fredag, februari 09, 2007

I de frivilliga avtalens värld

Josefin Brink skriver om det konkreta läget i klasskampen:
Utanför den gula byggnad där vårdföretaget har sitt kontor står varje dag två till tre kralliga män utposterade ackompanjerade av en stor schäferhund. Både männen och hunden blänger ilsket mot kommunalarna i sina röda jackor, och när någon av företagets anställda lämnar kontoret för att sätta sig i bilen och åka iväg på jobb eskorteras de av minst en man plus schäferhund.

- Tror de att ni ska ge er på de anställda och slå dem, eller vadå? Frågar jag en av blockadvakterna.

- Inte alls, de är rädda för att någon av de anställda ska prata med oss och tycka att vi har rätt. De har sagt åt oss att vi inte får dela material om kollektivavtal till personalen, svarar hon.
Läs hela inlägget!

Och kolla på det nämnda inslaget i morse, med en Hanne Kjöller som är helt beyond. Okunnigheten om svensk arbetsmarknaden och om kollektivavtalens funktion är djupt chockerande. (Det är inte något nytt det där, heller).

9 kommentarer:

Roger sa...

Läste Josefins text. Dessvärre inte någon av de värsta avarterna du kan stöta på idag.

marcus sa...

Läste också och noterade några detaljer som tydligt skiljer vårdföretaget från Wild'n Fresh:

Det fanns fackmedlemmar i företaget.
Det innebär att facket har någon att försvara.

Ägaren har uttalat att hon inte vill anställa fackmedlemmar. Det innebär att hon sätter sig över föreningsfriheten.

Det fanns en del annat också, men ovanstående är väl tillräckligt för att belysa skillnaden mellan äpplen och päron.

Anonym sa...

marcus, jag tror att det var abraham lincoln som så klokt sa: 'bättre att vara tyst och verka korkad, än öppna munnen och undanröja alla tvivel'. för dig min vän, tror jag att det är för sent nu.

/j

Anonym sa...

Hanne Kjöller... BEYOND var ordet.

/J

Anonym sa...

j, värst vad du var stursk. Det måste väl ändå sägas att det är en ganska stor skillnad. I W&F-fallet så hade arbetsgivaren uttalat att hon var villig att teckna kollektivavtal om de anställda ville det.

I det här fallet med vårdföretaget däremot är det som sagt frågan om en arbetsgivare som verkar vara uttalad motståndare till den positiva organisationsfriheten.

Som princip tycker jag inte att det är en särskilt dum idé att fackföreningar bara har rätt att företräda egna medlemmar och inte oorganiserade. Det är för mig lika självklart som att facket inte sätter egenföretagare i blockad för att de jobbar till sämre än de som stipuleras av kollektivavtalen. För det har ju nu sagts vara ett av de tungt vägande skälen till att sätta W&F i blockad. Alltså det att man ägnar sig åt något slags illojal konkurrens. Med ett sådant synsätt så borde ju också egenföretagare kunna sättas i blockad om de arbetar mer än tillåtet utan att tillgodogöra sig övertidsersättning och allt vad det nu kan vara som de avstår.

Raul sa...

Nu har du sagt åt 1001 personer att de är idioter j. Fortfarande inte funderat på att fila på din retorik?

olydig sa...

DN: Fair and Balanced.

Anonym sa...

Kul idee... såklart att man skall fråga dem som vakter är där för hålla borta om varför vakterna gör det... fråga vakterna istälet nästa gång.

Anonym sa...

Jag funderar om dom som hävdar att det måste finnas fackmedlämmar på en arbetsplats för att facket ska kräva kolektivavtal vet vad ett kolektivavtal är och varför man har det..Tilloch med alla i regeringen tycks till slut ha fattat det till slut..Ola