torsdag, februari 15, 2007

Påminnelse: Kabaré för yttrandefrihet och fri kultur

Den borgerliga majoriteten i Skarpnäck fattade för en tid sedan beslut om att förbjuda fördelning av för kulturaktiviteter avsedda bidrag till kulturföreningen Södra Fot, av den enda anledningen att denna ordnat en allsångsafton som av högerpartierna bedöms som politiskt misshaglig. Beslutet är förstås mångsidigt hårresande och borde oroa alla som intresserar sig för ett demokratiskt samhälle i allmänhet och ett fritt kulturliv i synnerhet.

Ett tidigare inlägg, med ett förklarande brev från kulturföreningen själv kan hittas här.

Det kan vara bra att i sammanhanget påminna om, att initiativtagaren till den politiska bestraffningsaktionen, moderaten Billy Östh, redan för några år sedan var ute i ett liknande ärende. Han och Jan Björklund, numera skolminister, ville då stoppa en studiecirkel i Bagarmossen, med anledning av att man där bjudit in författaren och debattören America Vera Zavala att hålla föredrag och delta i cirkeln, som handlade om att öka den demokratiska delaktigheten, utifrån hennes bok Deltagande demokrati (Agora). Läs mer i ett öppet protestbrev från Attac, och hos America själv.

Den extrema högerns nedärvda antidemokratiska reflexer är välkända. Att de nu upphöjs till konkret kommunalpolitik manar till ett brett motstånd.

Jag påminner om den kabaré som Södra Fot ordnar till försvar av yttrandefriheten – utan att veta om det redan hunnit bli fullt eller inte:
Södra Fot arrangerar en kabaré-kväll fredag den 16 februari kl. 19.00
Underhållning och gemenskap. Och soppa.
Entré 150:-, vi öppnar 19.00. Det blir fullt, boka snabbt!
Bokning och info på 08-6044580, eller biljett@sodrafot.se

5 kommentarer:

Louise sa...

Vad är fri kultur? Betyder det att ingen behöver betala?

Anonym sa...

Försök till förbud mot möten där misshagliga författare ska tala.

Ekonomiska påtryckningar och strypande av resurser för teaterföreningar som kritiserar partierna som kommunens makthavare tillhör.

Inskränkningar i våra fri- och rättigheter.

Stalin, Pinochett å hela gänget skulle varit stolta över dagens svenska höger.

Anonym sa...

Marknadsdiktaturens diktat räder över svensk yttrandefrihet och kultur. Vart är gnällhögern? Dom ädla frihetstörstande liberalerna? ...Näähä

Micke sa...

Vad är fri kultur? Betyder det att ingen behöver betala?

Det är kultur som är befriad från köpfesten.Kultur där alla tänker.

Dom som vill betala för att inte tänka kommer att få göra det naturligtvis också.Dom kan samlas i speciella icke tänkar communities och betala till en symbolisk Stenbeck docka eller liknande.

I vårt samhälle är alla fria.

Efersom köpfesten är ett medel kapitalet använder för att göra folk dumma i skallen så behövs den fria kulturen för att göra motsatsen.

I vår kamp för att bibehålla människans frihet gentemot "fabriken" så använder vi oss av begrepp som "frikultur".

Begreppet i sig innebär bara att den kultur man hänför till kategorin innehar en strävan att befria människan från köpfesten.

I den strävan är den viktigaste delen att punktera dom pseudoreligioner som höjer köpfesten till norm.

Anonym sa...

Kabarén är slutsåld! Hoppas dom gör fler