tisdag, september 11, 2007

Tips om Norge

Nyhetsrapporteringen från det norska kommunalvalet är andefattig. Till exempel lyser de intressanta framgångarna för majoriteten i Trondheim helt med sin frånvaro. Peter Gustavsson skriver desto mer på sin blogg, i ett inlägg som är något att fundera över både för socialdemokrater och vänsterpartister här hemma:
I Trondheim vann de rödgröna, genom att väljarna såg effekterna av en progressiv kommunalpolitik. I resten av landet lyckades de rödgröna inte slå igenom. Den nyss återvalde ordföranden för Södra Tröndelags landsting (fylke) Tore O Sandvik säger att orsaken till att man vunnit i Trondheim och i hela södra Tröndelag är att man varit tydlig och stått för att man vill ha fastighetsskatten för att kunna bygga daghem och ålderdomshem. Mina norska vänner säger också att Jens Stoltenberg på riksnivå inte klarat av att kopiera Trondheimsmodellen tillräckligt mycket - han har tvingat SV att acceptera norska soldater i södra Afghanistan och på andra sätt inte klarat av att stå för den radikala politik som är det trönderska framgångskonceptet
Läs hela inlägget här. En annan socialdemokrat, Fredrik Jansson, skriver på samma tema.



- - - - -
För övrigt sammanfattar Thaher Pelaseyed läget i världen väl, denna sexårsdag av attentaten mot World Trade Center: Demokratin är under konkret hot. Påminner även om minneskvällen på Segels torg klockan 18.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Eftersom nu Trondheim var ett undantag så kanske det inte är särskilt konstigt att fokus inte hamnar där. Särskilt inte då man inte rapporterar speciellt mycket om det norska kommunalvalet över huvud taget. Jag är övertygad om att Trondheim kommer vara centrum punkten för Flammans rapportering kring det valet.

Anonym sa...

Trondheim eller inte,
andefattigt eller ej,
i SvD-artikeln finns i alla fall några väldigt oroväckande stycken:

"Men knappt hade det resultatet offentliggjorts förrän Arbeiderpartiets ledare, statsminister Jens Stoltenberg från socialdemokraternas valvaka friade till Kristelig Folkeparti och liberala Venstre som får vågmästarroller både i Bergen och Oslo.

- Vi är beredda att diskutera samarbete för att bilda center-vänsterstyren. Det är bättre än att Höyre och Fremskrittspartiet bestämmer. Det vinner ni på, lockade Stoltenberg."

Man kan bara hoppas att radikala röster inom LO och Ap får fason på Stoltenberg, innan han stoppar en fin resa strax efter att den börjat.

Anonym sa...

Sexårsdagen: Tänk att det bara publicerats en enda artikel som varit kritisk och djupt analyserande i svensk media på hela 6 år, är det inte fantastiskt så säg. Den artikeln skrevs dessutom inte av en svensk, utan var bara en översättning av Gore Vidals amerikanska artikel från 2002: Hunden som inte skällde.

USA har dock så smått börjat vakna ur chocken och den kognitiva dissonansen börjar kunna hanteras, fler och fler mycket tunga akademiska, politiska och journalistiska namn börjar ta bladet från munnen. Här en professor som debunkar myter: Conspiracy Theories, Myths, Skepticism, and 9/11: their Impact
on Democracy
. På journalof911studies.com finns åtskilliga vetenskapliga artiklar av mycket högt bildat folk som behandlar ämnet ur många olika synvinklar. Vem som helst uppmanas dessutom att bevisa dem fel i sann vetenskaplig källritisk anda.

Se gärna också den två timmar långa filmen zeitgeist som tar avstamp i religion, går vidare via 9/11 till global ekonomi och internationella bankaffärer med historiska nedslag spännande över snart hundra år. Mycket sevärt och skiljer sig mycket radikalt från det vi matas med av papegojmedia (här en torrentlänk till den som vill se den i högre kvalitet 700Mb avi). Tycker det kan vara en lämplig sysselsättning att se denna film just detta datum, den 11:e september. Sätt på er de kritiska glasögonen som kan hantera den kognitiva dissonansen som nog uppstår hos många, var kritisk tänk själv, papegojmedia kommer inte att göra det åt er!

//steelneck

Jonas Ryberg sa...

Anonym 3:34

Jag tycker Stoltenberg faktiskt gör helt rätt här, ett centerstyre är definitivt ett sätt att kunna föra en hyffsad progressiv politik än en ren reaktionär dito.

Nu vet jag inte alls hur dessa mittenpartier är i Norge är men ett väldigt bra exempel på det är Västragötalandsregionen där S tillsammans med C och Fp styr. Där lyckas man ändå föra en vettig politik som lutar åt vänster, av den anledningen att C och Fp i västragötaland faktiskt är socialliberaler.

Anonym sa...

Som jag skrev i Peter Gustafssons blogg:

Fick tips om dessa två artiklar från en vän i Oslo: "De unga, fattiga och maktlösa röstar inte" sidan
http://www.dagbladet.no/
magasinet/2007/09/10/511542.html

Och "Vanmaktens politik" på sidan
http://www.dagbladet.no/nyheter/
2007/09/11/511709.html

I den första står det bland annat:
"- Jeg tror de som opplever maktesløshet ellers i livet opplever politikken som en forlengelse av den maktesløsheten. Ikke som et hjelpemiddel for å få det bedre, sier samfunnsgeografen.

Han viser til at i Oslo er det mye høyere valgdeltakelse i det rike vest enn det fattige øst.

- De som bruker stemmeretten er de samme menneskene som opplever at de har makt over tilværelsen i andre sammenhenger også, sier Tangen."

Jo, så tror jag det är!! I Sverige också...

Anonym sa...

En som var på valvakan vill påpeka att Stoltenberg framförde inviterna från Bergens och Oslos respektive Arbeiderpartier. Han lade ingen egen värdering i det, utan förmedlade endast det hans kamrater föreslagit.