tisdag, juli 24, 2007

Två undersökningar och en teckning

Apropå oron för att religiösa grupper ska påverka politiken runt om i Världen. Nedanstående opinionsundersökning (klicka för att förstora) presenterad i New York Times rör amerikanska presidentvalet. 63% skulle se det som ett problem om kandidaten inte tror på gud. Muslimer och homosexuella är ungefär lika impopulära i sammanhanget, men det är bättre än att inte tro på gud. (Via Angry Arab)
I en annan undersökning, presenterad i Newsweek, uppger en majoritet av de tillfrågade amerikanerna att FBI bör få bedriva hemlig avlyssning på moskéer, och 25 procent anger att de skulle ställa sig positiva till att massplacera muslimer i koncentrationsläger, ”if there were another 9/11-style terrorist attack”.
Förresten, bilden nedan är hittad på Rawia Morras blogg. Den heter ”amerikansk dialog”. Varför hatar ni oss?, lyder den ställda frågan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

på tal om teckningar som är politiskt inkorrekta. följ gärna "El Jueves"-processen i vilket en hel upplaga av satirtidningen "El Jueves" har beordrats bli beslagtagen och förintad för att omslaget föreställer kronprins Felipe som tar sin fru bakifrån och säger "tänk dig...om du blir gravid så är detta det närmsta ett arbete jag någonsin haft".

(Bilden driver med att det i spanien delas ut "barnpremier". Invånarna får en viss summa pengar i belöning för att de skaffar barn)

Calle sa...

Ali, du skriver att "25 procent anger att de skulle ställa sig positiva till att massplacera muslimer i koncentrationsläger". I undersökningen pratar man om "detention", och på engelska Wikipedia definieras "detention" som "a state or government holding a person in a particular area (generally called a detention centre), either for interrogation, as punishment for a wrong, or as a precautionary measure while investigating a potential threat posed by that person". Jag tycker att du gör en lite vågad koppling mellan detention och koncentrationsläger...

Arne sa...

Calle, tänker du inte på förintelseläger nu? Det vore en lite vågad koppling.

Koncentrationsläger däremot innebär just inget annat än att en massa människor från en viss grupp hålls fångna. USA har haft det tidigare, både under inbördeskriget och under andra världskriget då de satte japaner i läger. Sverige satte rödingar i liknande läger uppe i norrland, också under andra världskriget. Churchill och hans lirare använde koncentrationsläger för boerna under boerkriget.

Så även om det låter fullständigt vedervärdigt och ger nazi-associationer kanske mer än något, så har det dessvärre varit vanligare än man kan tro. Guilt by association och kollektiv bestraffning är ju en väldigt enkel lösning - inte så förvånande då att en befolkning som i så hög grad präglas av fördumning och religiös vidskepelse som USA:s kan tänka sig att ta till sådana grepp.