lördag, juli 22, 2006

USA, Israel och nyhetesvärdering

Det blev en – för att vara en varm julidag i Stockholm – mycket välbesökt demonstration mot Israels terror. Ungefär 2000 personer hade slutit upp för att visa sitt ställningstagande, och demonstrationen gick från Kungsträdgården till USA:s ambassad, med ett stopp utanför den israeliska.

Allt fler börjar också runt om i Världen diskutera USA:s avgörande roll i Israels övergrepp. Att USA och Israel är täta allierade är ingen nyhet. Såväl Israels militära kapacitet som politiska handlingsutrymme är avhängigt USA:s roll som global hegemon. USA:s stöd till och allianser med de auktoritära arabiska regimerna i området är fundamentalt viktigt för att Israel ska kunna fortsätta våldföra sig på de arabiska folken under stor tystnad från de arabiska regeringarna.

När nu Israel så flagrant trappar upp våldet och begår dagliga krigsförbrytelser, är USA åter garanten för att man till och med ska slippa fördömanden i FN:s säkerhetsråd. FN blir därmed – trots att det bör och ännu kan vara en central del av en fredlig lösning på konflikten – i många människors ögon i den fattiga världen ett sällskap för att klä stormaktshyckleriet i vackra ord; ett forum för hävdande av människovärdet endast i de fall då det inte handlar om araber och dylika, globalt perifera folk.

Det kan i sammanhanget vara värt att påminna om att Israel, trots flitiga USA-veton mot fördömanden av dess människo- och folkrättsbrott, är världsledande i att nedtrampa FN-resolutioner. Här är en lista på resolutioner 1955-1992 – i säkerhetsrådet – som fördömer Israels agerande. Och här en lista på USA-veton när FN försökt kritisera Israel.

Vad gör USA i detta läge? Man vill inte ens skenbart verka för ett stopp på blodbadet. Israel ges fria händer att fortsätta mörda palestinier och libaneser. Condoleezza Rice säger att ett eldupphör är “poänglöst”. Givetvis. Arabiskt blod är billigt. Hennes företrädare Madeleine Albright sade som bekant öppet att 500.000 döda irakiska barn inte var något större problem. Rice vill att man ska se på konfliktens ”root cause”. Det bisarra är att hon då menar Hizbollah. Israels ockupation och de ständiga överträdelserna av libanesisk suveränitet, mord på libanesiska politiker osv. osv. är tydligen inte en ”root cause”. (Läs också Kurt Nimmos kommentar)

Men som om det inte var nog, så hjälper USA till, genom att just i dagarna snabba på en leverans av bomber till Israel, så att fler människor kan tas av daga snabbare. (New York Times rapporterar, här återberättat på Aljazeera).

De är kumpaner i brott – inte bara mot palestinier och libaneser, utan mot hela mänskligheten.


PS. Efter att demonstrationen var slut var vi några som tog oss till Kungsträdgården och satt där för att äta en macka och njuta av solen. Någon timme senare fick vi höra talas om någon slags uppståndelse. Som de allra flesta såg jag inget av det. Det är intressant att till och med polisen säger så här:

– Vi har haft bra kontakt med arrangören av demonstrationen under dagen så ingen skugga ska falla över dem för det som inträffat. Oroligheterna är ett resultat av enskilda bråkmakare som inte hade med demonstrationen eller budskapet att göra, säger Mats Nylén

Ändå bär DN:s och Ekots rapporterar från demonstrationen rubrikerna ”Våldsamt upplopp i centrala Stockholm”, respektive ”Libanondemonstration urartade” (Artikelrubriken på DN.se har blivit ”Oroligt efter demonstration i Stockholm” – upploppsrubriken är det som finns på huvudsidan). Kvällstidningarna kör på samma tema. DN har också i hela demonstrationen med två tusen personer hitta de troligen enda två (jag såg noll) som har någon duk över näsan, och fotograferat dem vid ett polisstängsel.

Istället för att uppmärksamma budskapet i en stor demonstration som hålls samtidigt som hundratals andra runt om i världen, blir ändå den utkablade bilden till dem som inte såg demonstrationen på plats, kaos och bråk. Samtidigt är det uppenbart att för varje gång folk själva deltar i ett politiskt evenemang som dagens breda demonstration, och sedan får se samma händelse återspeglas i medierna, så får ytterligare några människor sitt förtroende för mediernas rapportering och nyhetsvärdering raserat. Det är en positiv bieffekt av att så många människor runt om i Sverige deltog i manifestationer mot Israels våldspolitik.

18 kommentarer:

Oldtimern sa...

Det verkar som den gemensamma tidninggskåren har en lathund som man följer. Vid demonstrationer

1. Ignorera

2. Skapa negativa rubriker så sakfrågan försvinner. Upplopp, bråk, stökigt går alltid hem

3. Föringa demonstrationens betydelse.

4.Förlöjliga det hela. Man kan alltid fråga. Vad Alf Svensson tycker?

5. Vid demonstrationer utomlands följ den "officiella sanningen" ord som vänsterextremister och Marxistiska grupper går alltid hem.

6. Kontrollera än gång till vad som hänt med kungafamiljen. Absolut inget viktigare att rapportera därifrån?

Uffe sa...

Dock vill jag ge cred till aktuellts 18:00 sändning.

Den förhöll sig perfekt till demonstrationen.

Jag såg f.ö ingenting av något som helst bråk. En smula märkligt.

Anonym sa...

En närmre analys till varför vänsterdrägg så ofta provocerar fram våld i samband med vänsterarrangerade demonstrationer vore på sin plats. Men näää.... vadåå? vet inget? inget sett? vad kan det vara om....?

Dessutom:

IRAN IRANIRANIRANIRAN IRANIRANIRANIRANIRANIRANIRAN
IRANIRANIRANIRANIRANIRANIRAN
IRANIRANIRANIRANIRANIRANIRAN
IRANIRANIRANIRANIRANIRANIRAN
IRANIRANIRANIRANIRANIRANIRAN

Sorry Ali. Ville bara kompensera för de gånger du utelämnat Iran i diskussionen kring nuvarande konflikt.

Anonym sa...

Som vanligt passar Esbati på att ljuga när det gäller hans hatobjekt: USA, demokrati och judar...:

" Hennes företrädare Madeleine Albright sade som bekant öppet att 500.000 döda irakiska barn inte var något större problem."

Har hon aldrig sagt. Hon har sagt att det är oerhört tragiskt att de dör pga av Saddams ovilja att gå med på det internationella samfundets krav så att sanktionerna kan lyftas. Men att priset ändå är värt det, eftersom att ge efter för Saddam vore otänkbart och bara leda till mer utpressning.

Finns att se på video, 60 minutes. Leslie Stahl intervjuade. Inte förvånande att du rycker ett citat ur en intervju på runt en 20 minuter, förvanskar det och kastar in det som en sanning. Lögn, Lögn och Esbati.

Anonym sa...

Anonymous 12.45

USA var som sagt redo att mörda en halv miljon irakiska barn för att behålla sanktionerna mot landet - men likväl var man redo att slopa dem om Saddam erkände staten Israel. Detta framgår av ett brev Al-Jazeera tagit del av:

http://english.aljazeera.net/NR/exeres/5DF5AAE3-90D8-45B3-9F53-DC216D13C991.htm
(scrolla en bit ner)

Just Saddams position i Israel-frågan var direkt avgörande varför USA övergav honom som allierad och istället bombade och invaderade hans land. Att världens största demokrati styrs av kristen höger och judiska neokonservativa, båda vilka ser Israel som "de utvaldas rike", är oroväckande och får katastrofala konsekvenser för hela mänskligheten.

Anonym sa...

"Men att priset ändå är värt det, eftersom att ge efter för Saddam vore otänkbart och bara leda till mer utpressning."

Vilket fullkomligt skitsnack. Belägringen av Irak snarare stärkte Saddam Husseins kontroll över sitt folk och att u-landet Irak skulle utöva utpressning på USA ... ja, det är ju så bortom allt sans och förnuft att det inte är värt att kommentera.

Den grova människorättsbrottslingen Madeleine Albright tyckte att 500 000 döda irakiska barn under fem års ålder (och ett Irak bombat och belägrat tillbaka till stenåldern) var ett pris värt att betala. Hon betalade inte priset. Iraks folk betalade priset. Vad var värt det? Jo, stärkt kontroll över Mellanöstern och energiresurserna.

Den gamle allierade och bundisen Saddam Hussein var bara en förevändning. Hundratusentals irakier fick betala med sina liv, eftersom sådana som Albright tyckte att det var värt det.

Anonym sa...

Någon sade nått om mörda 500 000 barn.

Om man inte får använda sanktionsvapnet, och inte använda militär kraft, vad får man använda mot tyranner som Saddam?

När skall vänstern lära sig att tyranner är ansvariga för "sitt" folks lidande?

Den gode kommunisten Mao mördade miljontals människor under den s.k. kulturrevolutionen och efterföljande svältkatastrof.

Väst har räddat och fortsätter att rädda miljontals människor i kommunistländer genom att skicka livsmedel. Nu senast i Nordkorea.

Kan ni bring någon reda era tankarna kring detta, tror ni, ni kommunister?

Anonym sa...

Ali, fan vad du är slut. Hur bara orkar du hålla på med ditt enfaldiga tuggande? Vad är det för fel på dig?

mange sa...

"Ali, fan vad du är slut. Hur bara orkar du hålla på med ditt enfaldiga tuggande? Vad är det för fel på dig?"

Den "anonyme" A-K Roth/Bermans senaste uppgivna inlägg i debatten....

Ett litet råd Alex: Bra att du håller dig till två meningar men säg inget mer nu så slipper denna tragiska följetång om din sinnesstatus mala på i all oändlighet, du kommer inte att upptäcka något förrän de vita rockarna tar dig tillbaka till dit du hör hemma....


I övrigt: Det Israeliska propagandaministeriets kvarnar i världspressen och från dess huvudgarant "världssamfundet" USA kör på som vanligt:

"Israel har rätt att försvara sig" (och USA, men absolut ingen annan,speciellt inte Palestinier Araber Syrier Irakier och Iranier här är det den judiska statens utökade Lebensraum och överhöghet som gäller i sions namn, amen).

Anonym sa...

Jag befinner mig i Paris för tillfället. Om man jämför stämningen och rapporteringen här och där, är det ytterst beklämmande att som svensk inse att de svenska medierna och en del av folket vandrar mer och mer mot fascistoidparanoia då de inte tydligt och klart kan ta ställning och babblar massa skit om de flagranta människorättsbrotten som nu sker i självförsvarets namn. Tätt bakom dem följer naturligtvis högerslasket vars vämjeliga åsikter florerar i bl. a. denna sida.

Polhem sa...

Man kan nastan forsta varfor Amerikanerna haller pa som dom gor. Satt och tittade pa FOX news i morse. Herre-javlar vad de ljuger, forvranger och ar allmant aggressiva mot allt Anti-Amerikanskt.
Alla araber ar en bunt galningar och de far skylla sig sjalva for att ar Muslimer och terrorister. Allt som Israel gor ar naturligtvis Iraniernas fel och nu ocksa inte helt ovantat men langsokt - Nordkoreanernas!

Om man e fruktansvart korkad att man gar pa den skiten borde man automatiskt bli forklarad for dum for samhallets basta och buras in i en madrasserad cell.

Faktum att FOX ar sa otroligt idiotiskt ar ett intressant faktum om man samtidigt inser att den propagandan som kommer fran manga pa vansterkanten ar precis lika vinklad och felaktig.

Nan gang maste ni val inse felet i att blint stodja en bunt blodtorstiga religosa galningar bara for att ni har samma fiende?

Mattias Ericson sa...

Ang. media och demonstrationer. Är det inte fantastiskt att media kan förvränga en lugn demontstration till ett våldsamt upplopp. För om man får tro polisen hade inte upploppet nåt med demonstrationen att göra. Att man aldrig upphör att förvånas.

/Mattias

Niklas sa...

Eric Lee, en känd socialitisk bloggare, förklarar, ur ett vänsterperspektiv, varför vänstern borde stödja Israel i det här kriget:

The Left should be supporting Israel in this war

Niklas sa...

Socialisten och fackföreningskämpen Eric Lee, som skrev artikeln om varför vänstern borde stödja Israel i det här kriget, har också skrivit 12 svar till sina kritiker. Mycket välskrivet!

Anonym sa...

SOM UNKNA EKON UR EN SJUK HJÄRNASionistfascisterna folkmordsapologeterna och apartheidförespråkarna DVS "Israelvännerna" och den ultrahögerliberala bombhögern diskuterar med sig själva på blogg efter blogg och i världsmedia.
De må äga ordet men inte den fria sanningen:

From Israel to Lebanon

Anonym sa...

Eric Lee, socialist? Låt mig gissa, ni har inte upptäckt att ord på engelska inte alltid har samma innebörd på svenska. "Socialist" på engelska kan lika gärna var detsamma som högersosse på svenska. Eric Lee är säkert en sådan.

Vi har en högersocialdemokratisk regering i det här landet som stöder Israel och har skickat stridande trupp till Afghanistan där de står under NATO-befäl, och i Storbritannien huserar en högersocialdemokratisk regim som bland annat bidrar med trupp till det koloniala äventyret i Irak.

Eric Lee är kort och gott knappast unik. Han är snarare normen.

Anonym sa...

Anonymous 7.56,

Duktig kamrat.

Det viktigaste är ju inte de åsikter man har, och tyngden i de argument man lyfter fram. Nej, det viktigaste är ju vilken etikett någon annan kan sätta på personen. Är det så du menar?

Väx upp!

S-B Ljunggren sa...

Att medierna ägnar sig åt att skildra det nyhetsmässigt intressanta (bråkstakar) är deras uppdrag, inte att skildra verkligheten, den typen av småborgerliga illusioner borde du givit upp för länge sedan...har du inte läst min bok om "Mediernas makt"?
Bråkstakarna gjorde också sitt jobb, jag är säker på att några av dem jobbar för "andra sidan" och istället för att gnälla som en gnällkärring över att medierna borde du med ditt inflytande kräva att de politiska äventyrarna och deras anstiftare identifieras. Så att de kan avvisas nästa gång. Det vore bra för den palestinska saken. Bråk av den här typen stärker sionisternas opinionsövertag ännu mer.