söndag, november 19, 2006

Fanon; Slaget om Europa

Socialistiskt Forum igår blev en succé. Över 2000 besökare, vilket är rekord under forumets femåriga historia, och mycket god stämning. Samordnaren Daniel Suhonen ska ha en eloge från en bred progressiv rörelse för em betydelsefull insats.

Det är ändå lite extranummer kvar. Idag har det varit ett digert program om det spanska inbördeskriget, och på måndag och tisdag presenteras "Slaget om Europa - Arvet efter Franz Fanon":
Måndag 20 november 18:00-21:00
filmvisning: Slaget om Alger och diskussion med Dariush Moavendost och Ylva Habel. Lokal: Biografen Zita

Tisdag 21 november 09:00-16:30, ABF-huset, Sveavägen 41
Med: Dariush Moavendos, Ylva Habel, Per Wirtén, Paulina de los Reyes, Michael Azar, Stefan Jonsson, Inga Brandell, Mikela Lundahl, Anders Ehnmark, Shahram Khosravi, Andreas Malm, Nuri Tut, Lawen Mohtadi, Masoud Kamali.
Slaget om Alger håller jag för en av världens bästa filmer, och det är väldigt bra att den visas just i detta sammanhang. Läs gärna ett inlägg här på bloggen från förra året som tar upp den. Den som inte begriper kontinuiteten mellan de koloniala övergreppen genom århundraden och därtill det nära sambandet mellan denna yttre kolonialisering och det som sker i till exempel de av-vitade förorterna - periferin inne i centrum - kan inte begripa mycket alls av vår tid.

Fanons prosa är hård och oroande, samtidigt förlösande. De som kört ned huvudet i märkliga sunni-shia-föreställningar när de ser på våldet i det ockuperade Irak får svårt att förstå Fanons avgörande påpekande i boken Jordens fördömda:
För den koloniserade kan livet återuppstå endast ur kolonisatörens ruttnande lik. På det sättet finner varje led i den ena partens tänkande en parallell i den andra partens.
Till Fanons omskakande bok skrev Jean-Paul Sarte ett förord, som också det är en historisk text, läsvärd också idag, med förnyad aktualitet:
Denna bok behöver inget förord, så mycket mindre som den inte riktar sig till oss. Jag har ändå skrivit ett, för att slutföra dialektiken: även vi européer håller på att avkoloniseras. Det vill säga att den kolonialist som finns inom oss alla avlägsnas genom en blodig operation. Låt oss studera oss själva, om vi har mod nog till det, och låt oss se vad som händer med oss.

Först nödgas vi bevittna detta oväntade skådespel: den västerländska humanismens strip-tease. Där är den nu, naken och inte trevlig att titta på. Den vara bara en lögnaktig ideologi, ett charmant rättfärdigande av vår utplundring. Dess affekterade känslor och förkonstling innebar en borgen för våra aggressioner. Icke-våldsanhängarna håller god min, de är varken offer eller bödlar! [Detta är en polemisk pik mot Albert Camus och hans "pacifism", min anm.] Allvarligt talat, hur är det egentligen? Om ni inte är offer när er folkvalda regering eller den armé där era unga bröder tjänat har genomfört en folkutrotning utan tvekan eller samvetsförebråelser, då är ni otvivelaktigt bödlar. Och om ni väljer att vara offer, att riskera ett par dagars fängelse, då väljer ni bara att dra er ur spelet. Men det går inte, ni måste stanna till slutet. Försök att äntligen förstå sammanhangen! Om våldet varit något nytt, om varken exploatering eller förtryck tidigare existerat på jorden, kanske icke-våld hade kunnat försona de tvistande. Men om hela regimen, inklusive era icke-våldsidéer, bestäms av ett tusenårigt förtryck kan er passivitet inte ändra det faktum att ni tillhör förtryckarna.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ali,
Den här filmen borde man väl kunna få tag i, eller ? Projekt Gutenberg ( http://www.gutenberg.org ) har 19.000 böcker att hämta hem, böcker som inte har copyright längre, borde man inte kunna lägga upp en sajt med filmer där copyright har gått ut !?

Anonym sa...

Det vore förstås en idé, men problemet är att det knappast finns några filmer som inte är copyright-skyddade i dagsläget. Copyrighten gäller ju under regissörens livstid samt under 70 år efter dennes död, och därmed har skyddet bara hunnit gå ut för filmer gjorda av filmare som dog innan 1936. Då Gillo Pontecorvo endast dog för en månad sedan, kommer copyrighten för "Slaget om Alger" att finnas kvar i ytterligare 70 år.

Filmen går dock att låna på Kulturhusets videotek eller på Skärholmens bibliotek.

/Mats

Anonym sa...

Det finns ingen copyright. Här är en torrent:

http://btjunkie.org/torrent?do=stat&id=37475728dc2d5832df7fd6d8b9d2bf09dc07545061c5

Anonym sa...

"Dagen avslutades på Street, där socialistiskt forum arrat en fest för sina belackare. Jag tänkte inte så mycket på det och tänkte väl att jag är lika välkommen som vem som helst som betalar inträdet. Men icke. Den första vi stötte på genom dörren var själva Ali Esbati som frågade "va fan gör ni här?".

- Vadå får inte vi vara här? Var min spontana tanke och frågan som slank över mina läppar.
- Nja. Men du tillhör i alla fall den borgerliga vänstern. Mothugger Esbati.
- Ursäkta, vad sa du? Borgerlig vänster?
- Ja, ni gröna tillhör vänsterblocket, fast bara längst högerut. Så det är väl ok. Svarar Esbati."

http://www.zaida.se/blog/

Med människor som Ali i vänstern behöver högern ingen politik.

Ali Esbati sa...

:-)o)

Allvarligt talat, antingen är detta ett försök till mycket avancerad humor, eller en märklig missuppfattning, eller så är det lite småtragiskt. Men eftersom jag tror gott om alla människor, i alla fall initialt, så väljer jag att tills vidare tro på det första, och gå vidare i fallande ordning.