Vänster-generationen som koketterar med att de äter på McDonalds och dricker Coca-cola. Båda företagen har ju en del på sitt samvete gällande miljövandalism och vidrig behandling av anställda. I Coca-colas fall till och med mord på fackliga företrädare. Men visst, man kan kanske hävda att de inte är så mycket värre än andra kapitalistiska multinationella bjässar.

Om man vill fylla sina vener med transfetter och socker så är McDonalds och Coca-cola bra alternativ. Men om man inte vill sluta som killen i "Supersize me" bör man nog hålla det sporadiskt. Varför inte varva med en kebab eller falafel producerad av svart arbetskraft i ett lokalt småföretag?

Men visst, att sparka in tänderna på det politiskt korrekta kanske är uppfriskande ibland. Vore nice med lite mer sånt även när det kommer till pornografi och sex, där har ju den svenska vänstern verkligen snöat in i puritanism.

Jonas N sa...

Det är underhållande att läsa alla förnumstiga kommentarer om bla McDonalds

Men ett litet påpekande är påkallat:

McDonalds är ett franchisningkedja. Varje enskild restaurang drivs av en företagare, vilket innebär att man just gynnar en lokal småföretagare (!) när man äter där.

Det mesta som sägs om McDonalds och hur 'dom' beter sig, behandlar anställda, köper varor som annars skulle används till annat [sic!], är symboler för förtryck, usel arbetsrätt [sic!], kulturimperialism, regnskoksskövling osv är bara smånaivt och ignorant.

Men det är ju inte heller det det handlar om. McDonalds får fungera som lätt identifierbar symbol för ens ofröstående inför världen, hur och varför den funkar och all den frustration som är sprungen därur. Nästan alla vänsterns frustrationer går att på något sätt hänga upp på symbolen USA (antingen som motbild, som ond makt, eller bara ursprung allsköns förföreteelser, framgång osv).

Det finns på fullt allvar unga vänsterstollar som tror att om de sprayar ner en McDonaldsrestaurangm eller har sönder rutorna, att de då tillfogar USA skada, att de utförde en (om än mest symbolisk) aktion riktat mot allt de som de så starkt är emot ...

... medan de bara skadar en lokal småföretagare ekonomiskt, vållar polis och ev rättsväsende extra kostnader och besvär, orsakar höjda försäkringspremier osv utöver att de just ställer till en massa skit. Men många förmår inte att tänka längre än så.

Här slipper vi (förhoppningsvis?) läsa från dem som vandaliserar/t, men argumenten och kunskapen är just inte på någon högre nivå för det konstaterar jag.

Som kuriosa kan jag berätta att McDonalds fanns även i kommunistiska Sovjet! Ni skulle sett köerna som ringlade sig runt hela det stora torget i Moskva. Minst 5 timmar bedömde jag! Dvs uppskattat ännu mycket mera där än här!

Maten då? Hamburgarna var nog likdana, pommes fritsen var markerat kortare och Coca Colan smakade halvdant kranvatten. Men helt acceptabelt. En annan kuriosa: Jag betalade med dollar till en anställd, och slapp köa hela dagen för jag var urhungrig redan där och då!

Och ja, jag vet att ni (numera?) vill ha en mycket finare kommunism än den i Sovjet. Där maten är god, köerna obefintliga, människorna snälla och välmående, alla har pengar, men ingen tjänar dem osv ...

Gulligt!

Anonym sa...

"Unknown, så du tror att det är aktiehandlande gör att företag tjänar pengar?"

Nej, det är de anställda som gör det. Däremot är det aktieägarna som bestämmer och skördar profiten.

"Aktiehandeln är en följd av det du skapar genom din konsumtion."

Intressant. Vad är det jag "skapar" genom min konsumtion, och på vilket sätt är aktiehandeln en följd av det?

"Utan konsumtion ingen aktiehandel."

Utan konsumtion inget liv. Till och med djuren äter, (konsumerar mat, om än utan monetärt system) och de har så vitt jag vet ingen aktiemarknad.

"Makten ligger fortfarande i dina händer. Hur använder du den?"

Jag önskar att det låg någon sanning, om än aldrig så liten, i det. Det gör jag verkligen.

olydig sa...

Högern griper verkligen efter halmstrån om McDonalds är allt de har att komma med...

Gosse...

Anonym sa...

Frida: MUFs Frizon är lika användarvänligt som deras politik. Inget nytt under sola.

Anonym sa...

...för övrigt har svenska Mackedonken kollektivavtal med HRF, detsamma gäller numera ALLA franchisetagare. Den siste entusiasten var han vid bron till Norge norr om Strömstad, men svenska McDonalds hotade att ta ifrån honom rätten till gyllene bågen om han inte tecknade avtal. Att McD koncernen drar in pengar som går till avtalsenliga löner tycker jag är att föredra framför att handla skitiga falafel av någon unge som får jobba för dricksen på Avenyn en lördagnatt när pengarna går till någon fet jävel som kör BMW 5-serien och inte har skattat en spänn i Sverige.

Anonym sa...

"Senast jag kollade så ger företaget pengar till sina anställda och får dem av konsumenterna. De har anställda inte för att tjäna pengar utan för att de allt som oftast är nödvändiga för att de ska kunna producera något som konsumenten vill ge dem pengar för."

Senast du kollade hade du inte så bra koll. Läser du själv vad du skriver?

Tänk så här: varför vill konsumenten ge företaget pengar? Jo, för att företaget har en vara. Vem skapar varan? Jo, de anställda. Kostnaden för de anställda, lönen, är lägre än priset på varan. Det är härifrån profiten kommer. Så, värdeökningen sker alltså i och med arbetet, som alltså utförs av de anställda. Ser du, man måste tänka ett steg längre ibland.

"Som du kanske märkt är det väldigt populärt bland företag att göra sig av med sina anställda så gott det går. Om anställda gav inkomster så skulle vi nog inte ha så hög arbetslöshet."

Naturligtvis blir profiten större om ett mindre antal anställda gör samma jobb. Det förändrar inte faktumet att all profit kommer från skillnaden mellan lön och pris.

Anonym sa...

"Sälj ditt arbete direkt eller starta ett kooperativ."

Fin tanke, men tyvärr måste jag leva i verkligheten. Kunde jag välja att leva i en idealvärld med sann frihet för alla skulle jag förstås göra det. Här har vi ytterligare bevis för tesen om högerfolks hopblandning av fantasi och verklighet, även kallad idealism.

Fast i och för sig jobbar jag på en statlig myndighet. ;)

Anonym sa...

Roligt det här med folk som upprörs över att socialister tar del av, och till och med njuter av produkter som producerats under kapitalismen.

Men vafan? Det finns ju inget annat att köpa, så varför skulle vi inte konsumera det vi råkar gilla bäst? Det har visserligen redan sagts.

Men hela det argumentet kommer också från en grundläggande okunskap om socialism och marxism.

Jag avskyr att säga det (för det låter så klyschigt), men redan Marx var väldigt tydlig med kapitalismens överlägsenhet över alla tidigare produktionssätt och att den framkallat ett otroligt välstånd.

Däremot är det inte det bästa vi nånsin kommer uppleva (även medeltidens härskare trodde att feodalsamhället skulle vara för evigt).

Men i väntan på revolutionen, medan vi gör vad vi kan för att störta kapitalismen, lever vi i den. Vanligt folk, arbetarklassen, är dom som ska utföra den uppgiften, men vanligt folk vill oftast inte vara asketer eller martyrer. Inte kommunister heller.

Anonym sa...

Tja, en påtvingad kapitalistisk ekonomi fungerar ju nu. Och den måste dessutom tvingas på betydligt fler, eftersom endast en minoritet tjänar på den. Den som lever får se, men jag är själv övertygad om att historien inte är slut ännu.

Anonym sa...

Förstod nog att du skulle redigera Ali....
morsmors

Anonym sa...

Tja!
Pallar inte läsa alla kommentarer, fördmodligen massa tokerier. Ska se på OZ istället.

Tänkte bara säga att jag jobbar på McDonalds och är grymt stolt över det. Över att ha ett arbete. Över att ha lite extra pengar åt mig själv och min mor. Jag är vänster, och engagerad. Oavsett vad jag tycker om McDonalds som företag så vet jag att det är annat än mitt val att jobba/äta där som spelar roll, och att jag - om jag ö.h.t vill ha jobb - inte har så många valmöjligheter. Jag jobbar dagligen och på alla sätt jag kan mot imperialism och kapitalism, men är stolt över att kunna servera krispiga strips med genuin potatissmak och generöst dressade burgare till ett rimligt pris. McFeast & Co är f.ö. en av mina favoriter. Gillar du vitlöken kan jag rekommendera att du ber att få en Big tasty (150gram-burgare) med en vitlöksdip på istället för Tasty-dressing (vilket blir typ 5 spänn extra). Det blir hur gott som helst. Annars kommer Bigger Mac (150grams-Big Mac) och El Maco Junior, nu i slutet av februari. Det rekommenderar jag.

Ha det bra!

/Martin

Jonas N sa...

Anonym 9:08 PM

Kapitalism påtvingas ingen (per definition). Varje frivillig transaktion i en marknadsekonomi gynnar per definition båda/alla inblandade parter (jfrt alternativet att avstå)

Att folk inte skulle tjäna på kapitalism är bara nys (se ovan). Tvärtom, de forlorar oerhört på att avstå från den! Kolla bara på hur många som ens försökt leva utan!

Anonym sa...

"men är stolt över att kunna servera krispiga strips med genuin potatissmak"

Har du blivit indoktrinerad på nåt McDonaldskt "positive thinking"-läger eller? Stripsen smakar gammal skosula och det enda som kan göra saken bättre är mycket salt och peppar.

Själv ger jag inte mycket för Mackans käk, med undantag för den underbara kaffe-glassen (finns den i Sverige?).

Men för att byta ämne: även en blind höna kan hitta ett korn då och då. Våra kära borgare är ju inne på rätt spår när de uppmanar vänstern att göra slag i saken och bilda alternativ till kapitalismen redan nu och inte vänta på bättre tider. Fröet till en ny produktionsordning måste sås inom det rådande systemet. Den svenska staten borde gå in och finansiera fördelaktiga lån till de anställda vid företagsnedläggningar. Ge dem möjlighet att ta över lokaler och de delar av maskinpark och dylikt som företaget vill sälja, för att sedan bilda ett kooperativt företag.

Anonym sa...

Du kanske borde fundera på att leva som du lär istället för att äta mat på McDonalds - en av kapitalismens och USA:s mest symboliska företag. Jag kan dock förstå dig, det är inte roligt att leva som kommunist hela tiden. Det finns ändå ett land kvar där fritt företagande är avskaffat och planekonomi råder. Det landet heter Nordkorea, du kanske kan bo där några år? Sen får du nog vara beredd på att säga farväl till din kära McFeast och coca-cola om, Gud förbjude, kapitalismen avskaffas i Sverige.

Magnus Brogie sa...

Den veganska kulturen är en förutsättning för att den vedervärdiga köttproduktionen ska kunna avskaffas med hjälp av strukturella förändringar. Det går inte att avskaffa köttindustrin om folk inte vet vad de ska äta i stället.

Genom att leva vegansk skapar du en subkultur som är oberoende av kött och som kan ta över när köttproduktionen ska bort. Det är inte uppoffringen eller "icke-konsumtionen" som är det väsentliga med veganismen. Det väsentliga är den kreativa handlingen att skapa veganska rutiner, recept och gemenskaper.

På samma sätt som det är omöjligt att genomföra en socialistisk revolution i ett samhälle utan en facklig kultur, så är det omöjligt att avskaffa köttproduktionen utan veganer.

Att massproduktion av kött är hemskt i sig är så uppenbart att jag inte borde behöva påpeka det...