torsdag, april 20, 2006

Lika småbarn leka bäst

De fem borgerliga partierna fortsätter att tillsammans rasera svenskt utbildningsväsende och pricka in snart sagt varje förändring som vidgar sociala klyftor i skolsystemet. Nu kan privatskoleeländet utvidgas till förskolan.

Social stratifiering får allvarligare klassmässiga konsekvenser ju tidigare den börjar. Detta behöver man inte vara överdrivet klipsk för att begripa. Högerpartierna gör det definitivt. Vidgade klassklyftor är deras ledstjärna, så detta är för dem naturlig politik. Miljöpartisternas sociala bas i småborgerlighetens desorientering driver dem i armarna på högern. I det aktuella ställningstagandet är det både omöjligt och irrelevant att försöka utröna skillnaden mellan medvetet ointresse för klasskillnader och mental förkvävning i tankeludd. Det är blott skilda hyllor i överbyggnaden. Och det är resultatet som räknas.

Man får lov att åter citera (jag skrev om det tidigare) Peter Erikssons reaktion på frågeställningen om den uppenbara risken för ökade klyftor med miljöpartistisk skolpolitik:

- Det blir fel perspektiv att se det på det sättet. Det här är en möjlighet i stället för ett problem för den svenska skolan, hävdar han.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Vid min Gud vad jag blir trött! Vi har bland världens absolut sämsta skolor. Sänk ribban så alla kommer över för en magisterexamen o vips är vi världens bästa land. Så funkar det när dumma vänsterpolitiker styr,...belöningen... en doktorshatt till en trött son från Vingåker som inte klarade examenskraven för 35 år sedan. Hur dum får man bli som politiker????

Anonym sa...

Friskolor är effektivare enligt Skolverkets rapport. Den som Baylan drog in.

"Två urval av skolor analyseras. I det första urvalet ingår både kommunala och fristående skolor medan det i det andra urvalet enbart ingår kommunala skolor. Enligt studiens resultat finns det 29 (2,8%) kommunala grundskolor och 18 (33%) fristående grundskolor som är fullt effektiva, dvs. dessa skolor presterar bästa möjliga resultat jämfört med andra skolor givet tillgängliga resurser."
Mer kunskap för pengarna

Men det intressanta för vänstern är inte att eleverna lär sig maximalt utan att skillnaderna är så små som möjligt. Chuchill sammanfattade det bra:

"The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings; the inherent virtue of socialism is the equal sharing of miseries."

Anonym sa...

Hur långt kan du tänkas vilja gå i minskandet av den sociala stratifieringen då Ali? Vore kul att få veta. Klasslösa samhället? Jaga-samla?

Anonym sa...

Tokhögern förnekar sig inte idag heller. Jag mår illa av era spydiga jag-som-nyliberal-sitter-inne-med-SANNINGEN-kommentarer.

Anonym sa...

"Hur dum får man bli som politiker????"

Lugna ner dig lite. Jag vet att det är jobbigt när folk inte tycker som du, men det är ändå ett frågetecken i taget som gäller.

M Hazard sa...

Om inte annat så är det ett (1) ensamt eller tre (3) frågetecken som kan användas efter varandra. Det lärde jag mig i den hemska kommunala skolan.

Neo, du kan gärna få berätta varför rapporten du hänvisar till kan anses mäta hur effektivt kunskaper lärs ut/produceras, och inte visar på andra faktorer som faktiskt inte behöver ha alls med kunskaper att göra. Eller menar du till exempel att andelen som går vidare till högskola är ett mått på kunskaper hos eleverna?

Anonym sa...

"Hur dum får man bli som politiker????"

Tydligen är det tämligen obegränsat av vad jag anfört tidigare (d v s dum). Räknade eller oräknade frågetecknen eller inte, faller frågan om du ens uppfattar den, tillbaka på dig själv.
Ta dummerstruten på ditt huvud, den förtjänar du.

Anonym sa...

"Miljöpartisternas sociala bas i småborgerlighetens desorientering driver dem i armarna på högern. I det aktuella ställningstagandet är det både omöjligt och irrelevant att försöka utröna skillnaden mellan medvetet ointresse för klasskillnader och mental förkvävning i tankeludd. Det är blott skilda hyllor i överbyggnaden."

Det var den skarpaste analys jag läst på länge, och smaka på orden, politisk-teoretiska texter blir inte vackrare än så!

Anonym sa...

Jag mår illa av era spydiga jag-som-nyliberal-sitter-inne-med-SANNINGEN-kommentarer.

Och vi kommer fortsätta att mala på tills alla inser att vi har rätt. Nätet är ett extremt bra forum för att sprida idéer. Här finns ingen censur, inga statliga propagandainstitut eller vänsternissar som blåser i visselpipor när man debatterar. Här vinner den med bäst argument helt enkelt. Fler anhängare för oss innebär fler som kan sprida det liberala evangeliet vidare.

För mig är nyliberalismen riktighet lika självklar som termodynamikens första huvudsats(energi kan inte skapas eller förstöras). Jag behöver inte försöka bygga alla möjliga socialistiska evighetsmaskiner för att inse att de inte kommer att fungera verkligheten.

Energiprincipen gäller och så även att frihet inte kan vara något negativt.

Jonas N sa...

Neo

Termodynamikens andra huvudsats då?

I ett sytem (den politiska sfären) kan graden av oordning bara öka om det får råda över sig självt, aldrig minska, om inte yttre energi tillförs!?

Jag tyckar mig iaf se tydliga teckan på att de politiska systemet vill isolera sig ifrån omvärlden!

Man å andra sidan är detta systems behov av yttre inflöde av frisk 'energi' närmast obegränsat!

:-)

Så är det: Ökande oordning och ständig 'energi'förbrukning i ständigt tävlan ...

Anonym sa...

"Tydligen är det tämligen obegränsat av vad jag anfört tidigare (d v s dum)."

Eh?

"Räknade eller oräknade frågetecknen eller inte,"

Huh?

"faller frågan om du ens uppfattar den, tillbaka på dig själv."

Jag är dock varken politiker själv, eller personligen bekant med någon, så jag kan inte besvara frågan.

"Ta dummerstruten på ditt huvud, den förtjänar du."

Tack, men vanligen brukar man säga dumstrut.

Anonym sa...

petimeterwannabe......

Anonym sa...

jonatan

Det var den skarpaste analys jag läst på länge, och smaka på orden, politisk-teoretiska texter blir inte vackrare än så!

Ali är en hejare på att få ihop sina favorituttryck men är det inte dags att han hittar på några nya favvo-ord?

Anonym sa...

"petimeterwannabe......"

Du menar kanske petimäter? Någon wannabe är jag dock inte. Förresten ska första bokstaven i en mening vara en versal, och punkter ska användas en i taget eller i grupper om tre.

Anonym sa...

Fler träffar på petimeter (svensk sökning) än petimäter i Google. Ifrågasätter du Google är du i sanning dömd att brinna i helvetets eldar....

Anonym sa...

Ett tips är då att du läser den första träffen när du söker på petimeter eller petimäter. Google har talat!