måndag, oktober 23, 2006

I en klass för sig

Min krönika i Fokus. Publicerad i fredags.
----------

Högerregeringens första vecka gick i ministerskandalernas tecken. I skrivande stund har handelsminister Maria Borelius avgått, efter åtta dagar på sin post och kulturminister Cecilia Stegö Chilò efter elva. Själv gläds jag över att de inte hann lämna något politiskt avtryck i sina ämbeten. Dock. Risken med mediedrev är att väsentligare frågor försvinner på vägen.

Idén att politiska företrädare ska vara ett särskilt sällskap, på vilka det ska ställas öppet deklarerade eller underförstådda krav att leva särskilt oförvitliga liv, individualiserar politiken och skymmer konfliktperspektivet. Det politiska valet reduceras för medborgarna till att hitta ett lag med motto och maskot, som man för tillfället kan heja på. En sådan dagordning sammanfaller i grunden med en borgerlig syn på hur samhället ska fungera.

Nu har skandalen kring Borelius förvisso varit politiskt genuint intressant, för att den gett en hastig inblick i överhetens vardagsliv; vilka värderingar och världsbilder det föder. Men Borelius går tillbaka till en omgivning där det är självklart att man kan ha en filippinska i källaren, där man kan ha miljoninkomster och anse sig ”inte ha råd” med att betala sociala avgifter för de vuxna kvinnor man kallar barnflickor och där skatteplanering är något lika självklart som att klaga på fusket med sjukförsäkring och a-kassa, det Peter Wallenberg en gång betecknade ”den största fallskärm vi har i det här landet”. Och dit når sällan indignationsdebatten. Fredrik Reinfeldt underströk själv i ett tidigt försvar av sina ministrar att varken Stegö eller Borelius ”levt ett liv i tron att de skulle bli statsråd och därmed utsättas för hård granskning”.

Så kan det skikt som i kraft av ägande och kontakter utövar den tyngsta makten över samhället, utan att behöva ställa upp i några val, fortsätta sin tillvaro i självvald isolering. I Rosenbad huserar samtidigt en regering vars ledande medlemmar i valrörelsen estraderat som ”det nya arbetarpartiet”. Den ”lyssnar” på de besuttnas beskrivning av samhällsproblemen, ungefär som man kan uppskatta sin egen sångröst i duschen. Den tänker därför ta bort fastighetsskatten för deras villor; avskaffa den lilla förmögenhetsskatt som de kanske betalar; med de arbetslösas försäkringspengar subventionera deras hushållerskor, i fall de skulle göra sig besväret att förlora svartarbetets flexibilitet och anmäla innehav. En slags solidarisk arbetsdelning för gemensamma intressen.

Reinfeldt lindade in sin regeringsförklaring i tjocka lager av förskönande omskrivningar och tillsvidareduckande av tydliga konfrontationer. Planen är att genomföra systemskiftet med grodkokarmetoden – höja temperaturen långsamt och omärkligt, tills det är oåterkalleligt kört. För projektets centrala verksamheter ansvarar pålitliga medkokare i de nya moderaterna; Anders E Borg och Sven Otto Littorin. Men på mindre påpassade områden har en mer öppet radikal, oborstad höger erbjudits inträde i regeringskretsarna. I sak är projektet sammanhängande – samma intressen representeras.

Cecilia Stegö Chilòs avhållsamhet från TV-licens var inte den merit på vilken hon utnämndes. Men hon blev utsedd till kulturminister, just för att som nyliberal timbroit gå till angrepp mot den kulturens bredd, tillgänglighet och antikommersialism som högern alltid föraktat. Reinfeldt visste nog inte att hans handelsminister ägde sommarvilla i Falsterbo via bolag i skatteparadis. Valet berodde istället på hennes intresse för privatiseringar i tredje världen, och den extrema, biologistiska antifeminism som hon profilerat sig med i samhällsdebatten. Man bör fundera över vad som utgör huvudproblem.

På valnatten deklarerade Reinfeldt att hans parti vunnit som de nya moderaterna och nu skulle regera som de nya moderaterna. Det är precis det som sker. Högerpolitiken genomdrivs medan illusionsnumret pågår. I augusti 2005 talade Expressen med en av riksdagskandidaterna för de nya moderaterna: ”Jag tycker om omsvängningen som skett inom partiet. Nu handlar det om folkmoderater”, sade hon då, Maria Borelius.

46 kommentarer:

steven sa...

Skitbra skrivet. Oroas i övrigt av hur diskussionen utesluter problemet med att rösta på ett persongalleri. Det handlar alltid om en politik som förstås tuggar på, bakom kamerabilden. Vinsten av att ha mist dessa två ministrar är dessutom minimal tror jag. Självklart hade dom båda varit katastrofala, men i enlighet med den politik regeringen står för kommer utbytarna ha ungefär samma spelkvaliteter.

Det komiska är att det säkert är svårt som fan att hitta någon kanditat som inte har samma problem i bagaget.

Anna sa...

Fredriksson, med tanke på hur många kommentarer du får på dina blogginlägg jämfört med Ali så verkar det som om den sistnämnde har bra mycket mer intressant att säga på sin skiva och från sin predikstol...

Gäspa inte käken ur led. Ta en koffeintablett och skriv några fler rubbade inlägg, världen behöver fler liberala narrar.

Ali Esbati sa...

Råkade ta bort Fredrikssons gäsp-kommentar av slentrian. Han får förstås gäspa hur mycket han vill.

Anonym sa...

kaxigt att kalla sin egen krönika "i en klass för sig"

Anonym sa...

Anonymous: Var du ironisk? Eller läste du bara fel? Eller vad menar du? Skojade bara eller? Jag fattar inte?

Ali Esbati sa...

:-) Jovars...

Eftersom man aldrig ska underskatta möjligheten till missförstånd kanske jag ändå ska påpeka att det är rubriken på krönikan, och har ett slags samband med innehållet i densamma. Det alltså inte en bedömning av krönikans kvalitet.

Anonym sa...

"Råkade ta bort Fredrikssons gäsp-kommentar av slentrian. Han får förstås gäspa hur mycket han vill."

Jo, det händer rätt ofta att inlägg raderas "av slentrian" här på bloggen. Men bara man kommer förbi ditt slentrianfilter få man gäspa hur mycket man vill eller?

Anonym sa...

Alla ska tycka samma! Det är så politisk indoktrinering och 5-årsplaner fungerar.

Sluta hjärntvätta oss Ali. Snälla.

Hallå! sa...

Jag ställer samma fråga här som jag nyss ställde på en annan blogg. (Naturligtvis utan att få svar.)
Om ni nu tror att alliansen bara vill gynna de rika, då ställer jag frågan: Vad tror ni att de ska göra sen? Ta bytet och fly landet?

Hur tror ni att de har planerat bortom den här mandatperioden?

Jag anser nog att man bör utgå ifrån att varje sittande regering (som valts i demokratiska val och som är beroende av väljarnas stöd för att sitta ytterligare mandatperioder) faktiskt strävar efter att få förlängt förtroende av en majoritet av befolkningen.
En regering må fatta idiotiska beslut, men den kan inte medvetet gynna en liten elit på bekostnad av majoriteten utan att det straffar sig.
Att se medveten ondska bakom alliansens politik börjar faktiskt närma sig det ockulta.

mia sa...

Det råder knappast någon brist på förvirrade liberalmuppar med misslyckade bloggförsök här, så om Ali rensar i skiten och orkar sitta barnvakt i den stundtals skräniga idiotparad av sådana så kankske vi kan ha en konstruktiv debatt...

Anonym sa...

Jag tycker att mia ska anföra den konstruktiva debatten. Verkligen.

Maken till mobbarmentalitet torde vara svår att uppbringa.

asher sa...

Oj mupparna blev visst ledsna att döma av snyftaren ovan.

Bra Mia! Håller med dig 100% vore det inte för dessa smygfascistoida narcissister så skulle Ali´s blogg ligga på 1:a plats konstant.

Anonym sa...

Nä nä. Här snyftas inte. Glädje och fascination är det jag känner när jag skådar in bland Alis kommentarer.

Det stör mig liksom inte mycket att det finns en mindre mängd idioter här i världen. Inte så länge som kontakten med dem (er) är frivillig.

Det är tack vare folk som ligger till höger om Esbati som denna blogg har stor besöksframgång. Folk är i likhet med mig fascinerade av det avvikande...

Anonym sa...

Ang framgången för denna blogg: Kan iofs ta med att Ali är bra skribent som är kul att läsa även om man inte håller med (förutom sina ständiga upprepningar av vissa nyckelord).

Anonym sa...

"Att se medveten ondska bakom alliansens politik börjar faktiskt närma sig det ockulta."

Och att inte se klassintresset bakom alliansens politik närmar sig det imbecilla.

Hallå! sa...

Jag vet inte vilket/vilka inlägg Mia så välformulerat kritiserar, men man kan ju rent generellt kräva av en person som klagar på "förvirrade liberalmuppar med misslyckade bloggförsök" att hon/han själv presterar ett inlägg som inte intellektuellt befinner sig på sandlådenivån.
Sen tror jag att du gör en felbedömning när du tror att frånvaron av "...den stundtals skräniga idiotparad av sådana (liberalmuppar - mitt förtydligande) så kankske vi kan ha en konstruktiv debatt..."
Tvärtom frånvaron av oss liberalmuppar skulle göra den här bloggen helt ointressant. Hur kul är det att bara ha en svans av jasägare, som säger "Jösses Ali, vad du är skärpt!"?
Jag brukar inte kommentera inlägg som bara behandlar hur andra är eller uttrycker sig, men jag gjorde ett undantag eftersom det är trist med kommentarer vars enda budskap är hur korkade alla med en annan politisk övertygelse är.
Våga tampas med sakfrågorna!

Och Johan P, det är kanske just det alliansen insett. Man kan inte med framgång föra en politik som bara gynnar en liten elit. Annat än med vapenmakt, förstås.

Peter Björkman sa...

Tja. Alliansen tillför ju medel till militären nu. Men det är ju ingen satsning av israelisk eller nordkoreansk klass....

Hallå! sa...

Jaha, Peter B, och med det vill du ha sagt... Vad då?
Står vi inför en militär upprustning med alliansen vid rodret som är snäppet under Israels och Nordkoreas?
Skärpning!

Anonym sa...

det finns en stor idiot bland kommentarerna. en praktfåne på högerkanten som aldrig diskuterar innehållet. jag önskar så hett att den personen försvann.

Peter Björkman sa...

Nä, några snäpp under är den allt. Kommentaren var skämtsamt menad. Jag tror inte att den liberala demokratin är hotad av militär upprustning i Sverige.

Däremot kan en politik där klyftorna ökar genomföras utan militärens ingripande. Utvecklingen sedan början av 80-talet har ju t.ex. gått mot ökad ojämlikhet här i Sverige utan att vapenmakt behövts sättas in.

En liten elit kan vara mycket kapitalstark och inflytelserik. Chansen är nog större att denna elit upphöjs av medierna och folket - än att den misskrediteras och förlorar makt och inflytande vid demokratiska val. Might is right - i de flesta fall.

Anonym sa...

Man kan ju inte göra annat än att hålla med om att det allt som oftast är väl låg nivå här. Ali levererar en subjektiv brandfackla varpå någon av annan uppfattning försöker kommentera och vips så är en av alla dessa Esbatianer framme och kallar meningsmotståndare för mupp.

Detta tar verkligen saker och ting framåt. Verkligen!

Det fina med bra genomförd politisk indoktrinering är att man inte behvöer tänka fritt. Det räcker att man rabblar ett inövat mantra om och om igen så blir det till slut sant. Historiska fakta till trots.

Vad synd att svenska folket inte förstod att det lev det liver är det bästa.

Hallå! sa...

Jag tror att du har fel Peter. Om människor märker att de får det sämre, att arbetslösheten inte minskar och att motsättningarna ökar, så är jag övertygad om att alliansen inte får nåt förnyat mandat.
Underskatta inte människor. Media har stort inflytande, men till slut gör sig verkligheten påmind.
Det var därför socialdemokraterna gick tillbaka så kraftigt. För trots att vi från officiellt håll fick höra att allt var bra, så upplevde många i sina liv att det inte stämde.
Det är möjligt att den sittande regeringen misslyckas, men jag är övertygad om att deras avsikt är att försöka göra Sverige bättre.

Anonym sa...

Det är flest de välbeställda som röstar.

Majsan sa...

Dessutom vill jag påpeka att min blogg inte är misslyckad på något sätt, jag har haft fler än två besökare och jag tänker fortsätta posta inlägg här tills ni också inser det.

Anonym sa...

Nyliberala narciccister var det ja....

Nej, det var de två procent nyliberala sossar som hoppade över till Moderaterna som utgjorde skillnaden i valet plus ett antal desperata som hoppades på jobb.

Tji fick de och vi får nu en nattväktarstat iställlet

Majsan sa...

Vad är det för fel med det?

Var och en är sin egen lyckas smed och med den här regeringen kan de som verkligen vill se potentialen och förverkliga sina drömmar.

Vill man gå omkring och leta burkar så gör man det eller vill man bo fräckt och ha en Bayliner utanför villan så gör man det valet är ditt.

Anonym sa...

Lär dig kommatera, Majsan.

Majsan sa...

Slarvfel.

Besök mig på min blogg istället så kan vi diskutera saken...

Anonym sa...

Nu är det krig om a-kassan!

Folk kommer att utförsäkras och kastas ut på gatan efter 300 dagar!

Nu måste vi istället få dom nyliberala fascisterna att få betala för sina vidriga förslag!

Hallå! sa...

Jag förmodar att det är personen som i ett tidigare inlägg önskade mig all världens väg som nu har stulit mitt nick. De larviga inläggen 7:34, 7:44 och 9:50 är såldes inte mina.
Upplysningsvis kan jag informera om att jag har ingen blogg.
Samtidigt är det ju lite kul att nån tycker att jag är så upprörande att de gör sig besväret att stjäla min identitet. Men det är ändå trist att öppen debatt tydligen inte är välkommen på denna sida.

Micke sa...

Majsan said...
Jag förmodar att det är personen som i ett tidigare inlägg önskade mig all världens väg som nu har stulit mitt nick. De larviga inläggen 7:34, 7:44 och 9:50 är såldes inte mina.
--------------------------
Nej vi vet att det inte är du.

Det är "Nickgeniet" som har hittat en helt egen genialisk väg till revolutionen.

Thomas sa...

Ja, verkligen I EN KLASS FÖR SIG!

Svårt att tro att hela jävla vänsterpartiet sålt sig, men hälsa på hos Farbror Bosse så kanske du får svar, Ali

http://krigskronikan-2007.blogspot.com/2006/10/anarken-bo-cavefors-och-oskorei-dvs-r.html

Det verkar som om vissa duktiga bloggare har lärt sig att blocker coComment, men inte det spelar någon roll. Längre.

Anonym sa...

Majsan:

Jag tror inte att någon (med vissa undantag)som har varit med här ett tag tror någonting annat än att det är du som leker med dig själv här i brist på annan uppmärksamhet.

Det har förekommit tidigare bland ditt nyliberala anhang och följer som en svans efter vartenda artikel Ali skriver.

Allvarligt talat tycker jag att LUF borde investera i psykvård istället för att spamma skit och förstöra forum.

Cyrus sa...

Lite mupp-lektyr:

Psykopati och narcissistisk personlighetsstörning

Man måste skilja mellan personer med utpräglade former av psykopati och narcissism och personer med psykopatiska och narcissistiska tendenser. Gränsen mellan vad som kan betecknas som "normalt" och vad som är psykopatiskt eller narcissistiskt handlar om gradskillnader. Diagnosen ställs alltid av en specialist inom området.

Psykopati

Psykopatidiagnosen ställs oftare på män än på kvinnor och oftare på personer ur lägre socialgrupper. Personlighetsstörningar av psykopatisk karaktär kan ofta vara lättare att dölja och bortförklara inom högre sociala skikt.

Vissa avvikelser kan konstateras bland psykopater vid fysiologiska prov. Man ser oftare EEG-avvikelser och högre fysiologisk smärttröskel.

Vad utmärker psykopater?

* Brist i jagutvecklingen som innebär svårigheter att handskas med frustrationer.
* Tendens att impulsivt och ogenomtänkt agera ut behov och psykisk spänning.
* Konstant sökande efter spänning, svårigheter att stå ut med enformighet och behov av omväxling och starka sinnesintryck.
* Saknar förmåga att bedöma konsekvenserna av en handling och kan inte lära av sina misstag.
* Många har svårigheter att vidmakthålla fungerande relationer till andra.
* Oförmåga till empati och inlevelse.
* Samvetet är underutvecklat; psykopater har icke fungerande överjag och ångrar inte en handling som hos någon annan skulle ha givit samvetskval.
* Psykopater placerar ansvaret för sina handlingar utanför sig själva; detta förnekande av ansvar anses typiskt.
* Lust att ljuga och oärlighet. Det faktum att psykopatiska människor ljuger eller är oärliga skiljer dem inte från andra, utmärkande är att psykopaterna ljuger så lätt med flytande talförhet.
* Hög stresstolerans.

Vilka är psykopaternas mål?

De centrala målen för psykopaterna är att tillfredsställa de egna önskningarna och att vinna andras gunst genom att avväpna eller imponera på andra. Intresset och uppmärksamheten domineras av det omedelbara, konkreta och det för tillfället relevanta. Psykopaterna är alltid verksamma, ute efter praktisk vinst och fördel, och deras uppmärksamhet riktas mot de möjligheter de ser för egen del i alla situationer. Allt som är långsiktigt är de ointresserade av. Kulturella och intellektuella värden, politik, ideologier och politiska val saknar många intresse för.

Psykopaterna har också en utpräglad förmåga att manipulera andra människor. Ofta kan de lägga märke till - och utnyttja - andras bristande självförtroende och svaga sidor. På detta sätt gör de sig till härskare. Andra människor är psykopaternas verktyg.Psykopaterna kan anpassa sig bra i vissa sammanhang. Deras stil är påträngande. De kan uppfattas som charmfulla och lekfulla. Om de tjänar personligen på det kan visa sig kortsiktigt engagerade.

Forskning visar att de flesta psykopater har haft föräldrar som inte förmått stimulera dem under deras första år. Som vuxna söker de ständigt efter spänning. Det finns även forskning som visat att genetiska faktorer har betydelse.

Generellt är psykopater svåra att behandla. De är sällan motiverade eftersom de anser sig fullt normala. Numera står det klart att man måste satsa på förebyggande åtgärder, eftersom svaga familjer kan skapa svaga barn. Lösningen är att ge stöd åt mödrar under graviditeten och när barnet är fött. Erfarenheten visar att bland välstimulerade barn utvecklas inte så många psykopater.Gerd Dahlberg

Den narcissistiska personligheten

Ordet narcissistisk kommer från den grekiska myten om Narkissos, som var så förälskad i sin egen spegelbild att han inte kunde upphöra att betrakta sig själv i källans vatten och därför så småningom tynade bort och dog.

Den sunda, naturliga narcissismen innebär att man tycker om sig själv. Men en person med narcisisstisk personlighetsstörning vill alltid vara i centrum och ger sken av att ha en mycket hög självkänsla. Han ser sig själv som unik och kräver därför egna regler för sig själv. Utmärkande för en person med narcissistisk personlighetsstörning är klyvningen mellan två motsatta självbilder; en grandios och en fylld av skam och hat.

Skillnader mellan barnets normala narcissism och patologisk narcissism hos vuxna.

1 Det normala barnets grandiosa fantasier och dess ansträngningar att kontrollera mamma och försöka vara i centrum för uppmärksamhet har en mer realistisk kvalité.

2 Samtidigt som barnet reagerar på kritik och misslyckanden, och försöker vara i centrum för uppmärksamhet, beundran och kärlek, ger det uttryck för genuin kärlek, tacksamhet och intresse för andra när det inte är frustrerat. De har förmåga att lita på andra och att uppleva en beroenderelation.

3 Barnet är krävande när verkliga behov föreligger. Narcissisternas krav är överdrivna och kan aldrig helt tillfredsställas, och de har ofta enbart syftet att få nedvärdera det givna.

4 Narcissisterna har en benägenhet att bortse från andra, med undantag av perioder när andra idealiseras för att de själva har nytta av det. Deras föraktfulla och nedvärderande syn på andra står i bjärt kontrast mot det självcentrerade barnets värme.

5 Barnets narcissistiska fantasier om rikedom och skönhet omfattar inte allt värdefullt och avundsvärt i världen; det "normala" barnet har inte behov av bli beundrat av alla. Men detta är en typisk fantasi hos narcissistiska personer. Barns fantasier om narcissistisk storhet har ofta det sekundära syftet att "om jag ägde detta skulle dom jag älskar älska mig".

Orsakerna till narcissistisk personlighetsstörning

Orsakerna till narcissistisk personlighetsstörning finns att söka i den tidiga barndomen under separations-individuationsfasen (från första levnadsårets sista del till det tredje). Om ett barn av någon anledning inte blir älskat för sin egen skull, utan endast då det uppfyller moderns mer eller mindre outtalade behov, tvingas det att bete sig på ett för barnet främmande sätt. Barnet klyver föreställningarna om sig själv i två delar, en del som gömmer barnets subjektiva, hemliga värld och en annan del som anpassar sig till omgivningens krav. Ett "falskt själv" utvecklas. Barnet som under tidiga år inte fått sitt behov av egenkärlek tillgodosett fortsätter senare sitt liv med en ständigt gnagande hunger efter kärlek till sig själv. Den som har en narcissistisk störning söker febrilt efter andras uppskattning; t.ex. genom makt, pengar eller sex. Denna hållning kallas för "den grandiosa". Under den grandiosa hållningen finns depressionen; personen känner sig misslyckad och oälskad och ibland bryter tomhet och förtvivlan igenom. Den grandiosa hållningen är bara ett sätt att söka hålla depressionen på avstånd.Relationernas karaktär

Relationer till andra kännetecknas av att narcissisterna inte upplever sig som beroende av någon. De saknar inte andra människor, andra betyder endast något då de höjer den egna glansen.

Internaliserade objektrelationerx på djupnivå:

Bilden av ett hungrigt tomt själv, utom sig av vrede över att vara frustrerat, rädd för en värld som synes lika full av hat och hämndkänslor som självet.

Internaliserade objektrelationer på något ytligare nivå:

Bilden av en värdelös, fattig och tom person som alltid känner sig åsidosatt, fylld av avund inför dem som har föda, lycka och berömmelse.

Objektrelationer på ytnivå:

Det grandiosa självet: ett försvar för att slippa känna beroende av andra:"att vara beroende betyder att hata, avundas, och utsätta sig för faran att bli exploaterad, illa behandlad och frustrerad".

fotnot: objektrelationer: relationer till betydelsefulla andra

Det grandiosa självets innehåll består av en primitiv sammansmältning av vissa delar av det verkliga självet ("det speciella med just detta barn"):

* Det ideala självet (fantasier kring egen makt, rikedom och skönhet som kompenserar barnet för svåra orala frustrationer, avund och raseri).
* Det ideala objektet (fantasin om en oändlig givande, älskande och accepterande förälder som kontrast till vad barnet upplevt i verkligheten; en ersättning för det nedvärderade, verkliga föräldrarobjektet).

Det grandiosa självet yttrar sig som orealistiska storhetsfantasier som står i motsats till det faktiska, reella självets svaghet. Den utpräglat narcissistiska personen pendlar mellan orealistisk självtillit och ett uppgivet depressivt tillstånd.

Begreppet narcissistisk störning är inte glasklart. Olika psykiatriker använder ibland lite olika kriterier. Sammanställningen nedan försöker ge en bild av karakteristiska drag som ofta förekommer hos en person med narcissistisk personlighetsstörning:

* Självet är i centrum.
* Behov av att väcka beundran och att imponera på andra.
* En motsägelsefull hållning; uppblåst självbild - men har ändå behov av beröm.
* Centralt: oförmåga att uppleva sig som beroende av någon, saknar inte andra människor, andra betyder ingenting, de har endast betydelse då de förhöjer den egna glansen.
* Avund är den centrala emotionen.
* Tillfredsställelsen i livet är: tankar om den egna storheten och avundsjuka.
* En känsla av tomhet är vanligt förekommande.
* Tendens att idealisera människor från vilka personen vinner fördel (det narcissistiska utnyttjandet; den andre är till för mig).
* Personen ser ner på människor som inte ger något tillskott till självbilden och förhöjer den egna glansen.
* Pendlar mellan storhetstankar och motsatsen - att vara osäker på sig själv.
* Brist på känslomässigt djup.
* Den narcissistiska personen har generellt en god impulskontroll, vilket utgör en skillnad i förhållande till psykopaten, som har en svagt utvecklad impulskontroll.
* Den utåt bekända moralen har inget samband med det egna agerandet.Sambandet mellan narcissistisk störning och grova våldsbrottEn ung man med narcissistisk personlighetsstörning har en vacklande självkänsla. Han är därför lättkränkt, mottaglig för provokation och söker ofta bråk. För att hävda sig och vinna respekt från andra kan han använda våld och vapen. Några inre hinder finns inte, eftersom han inte har någon trygg självidentitet eller stark moral. Han förstår inte att alla människor har lika värde. Ofta saknar han "normala" manliga förebilder. Om en sådan ung man blir kränkt och även är påverkad av droger, kan han bli mycket farlig för andra personer i sin närhet.

Professor Lars Lidberg har undersökt många av de personer som begått grova våldsbrott i Sverige. "Mycket allvarliga brott kan utlösas av en kränkning. Det beror naturligtvis på att detta vidrör väldigt djupa, centrala mekanismer hos oss. Det är påtagligt hur många svåra våldsbrott som utlöses av att någon känner sig kränkt. Det har hänt att den som gått före i korvkön blivit skjuten, säger Lars Lidberg." (Apropå (1-2/ 97 s. 28).

I filmen "Natural born killer" skildras ett ungt par som ägnar sig åt mord. Deras orealistiskt uppblåsta självkänsla - parad med en iskall tomhet - kan kallas "en narcissistisk störning".

Till skillnad från en person med borderlinestörning kan en person med narcissistisk personlighetsstörning fungera bra socialt och utveckla intressen och yrkesroller. Många är framgångsrika och har karismatiska drag.

Gerd Dahlberg

BorderlinestörningDet finns inte helt klara gränser mellan neuroser och borderlinestörning och mellan borderlinestörning och psykoser. Därtill kommer att människor i påfrestande livslägen, t.ex. ungdomar i kris och gravida kvinnor, kan visa tecken till borderlinestörning. I dessa fall handlar det om en tillfällig försvagning av jaget i samband med kriser. Diagnosen bordelinestörning ska användas med återhållsamhet och alltid ställas av en specialist.

Det råder ganska stor enighet bland forskarna om att det centrala problemet för en person med borderlinestörning är att sammanställa negativa och positiva uppfattningar om sig själv och andra.

Orsakerna till borderlinestörning

Forskarna anser att tidiga brister i interaktionen mellan mor och barn är en mycket starkt bidragande orsak till borderlinestörning. Under den s.k. närmandefasen (18-22 mån) är separationsångesten svår för barnet att hantera. Barnet behöver en trygg föräldrarfigur som finns till hands och kan bekräfta att separationen inte är farlig. Om en sådan saknas kan individuationsprocessen påverkas och jaget försvagas.Genom studier av adopterade barn har man har kunnat konstatera att det finns en större ansamling borderlinetillstånd hos biologiska barn till psykotiska föräldrar än hos barn till icke psykotiska föräldrar.Följande är utmärkande för personer med borderlinestörning:

* Identitetsdiffusion, vilket innebär dålig integration av uppfattningen om självet. Detta kan upplevas som om att personerna inte inte vet vilka de är eller vad de tänker. Istället försöker de vara som de tror att andra vill ha dem. De uppträder "som om" de vore en annan person.
* Ständig känsla av tomhet och meningslöshet.
* Primitiva försvarsmekanismer som klyvning, projektiv identifikation, förnekelse, primitiv idealisering och omnipotent värdering (förklaring nedan).
* God förmåga till realitetsprövning (utom när det gäller gott och ont hos objekten). Detta innebär en förmåga att kunna skilja mellan vad som hör till en själv respektive till objekten, samt att veta vilka stimuli och impulser som kommer utifrån och vilka som kommer från det inre.
* Typiskt för objektrelationerna är att personerna samtidigt söker och avvärjer kontakt, t.ex. genom att förneka att det är de själva som sökt kontakt. En person med borderlinestörning sökte regelbundet upp en bekant, den enda kontakten han hade. Dessa besök slutade alltid med ovänskap och gräl. Till slut avvisades bekantskapen helt.

Till dessa kriterier kommer sådana som tyder på jagsvaghet:

* Bristande ångesttolerans (de primitiva försvarsmekanismerna kan inte tillräckligt binda ångesten).
* Bristande impulskontroll (jaget släpper lättare igenom olika impulser för att ångesttrycket eller impulstrycket ska minska).
* Bristande sublimeringsförmåga (nedsatt förmåga att omvandla driftsimpulser till acceptabla aktiviteter; t. e.x. förvandla problem till skapande aktiviteter).
* Därtill kommer ospecifika tecken som bristande ångesttolerans, dålig impulskontroll, och en outvecklad förmåga att ägna sig åt arbete och hobbies på ett meningsfullt sätt.

Försvarsmekanismer

* Klyvning är den dominerande försvarsmekanismen. Den innebär att personer med borderlinestörning upplever sig själva och andra som enbart goda eller enbart onda. En person med borderlinestörning sade: "En gång tyckte jag att min läkare var den bästa och jag älskade honom, men om han ifrågasatte mig på något sätt hatade jag honom. Det fanns inget mellanläge i mig. I min värld var människor antingen bäst eller värst. Jag kunde inte konsolidera ont och gott." En annan följd av klyvning är ett alternerande mellan beroende och avståndstagande i relationer ("jag hatar dig, lämna mig inte"). Om en relation fördjupas, upplevs denna ofta som alltför nära.
* Projektiv identifikation innebär att vilja överföra sina egna känslor på andra och därigenom också binda andra.
* Förnekelse är att försöka komma ifrån en obehaglig sanning genom att inte erkänna den.
* Primitiv idealisering innebär man betraktar en person som enbart god.
* Omnipotent värdering betyder att individen upplever sig allsmäktig i sin föreställningsvärld med en helt egocentrisk världsbild.

Personer med borderlinestörning kan vara kvicka och roliga. En del av dem har en ovanlig känslighet för nyanser i relationer med andra och har förmåga till insikt och empati. De har mycket svårt för att stå ut med ensamhet. Deras liv kan vara kaotiskt med förlust av arbeten, avbrutna utbildningar, brutna förlovningar och sjukhusvistelser. Många har varit med om psykisk och fysisk misshandel eller blivit sexuellt utnyttjade under barndomen. Det finns fler borderlinepatienter i 20-35 årsåldern än i 40-50-årsåldern. Anledningen kan vara att verklighetens händelser tvingar fram en ökande mognad.Gerd DahlbergLitteraturförteckning:

Crafoord C. (1986) En bok om borderline. Stockholm: Natur och Kultur.

Cullberg J. (1993) Dynamisk psykiatri i teori och praktik. Stockholm: Natur och Kultur.

Edling M. Var finns ondskan om man har ett hål i huvudet? Apropå 1-2/97 (s.25-28).

Kernberg O. (1983) Borderlinetillstånd och patologisk narcissism. Stockholm: Natur och Kultur.

Nygaard Jensen O. (1979) Psykopati - en karaktärsavvikelse. Stockholm: Liber förlag.

Salomon I. Psykopaten lurar under en vacker yta. Illustrerad vetenskap nr 3 - 97 (s.54-57).

Sigrell B. (1994) Narcissism. Ett psykodynamiskt perspektiv. Stockholm: Natur och Kultur.

Micke sa...

Allvarligt talat tycker jag att LUF borde investera i psykvård istället för att spamma skit och förstöra forum.
-------------------
Ja för revolutionen kommer fortare om Ali får prata för sig själv understödd av ett tyst mumlande från dig.

Finns de inga längre texter du kan posta än gymnasiepsykologin?

Så långa att dom helt enkelt knäcker servern som bloggen ligger på så att det blir hel tyst här?

Då behöver du inte läsa bloggen överhuvudtaget..

Anonym sa...

Även om jag tyckte artikeln var bra så var det inte jag som postade den *Micke*

För övrigt så behöver du inte känna dig tvingad att kommentera precis allt här...

Håll dig till det som intresserar dig mest så sparar vi plats till det väsentliga.

Anonym sa...

Micke och Majsan.....jaja.....

Det finns nog plats för dig på LUFs privatiserade mentalsjukhus också...

Asher sa...

Var inte för hård på Micke

Han har tydligen inte fattat vilka liberalnötter som håller på att diskutera med sig själva här och hans IT kunskaper tycks vara ytterst begränsade...

Micke sa...

Anonymous said...
Även om jag tyckte artikeln var bra så var det inte jag som postade den *Micke*
-------------------
Vad var det som var bra med den i det är sammanhanget?


För övrigt så behöver du inte känna dig tvingad att kommentera precis allt här...
-----------------------
Ha ha ha...Starta ett kafferep nånstans....


Håll dig till det som intresserar dig mest så sparar vi plats till det väsentliga.
--------------------------

Väsentligt?

Som gymnasie psykologi och debilt nickstjälande?

Caligula Järrel sa...

"gymnasie psykologi och debilt nickstjälande?"

Fick du inte lära dig att SKRIVAIHOP i realskolan? Eller fick du så många örfilar så att huvudet börjat runka i Parkinsontakt?

I så fall förstår jag ditt meningslösa pladder....

Micke sa...

Caligula Järrel said...
"gymnasie psykologi och debilt nickstjälande?"

Fick du inte lära dig att SKRIVAIHOP i realskolan? Eller fick du så många örfilar så att huvudet börjat runka i Parkinsontakt?

I så fall förstår jag ditt meningslösa pladder....
----------------


Känns pissigt nu va?

Sno mitt nick och skriv ..så känns det bättre .

Idiot.

Anonym sa...

Micke mår uppenbarligen inte bra men jag tror inte att Alis blogg är rätta lösningen på hans problem och jag tror inte att vare sig Ali eller så många andra är intresserade av hans störningar....

Mitt råd är att någon vänlig själ gör en samhällstjänst och öppnar en blogg för Micke Majsan A-K Roth Aqurette neo fascistisk agenda och allt vad de kallar sig.

Peter sa...

Noterar att diskussioner med Micke fortfarande slutar på samma sätt som de gjort det senaste året dag ut och dag in...

Micke sa...

Ha ha ha...Robin Hood i sin gamla skepnad Peter..

Nu blev det helt sinnesjukt....

Anonym sa...

Till alla er som tröttnat på Alis och Mickes ibland verklighetsfrånvända och färglösa dravel - lyssna lite på hoppet från södern - http://www.kommunist.se/ - här snackar vi rationellt och radikalt på samma gång.

Anonym sa...

"Majsan:

Jag tror inte att någon (med vissa undantag)som har varit med här ett tag tror någonting annat än att det är du som leker med dig själv här i brist på annan uppmärksamhet.

Det har förekommit tidigare bland ditt nyliberala anhang och följer som en svans efter vartenda artikel Ali skriver."

Jag tror inte det är någon annan än du och någon enstaka grottsocialist som tror att Majsan sabbar sina egna inlägg. Vad som förekommit förut och uppenbarligen fortsätter är att en eller flera vänstermuppar som inte klarar av att argumentera stjäl folks nick istället.

Jämfört med dessa ligger de som postar personangrepp anonymt på en mycket hög interlektuell nivå. Ali själv framstår som ett geni.