måndag, maj 28, 2007

Bisarr utnötningsrapportering om Venezuela

Det finns väl få aktuella exempel som så tydligt visar den västerländska mediehegemonins sätt att fungera, som rapporteringen om Venezuela. Landets komplexa, omfattande och imponerande demokratiseringsprocess – utöver allt annat också ständigt bekräftad i parlamentariska val – har från början mötts av en blandning av aggression och förakt. Till och med en regelrätt militärkupp mot folkstyret kunde finna stöd i medierapporteringen – en rapportering som uppvisar ett fåraktigt skockbeteende i klass med hovsam bulletinjournalistik i enpartidiktaturer.

Det som nu sker kring TV-stationen RCTV - den station som alltså inte alls "stängs ned", i motsats till vad vi dagligen blivit itutade - vrider upp absurditetsnivån ytterligare. Här står Västvärldens mediekonglomerat och dessas ekon i Public Service monolitiskt samlade i spridandet av lögnaktiga pressmeddelanden från välbärgade antidemokrater. Vid det här laget har den här typen av grepp i och för sig blivit ett etablerat globalt fenomen. Man sätter en boll i rullning, och sen springer journalisterna själva. Och tror väl på allvar att de gör ett journalistiskt arbete.

Det går att kritiskt diskutera på längden och tvären hur Chavez-regeringen kan och bör agera i mediepolitiska frågor. Och tusen andra frågor för den delen. Men den veritabla kampanj som nu pågår mot den venezolanska demokratin har inget att göra med sådana överväganden. Den är bara ännu ett simpelt element i den alltid återkommande reaktionen på hotet mot rådande egendomsförhållanden – hotet om att vanligt folk ska få mer att säga till om.

Nåväl. Läs nu gärna detta:
Much of the reporting of the non-renewal of the RCTV licence has implied that this station is a lone critical voice of the Chavez government. This could not be further from the truth.

It is estimated that 95 percent of the Venezuelan media is in opposition to President Chávez, and on a daily basis produces vitriolic ‘news pieces’ as well as editorials against the government.[xiii]. The private Venezuelan media includes five major television channels –Venevisión, RCTV, Globovisión, Televen and CMT – which control at least 90 percent of the TV market, with smaller private stations controlling another five percent.[xiv] In addition all of the country’s 118 newspaper companies, both regional and national, are held in private hands, as are 99 percent of radio stations.[xv]

Venezuela’s media enjoys the freedom to report and express opinions without government interference. Despite the clear violations of laws and active support for the overthrowing of a democratic government, not a single TV or radio station has been closed by the government since President Chávez was elected in 1998.

However, two television channels have been shut down temporarily for political reasons, not by the government, but by opponents of President Chavez. One was the public station, Channel 8, which was shut down by the junta responsible for the coup as part of concerted efforts to prevent the truth from getting out. The second is the case of alternative station Catia TV, which was closed in July 2003 by the former Metropolitan Area Mayor, Alfredo Peña, an anti-Chávez member of the opposition and supporter of the April 2002 coup[xvi].

In fact, since the election of the President Chávez, the diversity of media has expanded. Venezuela’s Telecommunications Minister, Jesse Chacón, recently pointed out that during the Chávez presidency the number of TV channels have increased from 30 to 78 and the number of FM radio broadcasters from 368 to 617 since 1999.
Och mycket mer hos till exempel Erik Svensson, Frasse och Erik Andersson/Venezuelanyheter.

23 kommentarer:

Ekim sa...

Att man kan hålla på med detta vidriga krig så öppet gör en mörkrädd alltså.

Viktigt ämne och en bra post för att klara upp eländet.

Then französke-kocken och pasteybakaren sa...

"“it’s doubtful [RCTV’s] actions would last more than a few minutes with the FCC.”[x]In Britain, TV and radio must adhere to the Broadcasting Code which embodies objectives that Parliament set down in the Communications Act of 2003. This states that “Material likely to encourage or incite the commission of crime or to lead to disorder must not be included in television or radio services”[xi] and that “Broadcasters must use their best endeavors so as not to broadcast material that could endanger lives.”[xii] RCTV’s role in the coup would have clearly violated these laws."
Som vanligt gäller vissa regler för "dem" och andra för oss. Intressant att notera SVTs rapportering av detta. Först hintade man att det hade att göra med att kanalen stödde kuppen. Sen övergav man att ens nämna det och fick det att framstå som den vanliga antidemokratiske diktatorn som varit framme igen.

Anonym sa...

Gött mos, Chavez är en hyvens kille, vi behöver en sådan i Sverige också.

Vem vet, kanske tar han det kloka beslutet att stänga ner statstv som ingen behöver.

patrik sa...

Hej

Det är intressant att läsa en sådan obegåvad artikel, en artikel som är helt partiskt till Chavez vänster politik. Det är skrämmande att en Svensk medborgare som tydligen tar demokrati och frihet för givet, kan uppmana oss Svenskar att bara se på när Chavez försöker skapa en diktatur. Släckningen av RCTV är ännu ett brott mot konstitutionen i landet. Både EU och USA har fördömt denna kränkning mot yttrandefriheten.

”RCTV, med 3 000 anställda, som inte får fortsätta. Som salt i såren måste kanalen också lämna över all sin utrustning – antenner, lokaler, kameror med mera – till staten för att nya TEVES ska kunna inleda sina sändningar på direkten.” Dagens Nyheter

Chavez är en intelligent ledare, det vet jag. Han lurar de fattiga människorna i landet att tro att han utvecklar landet. När det i själva verket är oljan som gör det. Han är en nutidens Stalin som försöker att ändra konstitutionen så att han kan var ledare i all evighet som sin goda vän Fidel Castro.

Jag har många goda vänner från Venezuela (till skillnad från er) som har gett mig tillräckligt med information och fakta angående Chavez styre. Vänner vars föräldrar skickat dem utomlands för rädslan att det kommer att bli kidnappade. Ett land där privat mark, bostäder och tillgångar kan beslagtas av staten när det passar Chavez. Ett land där yttrande frihet snart är ett minne blott.

Vad föredrar ni Sverige eller Venezuela? Jag är tacksam att jag bor i Sverige. Men om det vore för er så skulle Sverige även behöva en Chavez Revolution.

Demokraten

Maracaibo sa...

Bisarrt demokratiförakt i Venezuela = begränsad rapportering i Svensk mainstream-media.

Johan Rönnblom sa...

Demokraten: De är rädda för att bli kidnappade? Av vem? Det låter som du beskyller den venezolanska regeringen för detta. Har de kidnappat folk? Har du några namn?

Venezuela var ett våldsamt land innan Chavez, och våldet har på det hela taget inte minskat under hans tid. Det är förvisso något av ett misslyckande, men oppositionen har inte övertygat väljarna om att de skulle ha någon bättre strategi.


Angående RCTV så är det väl inte så mycket att bråka om, kanalen har alldeles uppenbart brutit grovt mot sändningstillståndet, och nu förnyas det inte. EU:s kritik om att tillståndet borde fördelats under "fri konkurrens" är absurd, med tanke på den totala mediesituationen. Visst - om hälften av all TV styrdes av staten (vilket vi har som målsättning här i Sverige) så hade det varit på sin plats.


Däremot borde Chavez faktiskt varnas för konsekvenserna av de anti-förtalslagar som stiftats de senaste åren. Till exempel har en journalist som kallade de ansvariga för ett kollapsat vägbygge 'inkompetenta' blivit åtalad (jag vet inte hur målet gick). Den typen av restriktioner hör inte hemma i en vital demokrati, och historien visar med all tydlighet att ursäkter om att det är ett "svårt politiskt läge" inte håller. Det är i svåra lägen som det fria ordet behövs extra mycket.


Dagens DN-artikel var också intressant på så vis att det är sällan som den tidningen lyckas framställa en stenkastande mobb som demokratins försvarare.

Emil sa...

"EU:s kritik om att tillståndet borde fördelats under "fri konkurrens" är absurd, med tanke på den totala mediesituationen. Visst - om hälften av all TV styrdes av staten (vilket vi har som målsättning här i Sverige) så hade det varit på sin plats."

Jag hoppas detta var ett skämt, jag vill nämligen inte leva i en värld där standarden är att tv och media skall styras till 50% av staten. Vad är det för fel på självständig media?

I övrigt så är det bara dravel, naivitet och okunskap att försvara Chavez dårskaper. Men det är ju inte första gången vänstern faller för "rebeller" som sedan obönhörligen visar sig bli diktatorer och sko sig på folket. Och visst Kuba är en demokrati och befolkningen där lever i välstånd och lycka, eller hur? Välkommen till verkligheten!

gnistor sa...

Mycket ryggmärgsgnäll från högerhåll, ser jag, men inte så många argument. Vad kan det bero på?

Erik Andersson sa...

Att EU:s höger tycker att offentliga tillgångar måste underställas privata vinstintressen (dvs det individuella intresset dominera över det allmäna, kapitalet över de arbetande) är ingen överraskning. Vad de har att göra med Venezuelas inrikespolitik kan man dock fråga sig.

För övrigt är de enda tv-kanaler som har stängts i Venezuela de senaste åren VTV och Catia-TV - bolivarianska kanaler som stängdes av kuppmakarna i april 2002. Var fanns ni då? Jag antar att ni liksom Sydsvenskan hyllade den kortlivade diktaturen - genom vilken alla Venezuelas demokratiska institutioner upplöstes - som en "återgång till demokratin".

För övrigt kan noteras att enbart BBC har talat sanning i västmedia, och sagt rakt på sak att RCTV får fortsätta sända via kabel och satellit.

Marknätet tillhör inga andra än det venezolanska folket - det är deras tillgång till media man bör kämpa för, inte Marcel Granier, Gustavo Cisneros och andra miljardärers vinstintressen.

De alternativa och lokala mediernas organisation - med 149 medier i 19 av Venezuelas 23 delstater - organiserade demonstrationen mot RCTV igår. Det säger en hel del.

Venezuelas folk har aldrig deltagit så aktivt i media som under Chávez tid, och privata kanaler har aldrig varit så uppkäftiga (uppkäftighet är bra, att organisera kupper är inte okej - kort snabbkurs för "liberaler"!) som under "tyrannen" Hugos tid.

Är du för en demokratisering och pluralisering av Venezuelas media - för folkets deltagande i skapandet av media? Isåfall, kolla på Venezuela. Det är det land vars regering mest aktivt kämpar för mediefrihet just nu.

Hoppas att detta bara är det första steget för att bryta ner mediediktaturen, att det venezolanska folket sliter kontrollen över medierna ur miljardärernas händer. Som de alternativa mediernas organisation säger:

"Ni privado, ni del estado - medios comunitarias!"

(Varken privata eller statliga - lokalsamhällesmedier!)

Man kan se de 20 första minuterna av den nya tv-kanalen TVes (den första public service-kanalen i Latinamerikas historia) här:

http://www.youtube.com/watch?v=s2hx6AAgs4o&eurl=

OLOF sa...

Kolla gärna in dokumentärfilmen "Adelante - socialism på liv och död" (ca 10 min) som jag och en kamrat gjorde efter vårt besök i Venezuela februari (två delar). Det speglar de starka motsättningar som finns i landet idag och de förhoppningar som revolutionen bär inom sig.

http://www.youtube.com/watch?v=RwHuknW3Npw

Anonym sa...

Nu ska vi se. När radiostationen RTLM i Rwanda hetsade befolkningen till folkmord ställdes de inför rätta i International Criminal Tribunal for Rwanda. När TV-stationen RCTV hetsar befolkningen till statskupp hyllas de av demokratiälskande liberaler. Märkligt.

Hinke sa...

I artikeln hävdas att 95% av Venezuelas media är anti-Chavez. Givet det äri stort sett all svensk rapportering om "tystad opposition" osv grovt förljugen. Vad kan det bero på? Hm, kanske för att 95% av svenska medier är högerägda och har högeropinion...

Oldtimern sa...

Emil

Jag hoppas detta var ett skämt, jag vill nämligen inte leva i en värld där standarden är att tv och media skall styras till 50% av staten. Vad är det för fel på självständig media?

Det stämmer vi behöver fler kvalitativa privata kanaler som Tv3, Kanal 5, Tv6 Kanal 9 etc.

som verkligen granskar makten och står för ett brett utbud av kvalitativa program.

Anonym sa...

Vi får väl se hur lyckad den nya statliga kanalen kommer att bli när de första tittarsiffrorna presenteras. Men om det visar sig bli en flopp så lär nog tittarsiffrorna hemligstämplas av Chavez.

Then französke-kocken och pasteybakaren sa...

Och nu förfasas man över att Chavez regeringe ska stämma CNN: http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=1394379
Poängen som jag tycker är viktig att få fram är att fråga om vi själva skulle acceptera att någon privat TV-kanal eller annan medie betedde sig samhällsfarligt i Sverige? Medvetet undanhållande av information under en kris t ex? Att visa "Pretty Woman" under en statskupp fast man vet om att statskuppen pågår är det att främja demokrati och stå till folkets förfogande? Skulle vi acceptera att privata medier uppmanade till att mörda någon av våra valda politiker, eller mörda någon över huvud taget för den delen? Jag är ingen Chavezkramare, om han gör dessa nedstängningar via rättsliga instanser i Venezuela eller om han kan göra det genom enkla befallningar tänker jag inte spekulera i. Poängen är här att vi får EN(1) ensidig bild av rapporteringen, en bild som inte är objektiv på något sätt, och att man kan om man tillämpar resonemanget på "oss" förstå varför nedstängningen sker och varför stämmningarna sker.

Jonas sa...

Jag kommer inte bli förvånad om herr Esbati börjar lovprisa och smeka Nordkorea och dess ledare medhårs.
Det är äkta socialism. Alla kamrater håller varandra i handen och klappar varandra på ryggen. Oavsett om man skapar en diktatur eller förslavar folket.

Oldtimern sa...

Jonas har du upptäck några sådana tendenser? Har för mig att Herr Esbati tagit klart avstånd från detta x antal gånger.

Däremot syns det klart och tydligt att du har slut på argument

Anonym sa...

jag skulle bli förvånad om herr jonas visade sig vara psykopat

Nisse Sandqvist sa...

RCTV: förmiddagen ägnas åt debattprogram där man inte vet vem som är programledare och vem som är gästagitator - bägge gormar i mun på varandra och tävlar om att formulera sin chavistkritik så retoriskt snyggt som möjligt. På eftermiddagen går såporna igång. Sen kan det vara någon fräsch hollywoodserie eller film, men såporna är basen som håller kanalen igång och gör att den kan sändas dygnet runt på varje liten sylta i hela Venezuela. Verkligen överallt där en teve står igång är RCTV förinställd, som bakgrundsskval.

Att denna kanals innehåll nu byts till mer allmänbildande, engagerande stoff ser jag som en vinst för yttrandefriheten och demokratin snarare än som ett problem. Ett av de stora problemen i Venezuela är att oppositionen insisterar på att använda sig av media som samhällsförändrande kraft och vägrar organisera sig i partier. Att det bara är överklassen som bryr sig om RCTV:s väl och ve handlar om deras kommersiella intressen och politiska privilegier. Jag såg inga "vanliga människor" skriva under namninsamlingen för fortsatt sändningstillstånd... I de nya medierna gör folk reportage från slummen, ställer ansvariga politiker till svars, diskuterar stora och små samhällsproblem - sånt som kan vara värt att värna om i en mediepolitik värd namnet!

Anonym sa...

Du har rätt Nisse. Kanske kan samma sak hända här. Bort med tv3, tv5, tv6 och 10-15 andra fördummande kanaler. Bättre material finns att fylla dessa kanaler med. Tjeckisk dockfilm var och är underskattat.

Hands off Venezuela! sa...

TVes (den nya kanalen) kommer sända främst underhållningsprogram från Latinamerika, filmer för vuxna och barn, sport osv.

Det verkar som att regeringen förstår att folk vill ha lite "sockrat" också, och då är det bättre att demokratiska krafter snarare än folk som vill inrätta diktatur (oppositionens mer extrema element, t.ex. RCTVs chef som hyllade kuppen 2002) tillhandahåller det.

De första orden på nya kanalen: "ett utrymme för att säkra pluralism, deltagande och yttrandefrihet". Word.

El Gordo sa...

"Det verkar som att regeringen förstår att folk vill ha lite "sockrat" också, och då är det bättre att demokratiska krafter snarare än folk som vill inrätta diktatur (oppositionens mer extrema element, t.ex. RCTVs chef som hyllade kuppen 2002) tillhandahåller det.

De första orden på nya kanalen: "ett utrymme för att säkra pluralism, deltagande och yttrandefrihet". Word."

-Om denna nya statskontrollerade kanalen e sa himla bra borde de val knappast vara oroliga for att folk hellre sitter och kollar pa RCTV's urusla programm?
Eller?

Att ni kallar dessa krafter for "demokratiska" visar hur enormt forvirrade ni ar.
Vad ar det for demokratiskt med att forbjuda TV stationer?

Kan ni ge exempel dar censur gynnat demokratin?

Ar aven nyfiken pa exempel dar de visat sig nyttigt for demokratin att landets president andrar grundlagen sa att han far mer makt?

Jag kan halla med om att det finns aldeles for mycket orattvisor i ett land som Venezuela men att blint hylla en socialistisk diktator bara for att ni rakar dela liknande grundlaggande ideologi ar val inte sa himla smart?

Tankarna for mig tillbaka nagra artionden till den tiden da VPK hyllade Stalin.

Hands off Venezuela! sa...

Chávez är ingen diktator, han är den främsta demokratiserande kraften på den latinamerikanska kontinenten. Svårt att hitta en president i kontinentens historia som överfört så mycket folk till fattiga och deras organisationer.

RCTV har inte stängts ner, utan får fortsätta sända via kabel. Myndigheten för kabellicenser sa idag att en sådan ansökan från RCTV kommer behandlas snabbt och utan problem kommer sändningsrättigheter ges.

Då¨man inte förbjudit något, utan enbart använt sig av en självklar rätt som varje demokratisk regering har (att inte uppdatera koncesionen att använda en offentlig tillgång, marknätet) blir din fråga om censur och förbud irelevant.

De enda tv-kanaler som har stängts ner i Venezuela de senaste åren är den statliga VTV och den alternativa Catia-TV, som högern stängde ner under den kortvariga diktaturen i april 2002.

För övrigt är min högst personliga åsikt att Stalin var en kontrarevolutionär som sabbade det hopp som den ryska revolutionen gav många arbetare och fattiga i världen (kanske främst i tredje världen gav ryska revolutionen en stark impuls åt kommande revolter mot kolonialismen).

Det är sorgligt att stalinismens diktaturer solkade ner socialismen i mångas ögon i Östeuropa, samtidigt som det kan påpekas att miljontals arbetare kämpade för ett demokratiskt socialistiskt samhälle, mot stalinismen - t.ex. i Ungern 1956, Tjeckolslovakien 1968, det fanns också en stark anti-stalinistisk socialistisk rörelse i Polen (se t.ex. Jaceslaw Kurons "Brev till polska arbetarpartiet").

Trots allt detta avvisar många östeuropéer sina nuvarande arbetarfientliga regeringar, som tävlar om att bry sig minst om folks behov av välfärd. I Polen är facket på fötterna alltmer och har genom kamp uppnått stora vinster senaste året.

Det är alla marxisters uppgift att fullt ut solidarisera sig med arbetarnas kamp för bättre levnadsförhållanden i Östeuropa, och sträva efter att göra varje utländsk arbetare som kommer till Sverige till kamrater i den gemensamma kampen över alla gränser mot lönedumpningen.

Den dumpning som hotar svenska arbetares lönenivåer existerar också på lägre nivåer - t.ex. pressas polska arbetare mot baltiska/ukrainska etc, ända ner till de skattefria slavlönszonerna i Asien. Målsättningen är global: att överallt spela ut arbetare mot varandra för att hålla ner lönenivåerna. Det enda möjliga svaret är enighet i kamp.