torsdag, juli 26, 2007

Befriarna och de befriade

Det här är rätt vidrigt. Jag postar det ändå. Det säger något om kolonialismens verklighet. Om de relationer den etablerar. Jag undrar om det är det här som SvD på ledarplats idag kallar för det ”ljus i mörkret” som kan skönjas, trots att ”priset har varit högt”. Om det är det ”något” som ”i alla fall uppnåtts” och som nu kräver att ockupationen, massmördandet, förnedringen fortgår, så att man inte ska ”överge målet”. (Via Meanwhile in Palestine and Iraq)(Här är ett tidigare inlägg apropå institutionsbyggande)

13 kommentarer:

Jinge sa...

Fy fan vad vidrigt!

Jinge sa...

Dessutom skriver SvD: "Israel, som valt en mittenregering som aktivt verkar för en tvåstatslösning, avvecklat bosättningar och utrymt Gaza, har dock uppenbarligen inte haft framgång i sin ambition att få palestinierna att ta avstånd från terrorn."

Nej med tanke på de metoder Israel använder för att förmå palestinierna att avstå från terror (sic) är kanske kontraproduktiva. Men det tycker uppenbarligen inte ledarskribenten på SvD... :-(

Navid sa...

Appropå fredsmäklande och frihetskrigande;

http://www.metacafe.com/watch/662088/iraqi_kids_fight_for_1_dollar/

Alexander sa...

Har du något emot homosexuella män som försöker ragga upp andra män Ali?

Anonym sa...

Notera speciellt amerikanske soldaten som talar på videon. Han utanför bild alltså.

Anonym sa...

På andra sidan klotet:
"Faced with this situation, we the Japan Revolutionary Communist League (Revolutionary Marxist Faction) appeal to all people in Iraq. Muslim people, fight against your true enemy!" (The Judeans People's Front!)
http://www.jrcl.org/english/e-2007-3-20.htm
Micke

Anonym sa...

Blev du kåt nu Alexander eller föredrar du bara män från din egen utvalda ras?

Anonym sa...

"Har du något emot homosexuella män som försöker ragga upp andra män"

Alltså, den här smått hjärndöda apartheidmuppen "alexander" blir ju bara roligare för varje kommentar..

När hans kompisar "raggar upp" Palestinier i gränsövergångarna mellan indianreservaten blir det ju oftast snuff-movie av det hela när de skjuter prick på icke-judarna....

Anonym sa...

Detta är så in i helvete vidrigt eftersom det ju så tydligt illustrerar vilken människosyn som växt fram. Se också filmen Navid gav en länk till, .

Det som gör det så vidrigt är att man ju vet att dessa soldater dödat och dagligen dödar civila irakier, oftast av misstag (krigar man loss bland civilbefolkning i ett ockuperat land, är det ändå att beteckna som "misstag"?) men bevisligen i vissa fall under regelrätta massakrer. De amerikanska soldaterna som våldtog en fjortonårig flicka inför hennes familj och sen dödade dem alla, vad fan försiggick i deras huvuden? När en patrull för hela två år sen (och sen dess har situationen bara blivit blodigare och bittrare) systematiskt rensade ut 24 stycken människor - barn, kvinnor och äldre - och marinkåren betalade ut 38 000 dollar som kompensation till de anhöriga, hur gick tankarna efteråt? Vad sa man till varandra på basen? Dessutom alla dessa s.k. incidenter som gått förbi utan att medierna snappat upp något...

Det vi ser är 2000-talskolonialism in action.

MS sa...

Din upprördhet över de konstaterade amerikanska övergrepp som begåtts är förståelig, men har det aldrig slagit dig att ljudet i detta fall kan ha lagts på i efterhand? Man ser ju aldrig nån soldat prata.

Anonym sa...

Det är förstås möjligt att ljudet lagts på i efterhand, men är det verkligen så mycket mindre vidrigt. Det där är amerikanska soldater som gör själva. Det säger väl en hel del om deras synsätt ändå, eller hur?

Anonym sa...

Detta är vanligt beteende. Här frågar en amerikansk soldat irakiska barn om de gillar att ha snopp i munnen. Eller här där ett tiggande barn (det samlas alltid barn kring soldaterna, i bland slänger de ut choklad och vattenflaskor) frihetsberövas och förnedras. Det finns mängder med videoupptagningar.

De verbala och andra milda övergreppen är en sak, dock visar de vilken attityd som finns bland ockupanterna gentemot de ockuperade.

Här roar sig tjutande soldater med att i hög hastighet preja ett civilt fordon av vägen, som ett exempel på de allvarligare övegreppen som dagligen förekommer.

Per sa...

Jag mår illa.