onsdag, september 12, 2007

Dagens tips

Nödvändig läsning levereras åter av Erik Berg, som utvecklar det viktiga temat om sambandet mellan det globaliserade våldet som dörröppnare för marknadsfundamentalismen, och de framsuggererade undantagstillstånd som banar väg för samma sorts sociala nedmontering i kapitalistiska kärnländer.
Men krisen har också ett vardagsansikte. För real change, den permanenta nedmonteringen av de socialdemokratiska inslag som under hundra år fullgjort den historiskt otacksamma uppgiften att rädda kapitalismen från sina egna värsta sidor, äger inte rum vid ett enskilt tillfälle. Det är nödvändigt att utöva en uthållig press för att också på djupet förändra människors psyken […] På samma vis som kriget mot terrorismen fyller funktionen av ett carte blanche för reaktionärer i USA, England, Sverige och över hela världen att ta nya steg mot fascism, så skall upplevelsen av en permanent ekonomisk kris i alla länder inpränta en känsla av ett evigt undantagstillstånd. Krisen uppträder ofta under pseudonymen ”globalisering”. Ett begrepp som kan användas för att driva igenom lite av varje.
Läs hela!

- - - - -
Ett kortare, talande exempel på samma tema levereras av Mikael Nyberg i Aftonbladet:
Men det finns, som Rolling Stone antyder, systematik i dumheterna. I Irak prövar USA en statsmakt utan gränser mellan offentlig tjänst och privat vinstintresse, en nyliberal idealstat där ”skadade soldater tvingas betala marknadspris för nya underkläder” medan ”privata företag är garanterade storvinster hur jävligt de än ställer till det”.

- - - - -

Och så tre små nyheter från Mellanösterns enda demokrati, som tuffar vidare i skydd av vapensystem och ordflöden levererade av västerländska ”liberaler”:

* Tonåring som sköts i huvudet med ”gummikula” i Jenin avlider.

* Israels armé stänger rutinmässigt hela Västbanken – där det ju inte bor några människor, utan blott araber – inför judiska högtider.

* Ännu en FN-rapport konstaterar hur illegala israeliska ”bosättningar” innebär ”a severe humanitarian impact on rural Palestinian areas”. De innebär att rörelsefriheten för palestinska bönder beskärs så kraftigt att de knappt kan odla jorden, och palestinskt vatten stjäls systematiskt.

Inga kommentarer: