söndag, februari 04, 2007

Federley hör en intressant intervju

Fantastiskt. Federley har hört en CNN-intervju med Amine Gemayel. Intervjun var tydligen ”mer än intressant”. Gemayel berättade nämligen hur det ligger till. Hizbollah gör statskupp och finansieras av Iran. Hizbollahs ”agerande gentemot Israel”, alltså att till skillnad från den libanesiska armén slå tillbaka en invasion, var ”ett undergrävande av den libanesiska demokratin”. Federley misstänker att dessa faktauppgifter inte är något som den vänstern i Sverige bryr sig om, men Gemayels visdomsord är alltså tydligen sådana som ”väl förtjänar att upprepas”. Om Gemayel säger det, måste det vara sant, för det är en bra kille som dessutom varit president förut.

Amine Gemayel kommer från en kristen maronitisk klan som har haft ett mycket stort inflytande på libanesisk politik. Hans far Pierre grundade på 1930-talet det falangistiska partiet, med bas i en paramilitär fascistisk ungdomsrörelse, med mottot ”Gud, Fosterlandet, Familjen”. Den direkta inspirationskällan var Hitlerjugend, som Pierre imponerades av vid sitt besök på Berlinolympiaden. Gemayel nämnde vid sidan av Hitler också Mussolini och Franco som politiska förebilder. Rörelsen bekämpade såväl den franska kolonialmakten som den antikoloniala panarabiska strömningen. Efter al-Naqba kom den i praktiken att ställa sig omväxlande kallsinnig och direkt fientlig till den palestinska befrielsekampen.

Falangisterna var på olika sätt lierade med Israel redan innan det blodiga libanesiska inbördeskriget bröt ut. När inbördeskriget väl var ett faktum, växte alliansens betydelse och militariserades i högre utsträckning. 1978 besökte Pierre Gemayel exempelvis Israel för att underteckna ett avtal om vapen och militär träning.

Samarbetets troligen mest kända resultat är massmordet i flyktinglägren Sabra och Shatila den 16 september 1982. Den israeliska armén hade då, under ledning av Ariel Sharon, omringat flyktinglägren och släppte efter konsultationer in falangisterna i syfte att ”rensa upp”, vilket man gjorde med synnerlig glädje. Så här beskriver Robert Fisk, som kom till lägret strax efter slakten situationen:
there were women lying in houses with their skirts torn up to their waists and their legs wide apart, children with their throats cut, rows of young men shot in the back after being lined up at an execution wall. There were babies - blackened babies because they had been slaughtered more than 24 hours earlier and their small bodies were already in a state of decomposition - tossed into the rubbish heaps alongside discarded US army ration tins, Israeli army medical equipment and empty bottles of whisky. [längre citat här]
Över tusen civila mördades på detta sätt under en dag.

Innan dess, den 23 augusti 1982, hade Amine Gemayels bror Bashir utsetts till Libanons president, under israelisk ockupation. Han hade i denna egenskap gått med på upprensningsaktioner. Bashir var endast president i några veckor. Han mördades den 14 september, vilket gav Israel en förevändning för att gå in i Västra Beirut och förbereda den massaker som skulle följa. Amine Gemayel efterträdde Bashir.

Under 1980-talet bidrog den falangistiska rörelsen också till uppbyggnaden av den sydlibanesiska milisen SLA. Till SLA:s mer bestående insatser hör byggandet av det ökända tortyrcentret i Khiam, också det ett samarbetsprojekt med Israel.

Jag vet inte om detta kanske ger den omdömesgille herr Federley en liten, liten ledtråd till Amine Gemayels beskrivning av situationen i Libanon. Under tiden kan vi alla fundera över hur man gör när man ”i allt väsentligt ursäktar de ickedemokratiska krafternas agerande”.

30 kommentarer:

gm sa...

Ali,

Utan Hizbollah hade detta krig aldrig ägt rum!

Anonym sa...

gm, jag vill veta vilken av de här tre sakerna som gäller. är du

a. en bot som känner igen ord som israel och libanon och dåskriver något knäppt om hizbollah,
b. för lat för att läsa det du kommenterar,
c. efterbliven?

/j

Anonym sa...

eller gm:

d. all of the above.

/JN

k som i kryddburk sa...

Amine Gemayel är ju troligen ondskefull, äter spädbarn och är troligen ful som stryk men leder det till att han då måste ha fel om hizbollah och deras genomdokumenterade övertydliga bevisade koppling till Iran?

(nej)

Förresten j, du har nu kallat över 1000 kommentatorer för idioter och efterblivna. Vad vinner du tror du?

En retorikbok?

Kerstin sa...

Mitt råd till dig Ali, ta bort möjligheten att vara "Anonymous" eller filtrera bort alla kommentarer som har detta "namn" som underskrift.
Det finns ingent fegare än att kommentera anonymt.

alandalus sa...

gm

Utan Israel hade inte vare sig detta eller många andra krig ägt rum.

gm sa...

Ali Esbati menade i sin text att Hizbollah, till skillnad från Libanons armé, gjorde motstånd mot Israel. Jag kommenterade att utan Hizbollah hade aldrig detta krig ägt rum.

Om detta gör mig till efterbliven i dina ögon, så...bryr jag mig inte ett dugg.

Peace out.

A-K Roth sa...

Yo, propagandameister!

Menar du att det Hezbollah sysslade med i somras var att "slå tillbaka en invasion"? Märklig syn. Hezbollah attackerade Israel.

Robert Fisk är en pajas och propagandist som glorifierar våldsmän, tom dem som slog honom sönder och samman i Afghanistan. Kanske är han din läromästare?

Anonym sa...

Du lägger ned rätt mycket tid på att studera Federleys blogg, va?

Fortfarande bitter för att han kom in i riksdagen och inte du?

Bimtro sa...

Wow, vilka högkvalitativa kommentarer. Skönt att ingen tar upp sådana petitesser att en c-riksdagsman dels skriver om Libanon utan att veta ett skit, dels hyllar en fascistisk rörelse.

Johan, PL&C sa...

Så en politisk bedömning diskvalificeras för vad ens pappa har tyckt och gjort?

Själv tror jag inte på arvssynd.

(I sak håller jag dock med om att falangisterna var några helvetes mördarsvin och både dem och Ariel Sharon borde sitta inne för händelserna i flyktinglägren 1982)

Anonym sa...

Hizbollah hade förmodligen inte väntat sig en sådan reaktion från Israel som det nu blev. Hizbollah hade tidigare genomfört liknande aktioner (tillfångata israeliska soldater i syfte att byta dem mot libanesiska och palestinska fångar) utan att de israeliska hökarna började dansa bombregndansen.

Det har bevisats att den israeliska offensiven in i Libanon var planerad och förberedd sedan ett år tillbaka. De styrande väntade bara på en förevändning. När förevändningen uppenbarade sig släppte de genast lös helvetet och dödade hundratals civila, drev en miljon på flykten och saboterade landets ekonomi så att den slungades 10-20 år tillbaka i utvecklingen.

Vad herrarna i Tel Aviv, London och Washington inte hade väntat sig var att libaneserna stod upp. Den israeliska framryckningen stoppades och hela norra Israel lamslogs med stor ekonomisk skada som följd. Detta var inte den libanesiska försvarsmaktens verk.

Oavsett vad man tycker om Hizbollah så är det uppenbart att den organisationen gjorde vad Libanons egen militär borde ha gjort men varken var villig eller kapabel till att göra. 80-90 procent av libaneserna förstår det eftersom så många stod på Hizbollahs sida under sommarens krig, och detta alldeles oavsett andra åsikter om organisationen.

gm sa...

Hizbollah hade under ett flertals års tid skjutit raketer mot byar inne i Israel.

Alandus,

Vad vill du? Israels Förintelse? Var ärlig nu.

alandalus sa...

gm

Inte "förintelse", men en fredlig avveckling ser jag gärna.

Oldtimern sa...

Visst det var onödigt våld Hizbollah visade upp genom att fälla ner sina klusterbomber från flygplanen och attackera civilbefolkningen.

Uppenbar övervåld!

polhem sa...

"Inte "förintelse", men en fredlig avveckling ser jag gärna."

-Hur hade du tankt dig att man fredligt avvecklar ett helt land?

Simon sa...

Andalus skrev:

"Inte "förintelse", men en fredlig avveckling ser jag gärna."

Man får vara tacksam för uppriktigheten.

Det är just pga av detta som vi liberaler inte bryr oss om extremvänsterns sakrala predikningar om "fred" och pacifism. För det är inte det ni vill. Ni är inte emot krig som sådant. Utan det är bara det att ni står på samma sida som dem som vill utplåna Israel och upprätta en islamisk diktatur istället terroristernas sida.

Därför är det självkart så att varken USA eller Israel bör lyssna på ert gnäll. Ni är så att säga språkrör för folk som Hamas och den iranska regimen, för att bara ta några exempel.

Sedan finns det nyanser. Men resultatet av era ställningstaganden är att ni står på deras sida. Och därför är ni irrelevanta (eller knäppgökar, som det också kallas).

Förresten. "Andalus är det arabiska imperialistiska ockupationsnamnet på den sydspanska regionen Andalusien (Andalucía). Ditt val av signaturen "al-andalus"(kalifatets beteckning på Andalusien) är helt utomordentligt passande.

Anonym sa...

Tänkvärt filmklipp: Ett öppet kärleksbrev till omvärlden..

Anonym sa...

Bra flash-presentation

Anne sa...

Simon: javisst, och eftersom Sverigedemokraterna också var emot EMU, så är vi även rasister, eller?

Micke sa...

Därför är det självkart så att varken USA eller Israel bör lyssna på ert gnäll. Ni är så att säga språkrör för folk som Hamas och den iranska regimen, för att bara ta några exempel.
-------------------------------

Och vilka är du språkrör för?


Sedan finns det nyanser. Men resultatet av era ställningstaganden är att ni står på deras sida.
-----------------------------------Och vad är resultatet av dina ställningstaganden?


Och därför är ni irrelevanta (eller knäppgökar, som det också kallas).
--------------------------------
Lämpligt epitet på dig själv skulle vara vadå?

Robin Wolodorovskij sa...

Hmmm intressant. Men jag skulle vilja bidra med ett nytt perpektiv av det hela. Som svar vill jag att du läser min arikel gällande mellanösternkonflikten på min blogg: www.dagdrommaren.blogspot.com

Anonym sa...

Ali och extremvänstern är nu så pass ideologiskt förvirrade att det blir patetiskt.

Att kalla falangistpartiet "fascistiskt", samtidigt som man undviker varje form av kritik - eller till och med försvarar - det genuint fascistiska islamistiska Hizbollah OCH Hamas, är.....

just det: intellektuellt självmord.

Anonym sa...

Micke! Motfrågornas kung!

O du då? O du då? bjäbb bjäbb.... :-)

alandalus sa...

polhem

Ungefär som Sovjetunionen eller Rhodesia (relativt) fredligt avvecklades.

Anonym sa...

"Vad herrarna i Tel Aviv, London och Washington inte hade väntat sig var att libaneserna stod upp."

Eh, Israels huvudstad är inte Tel Aviv, utan Jerusalem.

Det är alltså i Jerusalem som "herrarna" sitter.
Bara lite basics...

Anonym sa...

A just det. Bra synpunkt. Och det blåa här är Tysklands egentliga gränser. Bara lite basics...

Anonym sa...

Anonym,

Vad är skillnaden mellan din kommentar och den precis ovan?
Jo, du visar en karta från 40-talet som inte längre stämmer med verkligheten.
Kommentaren ovanför beskriver verkligheten idag.

Försök hålla dig till den om du ska kommentera.

Jonas sa...

Men komigen!
Varför ska man dömma folk efter morrhåren.
Bara för att ens pappa har varit svinaktig så betyder det inte att man själv är det.

Ordbajseri i dess högsta form

Ali Esbati sa...

Ej läskunnig?