torsdag, april 20, 2006

The Damned If You Do Damned If You Don’t Mastery Award

Å, det här är bara hats off alla gånger. Regeringen utnämner Göran Tunhammar, före detta SAF-boss till landshövding. Hur göra? Analysmannen slår till:
Förre SAF-chefen Göran Tunhammar har av regeringen utsetts till ny landshövding i Skåne. Det är ett avsteg från linjen att politiker, oftast socialdemokratiska, får den här typen av toppjobb i staten.



Några tidigare grejer om det utnämningpolitiska tjateriet här och här.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte ett avsteg från linjen att politiker, oftast socialdemokratiska, får den här typen av toppjobb i staten?

Var väl en korrekt sammanfattning. Vad är det som är damned?

yap yap. Du är bara sur för att du inte kan censurera analysmannen.

Anonym sa...

väljarna och journalisterna tjatar för mycket. låt politikerna göra som de vill.

Ali Esbati sa...

Regeringen styr riket. I detta ingår tillsättning av högre tjänstemän. Det är regeringens prerogativ. Det kan säkert göras ändringar i en del fall men i princip måste regeringen kunna tillsätta chefer i verksamheter som just regeringen ansvarar för.

Jag vill dock understryka att just landshövdingsposter är ett speciellt fall. De är en feodal kvarleva och en parlamentarisk anomali som bör avskaffas.

Anonym sa...

JM: Så högre tjänstemän ska tillsättas på annat sätt än "vanliga" jobb då eftersom det görs av regeringen? Mest kvalificerad är tydligen inget som det ska tas hänsyn till? Hur ska vi veta att kön, etnicitet, sexuell läggning och annat inte spelat in i valet av en högre tjänsteman om dessa processer är helt slutna? Eller är det som vanligt attt när det är politiker som agerar så ska andra regler gälla än för övriga människor. Partibok är väl en lika snedvriden dikreminering som kön vid tillsättning av en tjänst. Eller hur skulle vänstern reagera på att företagare valde bort anställda som var fackligt eller politiskt engagerade...det vet vi ju redan...det finns undantag och egentligen så är vi ju alla inte lika..orättvisa är när nåt är till min nackdel aldrig till min fördel...

Anonym sa...

Regeringen får ansvara för hur de statliga bolagen styrs, de har inte det exekutiva ansvaret, men det yttersta, övergripande, ansvaret. Ska man kunna utkräva ansvar från regeringen måste de också tillsätta folk de litar på.

Anonym sa...

JM:
Den typen av ansvar finns i alla privata företag också, men där är det u ett herrnas hllå om hur personer tillsätts till styrelser, företagsledningar eller bara "vanliga" anställda". varje person som anställer någon har ju ett ansvar för sin verksamhet och därmed också för den som de anställer. Eftersom man speciellt på vänster-kanten av den politiska skalan hävdar att det inte är någon skillnad på "vanliga" anställda och deras chefer utan snarare så att de anställda är de viktiga. Hur kommer det sig då att chefer ska anställas efter andra regler än vanliga naställda...det rimmar illa tycker jag. Sedan är de ju faktiskt så att generaldirektörer och andra faktiskt inte är politiska positioner. Tjänstemännen skall väl mer eller mindre enligt definition vara neutrala. De ska bedriva den mest effektiva verksamheten för de skattepengar (våra pengar) som de tilldelats, de ska inte stryka den sittande regeringen medhårs. Det är inte platser som ska ges som belöning för lång och trogen tjänst eller andra orsaker. Det ska tillsättas med mest lämpade person.

Anonym sa...

Troligen är det mot varje instinkt i Alis kropp att inte staten ska få genomsyra övriga verksamheter ända ned till yttersta botten.

Anonym sa...

"Eftersom man speciellt på vänster-kanten av den politiska skalan hävdar att det inte är någon skillnad på "vanliga" anställda och deras chefer utan snarare så att de anställda är de viktiga. Hur kommer det sig då att chefer ska anställas efter andra regler än vanliga naställda...det rimmar illa tycker jag."

Nej, du har missförstått det totalt. Det är arbetarna som skapar allt värde, (det är därför de blir anställda) men det är cheferna som utövar makt. Ganska stor skillnad, alltså. Däremot inte en som motiverar löneskillnader på tiotusentals procent.

"Tjänstemännen skall väl mer eller mindre enligt definition vara neutrala. De ska bedriva den mest effektiva verksamheten för de skattepengar (våra pengar) som de tilldelats, de ska inte stryka den sittande regeringen medhårs."

Fel igen. De ska verkställa den politik som riksdag och regering beslutar om.

Anonym sa...

Det var väl ändå bättre att Brors skrev om ett undantag från en socialdemokratisk praxis han ogillar, än att blunda för det och låtsas som att det inte hänt?

Jag tycker det var hederligt gjort av honom (även om han kanske inte är min favorit heller). Så vad är problemet, Ali?

(Håller för övrigt med dig om att landshövdingaämbetet är en feodal kvarleva som bör avskaffas, precis som monarkin.)

Anonym sa...

JM:

Deras verksamhet är ju att verkställa riksdagens beslut, men det innebär fortfarande inte att det görs bäst utifrån partibok som främsta merit...

Sedan skulle jag vilja påstå att det ofatast är organisationer och företag som helhet som skapar värdet. Den enskilde har oftast väldigt lite med den övergripande framgången att göra...sen är jag nyfiken på vad som är klassificeringen av en arbetare numera? Vem skapar värdet för ett företag som säljer mobiletlefoner t ex? Är det den/de som designar och styr utveckligen av telefoner eller är det de som monterar den?

Anonym sa...

Nej, du har missförstått det totalt. Det är arbetarna som skapar allt värde, (det är därför de blir anställda) men det är cheferna som utövar makt. Ganska stor skillnad, alltså. Däremot inte en som motiverar löneskillnader på tiotusentals procent.

Varför tror du man anställer chefer? Och varför skulle arbetsgivaren (eller ägaren) vilja betala mer än nödvändigt för en chef?

Självklart försöker ägarna även hålla chefslönerna så låga som möjligt. Att chefens lön är så hög beror dock på att chefen har mycket större påverkan på resultatet. Om Carl-Henric Svanberg kan göra Ericsson 1% effektivare så innebär det hundratals miljoner för ägarna. Därför är det värt extremt mkt att få den absolut bästa chefen.

Och skulle staten sätta ett lönetak, på säg tex. 50000:-, så skulle man få en dålig allokering av chefer. Svanberg skulle kanske inte flytta från sin hemort med familj för att ta jobbet på Ericsson. Hans skulle jobba som VD på en litet företag med 50 anställda för samma lön. Hans kompetens skulle inte utnyttjas. Ericsson skulle inte bli lika effektivt, vilket i slutändan skulle göra oss alla fattigare.

daniel sa...

"Är det den/de som designar och styr utveckligen av telefoner eller är det de som monterar den?"

Hur många telefoner får de designa om ingen bygger dem?

Anonym sa...

jag vill va med o sandlådeleka!

Hur många telefoner får de montera om ingen designar dom?

Anonym sa...

Nej, det är klart att det är killen som sköter penicillin-maksinen som är den viktigia kuggen inte den/de obetydliga tomtar som upptäckte dess medicinska effekter eller kom på hur det skulle massproduceras