torsdag, april 05, 2007

Rekommenderad läsning: Communist Party People

Jag måste verkligen tipsa om denna mycket fascinerande artikel i tidningen Independent. Universitets-biblioteket Tamiment Library i New York tar över ett stycke amerikansk nutidshistoria – kommunistpartiets arkiv. Michael Nash, chef på Tamiment Library, säger att detta är det mest värdefulla material han har fått ta emot under sina trettio år i arbetet. I arkivmaterialet finns urkunder från partiets bildande, Joe Hills testamente liksom hans berömda meddelande ”sörj inte – organisera”, och den handskrivna texten till partimedlemmen Pete Seegers låt ”Turn, Turn, Turn”, som bland andra Dolly Parton gjort cover på.

De absurda premisser som USA:s kommunistiska parti arbetade under gör det lätt att förstå hur det länge ideologiskt hörde till Västvärldens allra mest doktrinära och fyrkantiga kommunistpartier. Samtidigt har partiet – liksom kommunistpartier överallt i den kapitalistiska världen – bidragit på avgörande sätt i kampen för social rättvisa och för fördjupade och utvidgade demokratiska rättigheter:
”It's clear that the Communist Party played a central role in the pre-history of civil rights battle especially in the Thirties up until the Second World War,” he [Michael Nash] på said. “If I could say one thing it is how much influence they had in creating the pre-conditions of what happened in the Sixties. Clearly, they were helping to put up legal defences in the lynching cases and for blacks who were accused of rape.” Documents also reveal how in later years, even after the culling of their numbers by McCarthy, the party contributed to varying degrees to the anti-Vietnam War effort, the battle against apartheid in South Africa, the women's movement and, more recently, the campaign for gay and lesbian rights.


[Några tidigare, delvis relaterade bloggposter här, här och här]

14 kommentarer:

Mr. JB sa...

McCarthy borde gjort rent hus med vänsterflummarna, då hade världen sett annorlunda ut.
Han sköt vitt o brett, var samtidigt en populistisk generaldåre, inte så olikt nutida företrädare på vänsterkanten.

Anonym sa...

Vad är grejen med att låta nassar skriva kommentarer?

Hanna Löfqvist sa...

Ah, fantastiskt. Fint.

Anonym sa...

Kommunister (auktoritära kommunister) är bra så länge de inte kontrollerar en statsapparat.

(For the record, Joe Hill var förresten anarkist/syndikalist och medlem i IWW, aldrig i det amerikanska kommunistpartiet.)

Anonym sa...

Joe Hill avrättades 1915. Amerikanska kommunistpartiet bildades 1919. Det kan vara en förklaring till att han aldrig var med där.

Mr. JB sa...

Tur dom sköt den dåren, Joe Hill d v s. En löjlig ikon för tokvänstern liksom Che. Kamma er för helvete!

Anonym sa...

Fyllo.

Anonym sa...

Yes. Kommunistpartier i världen har de senaste 90 åren bidragit till mycket att vara stolt över......
Kanske vore läge att starta en fond nu för att stötta de efterlevande till alla dess prestationer.....

Gabriel sa...

Av någon anledning fick du mig att tänka på den här t-shirten: http://www.threadless.com/product/383/The_Communist_Party

pontus sa...

"Samtidigt har partiet – liksom kommunistpartier överallt i den kapitalistiska<\i> världen – bidragit på avgörande sätt i kampen för social rättvisa och för fördjupade och utvidgade demokratiska rättigheter"

Till skillnaden från vad kommunistpartier bidragit med i den socialistiska världen.

Anonym sa...

Utan kommunismen hade vi fortfarande levt i en värld där huruvida vi kommer att gå och lägga oss till sängs hungriga eller ej varit avhängig vilket humör såna som "Mr. JB" har haft denna dag. De ohämmade feodala och kapitalistiska systemen är fortfarande förhärskande i stora delar av världen. Där är gratis slavar, pigor, och stöld inget kontroversiellt, utan en nödvändig faktor i att hålla överklassen kvar i en psykos av excesser och materiellt överflöd.

Byggaren sa...

"Samtidigt har partiet – liksom kommunistpartier överallt i den kapitalistiska världen – bidragit på avgörande sätt i kampen för social rättvisa och för fördjupade och utvidgade demokratiska rättigheter..."

Tur att du la till "i den kapitalistiska världen". I den socialistiska världen och i hela världen sammantaget så var kommunisterna de största massmördarna under 1900-talet. Men visst mår samhället bra av pluralism.

"De ohämmade feodala och kapitalistiska systemen är fortfarande förhärskande i stora delar av världen. Där är gratis slavar, pigor, och stöld inget kontroversiellt..."

Snarare pekar allt på att ALLA tjänar bättre i en kapitalistisk värld än i en socialistisk. Det är bara att titta på vilka landets murar är till för. I ett kapitalistiskt land finns de tråkigt nog till för att hålla folk ute medan i ett socialistiskt land finns de för att tvinga kvar folket från att fly landet. För övrigt kul att du buntar ihop kapitalism med feodalism, stöld och slavhandel. Det är nog få som skulle hålla med dig om detta.

Annars är det i princip bara i de socialistiska länderna som slaveriet fanns på 1900-talet.

Alfred Hallmert sa...

"Annars är det i princip bara i de socialistiska länderna som slaveriet fanns på 1900-talet."

Nåja... Slaveriet är knappast avskaffat. I europa har den bara ökat sedan sovjets fall. Människohandel är en realitet.

Och britterna och frankrike och andra europeer har haft rätt långtgående intressen i slavdriven produktion runtom i världen under 1900talets första hälft.

Anonym sa...

"i hela världen sammantaget så var kommunisterna de största massmördarna under 1900-talet."

Det stämmer inte. Om man räknar ihop nazismen, som var och är en i grunden borgerlig och antikommunistisk rörelse, med alla koloniala och fascistiska diktaturer och massmord som borgerligheten skapat och stött runt om i världen, så är det kapitalismen som överlägset har mest blod på sina händer. Borgerligheten har också ansvaret för de miljoner som dog i Sovjet, pga av den imperialistiska invasion som de genomförde efter 1917, samt att de vita startade inbördeskriget därefter. Båda världekrigen har också startats och bedrivits av kapitalistiska intressen.

I skrivande stund håller kapitalistiska allierade på och har redan mördat en halv miljon i Irak.


"Men visst mår samhället bra av pluralism."

Absolut, skittrevligt är det.

"De ohämmade feodala och kapitalistiska systemen är fortfarande förhärskande i stora delar av världen. Där är gratis slavar, pigor, och stöld inget kontroversiellt..."

Snarare pekar allt på att ALLA tjänar bättre i en kapitalistisk värld än i en socialistisk."

Öh...vad pratar du om? Har du något som helst argument?

För övrigt kul att du buntar ihop kapitalism med feodalism, stöld och slavhandel. Det är nog få som skulle hålla med dig om detta."

Jag tror de flesta i världen håller med om det.

"Annars är det i princip bara i de socialistiska länderna som slaveriet fanns på 1900-talet."

"Slaveriet" fanns inte i de sk socialistiska staterna. Däremot finns det än idag i många kapitalistiska stater från USA till Kina, det är bara att det oftas inte syns, t ex moderaten Maria Borelius hade ju en fillipinsk städerska i sin källare.