onsdag, juli 25, 2007

Vänstern

Johan Sjölander har skrivit ett "arbetsprov" för Arena – ”Varför dagens vänster suger”. Det är helt briljant:
Att handla blir alltså att göra sig till en del av förtrycket. När vänstern talar om lågavlönade kvinnor väljs andra bort (dessutom, att använda lågavlönade kvinnor som ett exempel på klass visar bara på hur perspektiven förfelas, hur klass – den vita manligheten – nu används som ett sätt att beskriva även andras verklighet, en sorts ideologiernas imperialism där det normativa används som ett förtryckarperspektiv, ett osynliggörande genom synliggörande, på så sätt egentligen, och just därigenom, så mycket värre.) För endast genom att inte handla kan distansen hållas. Endast genom att fortsätta samtalet. Deliberativt. Dialog. Öppenhet. Mångfald. Så ser en verkligt radikal agenda ut.
Läs hela!


(För den som inte läser Arena; det här är inspirationskällan till inlägget. Rekommenderar Katrine Kielos kommentar från när det begav sig. Också Erik Svensson skrev läsvärt i samma ämne. Intressant, på ett helt annat sätt, är också det här inläggetKarolina Ramqvists blogg)

7 kommentarer:

Anonym sa...

Man förstår så väl att vänstern blir allt mer insignifikant när man läser sånt här, en liten klubb för inbördes beundran och gemytligt studentikost pajkastande.

Högern och liberalerna kan känna sig helt trygga, vänstern blir allt mer tandlös i landet där det stora vänsterpartiet gjorde tandlösheten till ett klassmärke.

Vem orkar läsa sån rappakalja som Arena chefredaktören hasplar ur sig, skrivet i ett stycke över ca 5 A4 sidor. Mycket är bra med internet men ett av de allra sämsta inslagen är bristen på nån som kan korta ner dessa evighetslånga obegripliga monologer från folk som har bara så mycket viktigt att säga.

Ali Esbati sa...

Något säger mig att det är just du som ska rädda oss alla, med kampglädje och smittande humor.

Kommentargranskad sa...

Är det inte så att Vänsterpartiet legat rätt likartat platt de sista 70 åren (eller så) runt 5% med en tydlig kebnekajsetopp under populistiska schyman-åren? V kan inte bli större med mindre än att de börjar knapra på vänstersossarna och för att lyckas med det så måste v kantra högerut.

Staffan W sa...

Arena är ofta väldigt läsvärd, men här verkar Ramquist ha drabbats av en sån där intellektuell härdsmälta som gör en att en debattör blir mindre värd att tas på allvar, för att återkoppla till en annan debatt ;)

Jag vet inte ens om jag förstår vad hon menar egentligen. Som bög och arbetarklass har jag svårt att se en motsatsställning mellan "identitetspolitik" och klassanalys. Måste man välja? Självklart vill jag både slåss för sexuellt likaberättigande och för bättre ekonomiska och sociala villkor för mig själv och alla som tillhör min samhällsklass. Jag tror nog att de flesta är kapabla att hålla båda perspektiven i huvudet. De mer välbeställda samhällsklasserna har då inte en sekund tappat klassperspektivet ur sikte när de målmedvetet arbetat för ett systemskifte.

Att när vi genomlider en högerregering som bedriver omvänd klasskamp så att svetten lackar gå upp i varv för att vänstern talar om rättvisa och klass är inget jag väntade mig av Arenas chefredaktör. Däremot har jag hört såna tongångar från högerspöken som på internetforum gnäller på att vänstern gnäller för mycket.

Alexander sa...

Det är ju klassanalys som gäller, allt annat är ju borgerligt iallafall om man skall tro goa gubbar som Frank Baude.

Einarsson sa...

Hann nästan tänka tanken "varför i all världen rekommenderar Ali sånt trams?" till slut innan polletten trillade ner.

Lisa sa...

Trodde faktiskt först att texten var skriven på allvar...
Det roligaste var ju helt klart raden om den vita manliga byggnadsarbetaren, invandraren och bögen.
Vi vet ju alla att det ABSOLUT inte finns vare sig några homosexuella eller invandrade byggnadsarbetare, men jag är så glad att han påpekade det igen och påminde oss.
"Invandrare" och "bögar" är ju liksom bara invandrare och bögar och aldrig någonting annat 22 timmar om dygnet.De sitter bara hemma dygnet runt och filar på sina identiteter som "bög" respektive "invandrare" framför TV:n och tittar på Al-jazeera respektive Queer fab. De har inga arbeten, iallafall absolut inte inom LO-yrkena,de går aldrig till tandläkaren, de behöver aldrig oroa sig för bostadsbristen. Aldrig blir de sjukskrivna eller tvungna att leva på studielån.
Sådana frågor är inte relevanta för "bögar" och "invandrare" det kan ingen påpeka en gång för mycket.