torsdag, mars 08, 2007

Reflexioner och rapport

I år firas internationella kvinnodagen i Sverige i ett läge då hoten mot det som har uppnåtts i kampen för jämställdhet och av den feministiska rörelsen, är större än på mycket länge. Reaktionärerna rullar fram. Vi har fått oss en antifeministisk regering med en jämställdhetsminister som använder sin islamofobiska hetsretorik (kolla för övrigt de ymniga nazidoftande hejaropen i kommentarerna) för att angripa den grundläggande feministiska insikten om att våld mot kvinnor sker i ett patriarkalt sammanhang, samtidigt som näringsministern förärar ett seminarium om hur man ska tjäna pengar på kvinnors skattesubventionerade tillbakatryckande på självaste 8 mars. Lite som att lägga fram förslag på inskränkningar i strejkrätten på 1 maj.

Nåväl. Illa är det. Sämre kan det ännu bli. Därför intensifierat motstånd.

Idag presenterar Josefin Brink en rapport från vänsterpartiet angående privatiseringar och effekterna för jämställdheten. Som väntat ökar privatiseringarna löneskillnader mellan män och kvinnor och påverkar kvinnors arbetsvillkor negativt. Regeringen är därför pådrivande för privatiseringarna. Läs rapporten!

Ung Vänsters årliga utmärkelse Årets feminister går till Umeåuppropet, för deras arbete kring mäns våld mot kvinnor.

5 kommentarer:

Ilona sa...

Jag tycker inte att vi firar internationella kvinnodagen. Vi manifesterar, demonstrerar och lyfter upp det ojämställda samhället.

Om du reagerar på jämställdhetsministern borde också ta en titt på debattartikeln i dagens Svenska Dagbladet, "Tolerans dödar muslimska kvinnor".

Anonym sa...

Hör just ljushuvudet Maud Olofsson på P1. Hon vill nu att 50 % av alla företagare ska vara kvinnor. Alltid denna profit- och privata företagsamhetsvinkel. Vidare skall man ge ut allmososr i form av "mikrokrediter" till kvinnorna. Låter som Gramin bank. Siktar monstret på Nobels fredspris nu?

Vad detta land behöver just nu är inte några jävla "mikrokrediter" - vad vi behöver är omval av regering och EU-medlemskap, ett ovillkorligt stängande av Svenskt näringsliv och Timbro, ett granskande av direktörers och företags skattfusk och korruptionsaffärer, en tillbakarullning av den nyliberala revisionen av historia i skola och i samhälle, förbud av dobbel och piger, samt ett totalförbud mot privatisering av vård, skola, omsorg, och andra essentiella delar av samhället.

Anonym sa...

Men jag fattar inte, Ali, hedersrelaterat våld är ett enormt problem i Sverige, jag har själv tre polare som flytt till andra kontinenter bara för att komma bort från sin egen jävla släkt, det kan ju inte vara så att min vänkrets är ovanligt drabbad. Så sitter hela vänstern och grinar för att ngn försöker lyfta frågan! Jag håller med om att Sabunis retorik är hetsande, men det förminskar ju inte det faktum att vi har en generation tjejer i Sverige som inte har friheten att välja sina liv! Ja, shit, nu medan ja skriver kom jag på en fjärde väninnna som blev skickad tillbaks t föräldrarnas hemland när vi gick i sjuan!! Bara för att hon fick sin första mens och då vart det skadlig för henne att gå i vanlig svensk skola, Fan du vet ju också att detta är en issue, inte ngt retoriskt knep av Sabuni för att hon ska få hetsa mot muslimer.

Ärligt talat Ali, ta patent på frågan istället, försök att föra en vettig diskussion kring detta sjukt svåra ämne. Islam är tillräckligt utsatt i vårt samhälle, håller med om att det är idiotiskt att stigmatisera ännu mer. Men fan, det känns så jävla populistiskt av dej att klaga på Sabuni på detta sätt du gör! Ta patent på frågan istället!! Du kan säkert klara av att lyfta den utan att brännmärka vanliga muslimer ännu mer. Kvinnors rättigheter har väl legat vänstern nära, hur kan dessa rättigheter plöstligt bli förhandlingsbara på kulturelativismens altare bara för att en politisk motståndare gjort frågan till sin!? /Mary

Anonym sa...

Angående de nazianstrukna kommentarerna...

Ali, du måste förstå vilken enorm lättnad det är för svenska män om den internationella kvinnnodagen ägnas åt att klanka ner på de muslimska männen.

De svenska männen läste nog Sabunis debattartikel och tänkte: "Phew! Tack för den, nu slipper jag känna något ansvar. Lay it all on the fucking muslims!".

Anonym sa...

till Anonymous 6:18

aahh de e vad det här landet behöver, tvångsstänga Svenskt näringsliv och Timbro och skicka alla som jobbade där till arbetsläger norr om haparanda, och censurera internet och stänga alla privata företag och förbjuda DN och svenskan och, ja, mer våld, förbud och tvång helt enkelt..

Dumheter!! Låt Timbro och dyl. sprida sin dynga och bemöt den med argument, därefter kan människor bilda sig sin egen uppfattning...alla totalitära lösningar skapar enbart mer motsättningar! /Mary