onsdag, maj 02, 2007

Men hallå!

Yrsa Stenius skriver en helt ok krönika om Estland. Men inledningsmeningen är snudd på surrealistisk:

Bilderna från kravallerna i Tallinn vittnar om en polisbrutalitet vi inte är vana vid att se här i Norden.

Va? Jag vet mycket lite om Yrsa Stenius, men inte kan hon ha levt i Norden de senaste åren, väl? Göteborg 2001? Polisens tillslag mot SAC:s fackliga blockad i Malmö förra året? Danmark för två månader sen? Tiotals tillfällen däremellan? Hur kan man missa sådant? Märkligt. Jag önskar verkligen att Stenius och andra oftare förmår uttrycka sin bestörtning över polisbrutalitet. Det är farligt att trubbas av. Men man måste också se det som faktiskt sker.

Ser att Anders Svensson gör samma reflexion.

Tillslag mot Schillerska Gymnasiet i Göteborg 2001. Oskyldiga människor fick automatvapen riktade mot sig, tvingades ligga på asfalten med ansiktet nedåt under lång tid, utsattes för polishundar, hot och förnedrande tillmälen.

9 kommentarer:

polhem sa...

"Oskyldiga människor fick automatvapen riktade mot sig, tvingades ligga på asfalten med ansiktet nedåt under lång tid, utsattes för polishundar, hot och förnedrande tillmälen."

-Nu far du val anda ta och ge dig. Det ar ju ganksa stor skilnad pa att bli tillsagd att ligga still och att bli grovt misshandlad med batong...
Eller?

mika sa...

När Estländarna och Letterna senast hyllade sitt förflutna genom att hålla parader med gamla SS-veteraner var allt utom naziflaggan med.

Även detta ett starkt hån riktat mot Ryssland och de Ryska minoriteterna.

€U valde att ligga lågt och Yrsa Stenius likaså. När man nu återigen provocerar minoriteten, den stora grannen i öst och minnet av de 30 miljoner som offrade livet mot den Tyska fascismen och en nazi-fri värld går det inte en dag utan att Aftontramset SVT och Bonniermedia talar om "polisbrutalitet" och ett Ryssland "på väg utför".

Notera att Estländarna visar sin sedvanliga ryggradslöshet genom att först provocera med att flytta och förstöra monumentet gravplatsen och ha ihjäl demonstranter varpå man sedan springer och gömmer sig bakom €U/NATO. Skall bli intressant att se hur aggressionspakten och €U väljer att handskas med nyfascismen i Baltikum den här gången.

Anonym sa...

Det som sker i Estland nu är exakt vad deras herrar i EU gjort och fortfarande håller på med:

Att skriva om historien.

Ett monument som påminner om estlands eget deltagande i slakten på anti-fascister passar sig givetvis inte när man vill hylla samma krafter som EU nu gör. Framtida Estländare skall inte behöva "besväras" med historiska fakta utan när EU nu allt mer framstår som ett fjärde rike med en stark aggressionspakt och expansionsplaner fram mot Ural("gränsen går vid Georgien" -Solana) kastar sig balterna reflexmässigt genast i famnen på dem. Ett tecken i tiden, sorgligt både för oss och dem.

polhem sa...

Mika.

Du kan val knappast klandra Esterna for att inte vara helt lyriska over Ryssarna/

For det forsta var det ju faktum att Stalin allierade sig med Hitler som gjorde det mojligt for Hitler att starta andra varldskrigen i forsta hand.

For det andra sa invaderade Stalin Estland 1939 (tillsammans med Hitler) och sen ockuperade och fortryckte Esterna i nastan 50 ar.

Det ar val anda inte sa konstigt att Esterna inte vill ha en staty med en Rysk soldat pa sitt torg?

Anders_S sa...

Jag är kanske bara lite mer upprörd i min kommentar. Jag var ändå en av de som låg på Schillerskas gård. Felr av oss som fanns blev också misshandlade i viss utsträckning. OCh jag anser att det är misshandel att ha osäkrade automatvapen riktade mot sig också (när polisen tog oss inne i skolan efter attha brutit upp dörrar (som redan var olåsta) hade de osäkrade vapen och vi trodde attde hade dem riktade mot oss även på gården.

Men Schillerska är ju bara en liten del av det som hände i Göteborg, med över 200 demonstranter förda till sjukhus (jämfört med under 100 poliser). Tre stycken blev skottskadade, varav en svårt (ren tur att han överlevde). Brutna armar, allvarliga skador av hundbett, utslagna tänder (ett 30-tal demonstranter har fått skadestånd pga polisens våld, emn inga poliser har dömts för misshandel) var legio i Göteborg. Läs mer på min blogg. Där finns länkar till mängder med artiklar om Göteborg 2001.

Oldtimern sa...

Ingen annan som tycker Göteborg var vändpukten för vänstern i Sverige? Då menar jag i negativ bemärkelse.

Vems är felet? Det vet jag allafall.

Zaida sa...

Fan va bra uppmärksammat.

Estofil sa...

Hej alla Putin-kramare!

Riktig snömos-festival här idag.

Så Ryssland ska alltså få diktera exakt allt i Estland annars kanske de känner sig "provocerade". Och EU är ett ..ehmmm... fjärde rike??? Nyfascism i Baltikum???

Wow!

Det enda vi kan lära oss av kravallerna i både Göteborg och Tallinn är att polisen ofta tar till ordentligt med våld när en demonstartion urartar. Det gör de ofta också i samband med fotbollsbråk. Och detta sannolikt därför att de är tvungna till det.

Galaxa sa...

Oj, oj, oj. Nu blir det svårt med solidariteterna! Jag menar, när det gäller Israel-Palestina har väl alla, åtm. alla som anser sig vara längre till vänster än andra, redan satt ner foten, men hur farao gör vi med Baltikum? Jag raljerar bara lite.

Alltså: USA är dumma. Ryssland är mot USA alltså ok. Baltikums frihetssträvnaden är vi ju solidariskt med på, eller hur? Baltikum är ok. Estland ligger i Baltikum - alltså ok. Men nu är Estland mot Ryssland, som ju är ok. Och Ryssland mot Estland som är ok. Nu måste vi genast leta fram något fult i endera landet. Estland ligger nära till hand - de ha ren massa antisemiter och..., men vänta nu, då kommer vi ju in på Israel-Palestinafrågan. Hmm? Ska vi verkligen ge oss på Ryssland? Nej, kan vi verkligen? Ska vi inte bara fortsätta och blunda för bl.a. Putins övertramp i Tblisi? Är det sant?