måndag, oktober 16, 2006

Bra om Hjällbo-syndromet

Härom veckan gick polisen ut med groteskt överdrivna och felaktiga uppgifter om vad som hänt i Göteborgsförorten Hjällbo under ett strömavbrott. Uppgifterna - som spreds vidare i medierna - byggde alldeles uppenbart på fördomar. De bidrar till att fördjupa mytbildning och utanförskap. Det är inte en engångshändelse. Det pågår strukturellt. Jag skrev om det, här.

Ser nu att Thaher Pelaseyed har skrivit en väldigt bra artikel i ämnet, i GP. Läs!
Att utnyttja generella och uppenbara samhällsproblem i syfte att misstänkliggöra en specifik och redan utsatt grupp gynnar endast högerpopulistiska krafter i vårt samhälle. Vi borde påminna oss om utvecklingen i vårt grannland Danmark där media och delar av etablissemanget under en längre tid, genom att peka på allmänna samhällsproblem misstänkliggjort den muslimska minoriteten.
Och så en liten artikel i Expressen. Ung Vänster-klubben jobbar för upprustning och meningsfull fritidsverksamhet.

3 kommentarer:

Betel sa...

Gratistidningen City i Göteborg har två sidor i ämnet. Det verkar vara början på en bra artkelserie.

"I dag drar City igång serien om Nordost - om människorna, skolorna, torgen - och om hur den uttjatade gamla bilden av förorten kan ersättas av en ny."

Länkar till dagens två artiklar och krönika:
http://www.expressen.se/ego/c_3/index.jsp?a=719656
http://www.expressen.se/ego/c_4/index.jsp?a=719682
http://www.expressen.se/ego/c_4/index.jsp?a=719686

Anonym sa...

Är det dina kompisar som kastar järnskrot på sverigedemokrater? Kan du vänligen förklara för dem (personligen eller via din blogg) att de medverkar till att förstärka sverigedemokraternas stöd. För du förstår väl själv detta mycket enkla samband?

daniel sa...

Till anonym ovan:

Det inser nog Ali, liksom de flesta andra. Denna länk ger en hum om vilka det är som kastar järnskrot:

http://sydsvenskan.se/sverige/article190222.ece

Notera att det alltså är människor som blir kallade "extremister" av företrädare för SP och SKU. Det vill säga människor som troligtvis skulle använda epitetet "nyliberal" för att beskriva Ali Esbati. De politiska etiketterna är verkligen beroende av ens egen utgångspunkt.