fredag, april 06, 2007

1900

Med start på okristliga tider, inatt (00.55) och imorgon natt (00.00) visar SVT i två delar en av världens bästa filmer; Bernardo Bertoluccis episka verk 1900. Missa den inte för allt i världen! På mig gjorde filmen ett djupt intryck redan när jag såg den första gången (inte bara för att nakenscenerna var pinsamma och kittlande - jag var tio år). Om man för några år sedan kunde se filmen som en lysande berättelse om 1900-talets historia (1900-1945) – en historia som blir meningslös att försöka beskriva rensad från klasskamp – så är den idag, mitt i en ny våg av fascistisering, än mer av en kuslig och lärorik påminnelse. Intressant förresten, att SVT:s beskrivning av filmen lyckas undvika ord som socialistisk och kommunistisk: ”Olmo blir indragen i politiska aktiviteter gentemot fascismen”. Jovars. Som sagt, missa inte att åtminstone spela in.


Bilden nedan: Giuseppe Pellizza di Volpedos målning Il quarto stato (1901), som förekommer i filmens öppning.

5 kommentarer:

Micke sa...

Mycket bra film.Såg den för andra gången för någon månad sedan.
Den hade inte åldrats.
Tror inte han skulle fått gjort den idag.

Skribenten sa...

Tack för tipset. Ska bli spännande att se andra delen ikväll.

Anonym sa...

Idiotiska sändningstider.

Erik Andersson sa...

"They´ll take away your rights to keep you free - on your knees,
´til the vengeance of the world will target YOU"

Anti-Flag - When you don´t control your government

Väldigt bra film som sagt, gillar festen i det gröna med lergöken...och givetvis när strejken som arbetarklassens mest fundamentala metod "uppstår".

En strejk kan ha vilket som helst bakomliggande syfte, men en av effekterna är alltid att den lär båda parterna att, som någon skrivit, "inte en lampa lyser utan dess tillåtelse". Sedan om man lär sig det p.g.a. matbrist eller något annat är rätt irelevant.

Kravet på 8-timmars och 6-timmarsdag har en liknande anti-kapitalistisk dynamik inom sig, sätter på samma sätt fokus på kärnan i kapitalismen.

Sedan har också 1900 gjort en förtjänst i att beskriva fascismen som något klassbaserat, eller mer korrekt som en riktning inom borgarklass och småborgerlighet som till slut räknade med i princip hela överhetens stöd som murbräcka mot arbetarrörelsen.

Vidugavia sa...

Hmm, jag är inte någon större fan av 1900. Särskillt del två spårar ur ibland. Angående fascismen tycker jag att den identifieras såsom två riktigt jävla onda personer. Dessa personer är mot slutet dessutom fiender till både godsägaren och jordbruksproletariatet.