onsdag, april 11, 2007

En överraskning

Lars Adaktusson och programmet Agenda hade en gång i tiden – genom återkommande val av obetingat högervridna utgångspunkter – avgörande del i att denna blogg (och en bok därtill) irriterades fram. Det var bra gjort. Bra – fast på ett helt annat sätt – är samme Adaktussons krönika i dagens SvD, om ”grävande” journalistik som snarare är hets och drev. Läs gärna.

15 kommentarer:

Grue sa...

Jag tycker att Adaktus alltid är bra; inklusive dagens krönika. Hans program på åttan är utmärkta: för en gångs skull får folk prata till punkt och behöver inte skrika till varandra. Jag gillar hans lågmälda stil.

Coco sa...

Jag tycker att Adaktusson är fel ute. Ser hellre att några socialchefer, åklagare eller direktörer hängs ut än att människor lever i misär utan att socialtjänsten gör någonting, eller att någon döms oskyldig, eller att direktörer förgiftar arbetare och närmiljö med cancerogena ämnen. Det är möjligen en utilitaristisk hållning, för jag tror att det är av nytta för samhället i sig att vissa (ansvariga) människor "offras" och får ta sitt ansvar offentligt.

Att sen kvällspressjournalistisken och löpsedelvokabulären är helt efterbliven är en annan sak. Men Sverige behöver fler Janne Josefsson och Robert Aschberg.

Grue sa...

Precis! Bättre att några oskyldiga sitter inspärrade på Guantanamo än att riskera nya terrorattacker.

Vem behöver en rättsstat när vi har utilitarismen?

Anonym sa...

Hur strider grävande journalistik mot rättsstaten?

Babylon fighter sa...

Grue skrev:

"Precis! Bättre att några oskyldiga sitter inspärrade på Guantanamo än att riskera nya terrorattacker."

Så jävla fjantigt skrivet. Du hade inte ens hört talas om Guantanmo om det inte vore för den grävande journalistiken.

Och det är precis det Adaktusson inte vill - att du ska höra talas om Guantanamo.

Adaktussons artikel är ett hån mot alla de journalister i världen som riskerar sina liv för att avslöja korruption, tortyr, maktmissbruk och skumraskaffärer.

Varför Ali sällar sig till denna konservativa pingstväns skara är lite av ett mysterium.

Eller kanske inte?

P.S. Janne Josefsson är lika mycket en representant för den undersökande journalistiken som George Bush är en representant för demokratin.

Grue sa...

Grävande journalistik strider inte mot rättsstaten, men "ändamålen helgar-medlen" tänkande som det Coco gav uttryck för (ser hellre att nån döms oskyldig...) strider precis som Guantanamo mot rättsstaten.

"Så jävla fjantigt skrivet. Du hade inte ens hört talas om Guantanmo om det inte vore för den grävande journalistiken."

Kul att en person som inte ens kan läsa tycker att andra skriver fjantigt. Det handlade inte om Guantanamo utan om "ändamålen helgar medlen".

"Och det är precis det Adaktusson inte vill - att du ska höra talas om Guantanamo."

Ja visst. Och förintelsen ägde aldrig rum, och inte heller fotbolls-VM 58.

"Adaktussons artikel är ett hån mot alla de journalister i världen som riskerar sina liv för att avslöja korruption, tortyr, maktmissbruk och skumraskaffärer."

Ja, dom som rackade ner på Lars Danielsson är ju verkligen idealister som riskerar sitt liv för sanningen och rättvisan. Förresten handlade det om svenska förhållanden.

"Varför Ali sällar sig till denna konservativa pingstväns skara är lite av ett mysterium."

Ett budskap ska utvärderas utifrån vad det säger, inte utifrån vem som säger det. Grundläggande logik, vilken du saknar fullständigt.

Anonym sa...

Adaktusson skall nu ge sverigedemokraterna en bredare plattform via TV8. Med förhoppningen att det skall ta väljare från (s), hittills verkar det ju dock främst vara (kd) och (fp) som förlorat anhängare till (sd).

Johan Söderberg sa...

Intressant att få se mötet mellan Adaktusson och Janne Josefsson i SVT Morgon. Jag tycker att Josefsson bara förlorar på att ställa upp i sådana sammanhang. Hans agerande i morse visar med stor tydlighet vilken skev bild han har av verkligheten. Ingen självkritik alls utan beter sig som ett litet barn när varje kritisk fråga mot honom besvaras med en motfråga av typen "hur mycket grävande journalistik har du stått för".

Under 15 minuter svarar han inte på en enda rak fråga från varken Adaktusson eller programledaren.

Jag tycker hans motiv är rätt men det är sättet han hänger ut människor på som är otäckt. Det bidrar bara till mer förrakt mot media och att få vågar ta ansvarsfulla positioner i samhället.

Grue sa...

"Adaktusson skall nu ge sverigedemokraterna en bredare plattform via TV8. Med förhoppningen att det skall ta väljare från (s), hittills verkar det ju dock främst vara (kd) och (fp) som förlorat anhängare till (sd)."

Haha, konspirationismen flödar. Ja, det är ju verkligen motbjudande att demokratiska partier får debattera med varandra i TV.

Hans sa...

Coco - Kan tänka mig att det är bekvämt för en hobbyfilosof med uppenbar avsaknad av verklighetsförankring att gömma sig bakom utilitarismen. Vänta bara till du blir "offrad" för något som du inte har gjort så ska vi se hur mopsig du är efter det.

I övrigt håller jag med Johan S. Josefsson visade sig verkligen inte från sin bästa sida imorse - men kanske från sin rätta?

Coco sa...

Grue:

"Grävande journalistik strider inte mot rättsstaten, men "ändamålen helgar-medlen" tänkande som det Coco gav uttryck för (ser hellre att nån döms oskyldig...) strider precis som Guantanamo mot rättsstaten."

Men du har ju totalt missförstått om du tror att jag med "offras" menade att oskyldiga skulle hängas ut. Om du läser noggrant ser du att jag skrev att de verkligt ANSVARIGA skall hängas ut. Det är således själva uthängningen som är offrandet.

Vad hade ni tänkt att media skulle dona med om inte grävande journalistik? Vad var det för fel på avslöjandena om Abu Ghraib, IB-affären, osv.? Skulle man ha väntat tills dessa verksamheter medgavs av politruker på presskonferenser? Då hade man fått vänta hyfsat länge, misstänker jag.

Jim sa...

Jag såg Lars och Janne på TV imorse, mycket bra och rolig debatt, men det blev ingen sytes utav det hela.

Anonym sa...

Opinionssiffrorna har uppenbarligen gjor allianspajasarna och derat hovnarrar som Adaktusson oroliga. Nu ska dom bädda upp för att SD för säkerhets skull ska kunna rädda kvar dem vid makten i valet 2010.

Att Adaktusson kan kalla sig "journalist" är ett skämt. Hans opåhittade Janne Josefsson-citat var ju bara otroligt.
Vad håller människan på med? "Jag är döden?"

Anonym sa...

underligt att ni som tycker det är viktigt att oskyldigt dömda får upprättelse är emot grävande journalistik

Grue sa...

Coco/ OK, jag övertolkade dig/läste fel. Men formuleringen om "offras" tycker jag är olycklig. Likaså tycker ju utilitaristerna att det är OK att oskyldiga offras om det leder till större samhällelig nytta.

Jag har inget emot journalister som avslöjar verkliga missförhållanden men Janne Josefsson är en riktig gris. HAns debatteknik i SvT morgon var en provkarta på ad hominems, prat om annat, etc, etc.