måndag, september 10, 2007

Utgångspunkt

Trots högkonjunktur och växande behov att överföra resurser till gemensamma välfärdstjänster, är det ingen kommun i Storstockholm som tänker höja skatten nästa år. Så här rapporterar SvD om detta problem. Och förresten – om jag är missnöjd med skattenivån i Stockholm och anser att den borde höjas – ska jag svara ja eller nej på frågan?

19 kommentarer:

Erik sa...

Hej. En personlig fråga till dig Ali. Du har gått Internationell ekonomi på handels, läste du då Tore Ellingsens kurs Economics of Organisation. Går också på handels så jag vet vad både inriktningen och kursen handlar om.

För mig är det mycket svårt att förstå hur dina åsikter går ihop med det som lärs ut på handelshögskolan. Speciellt gäller det kursen Economics of Organisation om du nu läst den. Nu vet jag inte om du anser dig vara kommunist, men om du skulle vara det har jag ännu svårare att förstå hur dina åsikter är kompatibla med ekonomisk kunskap. Det skulle vara intressant att veta hur du själv resonerar kring detta.

Ali Esbati sa...

Hej. Mina åsikter går ofta inte ihop med det som lärs ut på Handelshögskolan. Delvis beror det på att det som lärs ut på Handelshögskolan inte är kompatibelt med ekonomisk kunskap.

Ali Esbati sa...

http://esbati.blogspot.com/search/label/Nationalekonomi

http://esbati.blogspot.com/2007/01/ngra-ord-om-jmviktsarbetslshet.html

Hanna Löfqvist sa...

Jag försökte hålla mig, men det gick inte: Erik, är du en sån där kille med stora ögon o röda kinder, kortklippt hår o uppvuxen i en skyddad verkstad? Naiv liksom? På gränsen till infantil?

Vänsterätare sa...

Hanna Löfqvist har det där typiska vänsterfascistiska tilltalet.

Om man inte bär en palestinasjal runt halsen, och blonderat sitt hår med toalettklorin, så är man en tönt, enligt henne.

Anonym sa...

du är en idiot.

"Jag säger om man inte,
hatar världen som den är,
kan den aldrig ändras.
Därför är det bra med hat.

Vi blir ovänner,
känner båda lite hat."

/j
(så jävla oblond)

Erik sa...

Nationalekonomin är ju ett rätt brett ämne, som till viss del tillåter olika syn på saker och ting. Det vore därför intressantare att höra dina åsikter om just kursen Economics of Organisation om du nu läste den vilket du bör ha gjort. En kurs som handlar om basala incitament och koordinationsproblem. Till största delen baserat på studier/experiment av mänskligt beteende.

Det är rätt interessant att notera vilka fördomar handelshögskolan väcker. Jag är faktiskt skäggig och långhårig. Mitt utseende har säkert stor inverkan på mina åsikter, eller kanske inte? Undrar vem som är naiv..

Anonym sa...

Utifrån ett historiematerialistiskt synvinkel kan man säga att nationalekonomin finns bara till för att legitimera den härskande ekonomiska klassens åsikter.

Anonym sa...

Ali
Exakt samma reflektion hade jag angående frågan.

Anonym sa...

"Utifrån ett historiematerialistiskt synvinkel kan man säga att nationalekonomin finns bara till för att legitimera den härskande ekonomiska klassens åsikter."

och handels för att legitmera den härskande vänsterns moraliserande attityd

Anonym sa...

Ali, hur många procent av väljarkåren tror du vill ha en skattehöjning?

Alexander sa...

Man blir inte förvånad att Ali Esbati vill höja skatterna så att vanligt folk får mindre över i plånboken och låta politikersvin och byrokratsvin få bestämma ännu mer.

Alla politiker kan dra åt helvete.

Peter sa...

Jag vill också att Ali Esbati skall bestämma över mitt liv. Not.

Att vara socialist/kommunist är att vilja vara slavdrivare.

Pelle sa...

Anonym 8:08 pm

Det har väl visats i flera undersökningar att svenska folket föredrar hög skatt framför urholkad välfärd.
Temo frågade te.x
"tycker du att det är ett bra eller dåligt förslag att sänka skatterna och betala det genom sänkt ersättning till sjuka, arbetslösa och förtidspensionärer?" och 67% tyckte det var ett dåligt förslag.

Anonym sa...

""tycker du att det är ett bra eller dåligt förslag att sänka skatterna och betala det genom sänkt ersättning till sjuka, arbetslösa och förtidspensionärer?" och 67% tyckte det var ett dåligt förslag."

Det är klart. Men situationen idag är ju att vi har höga skatter och en urholkad välfärd.

Någonstans, antagligen bland alla statligt finansierade slipstensmuséer, hattmuseum, kommunala bowlinghallar, nämnder för hemslöjdsfrågor med annat så gick det fruktansvärt fel.

Jag är liberal, men har en stor respekt för de gamla socialdemokraterna, de som verkligen trodde på sina ideal, kämpade för dem och ville bygga ett bättre Sverige. Jag kan leva med höga skatter, om de går till bra och nödvändiga saker.

Martin sa...

alexander: Vem tycker du ska bestämma om inte de folkvalda politikerna ska göra det?

Ranar Danneskjöld sa...

Martin: Människor själva ska bestämma. Om människor för behålla de pengar som de själva arbetar ihop kan de själva bestämma, ingen behöver då bestämma över andra. Staten kan istället fokusera på sköta sin enda riktiga uppgift, att skydda människans rättigheter, vilket betyder: Skydda henne mot fysiskt våld.

Jim sa...

Jag vill gärna ha högre skatt (passar mycket bra i högkojkunktur), de som aldrig kan tänka sig detta är de som med störts marginal kan avvara de extrapengar som staten eller kommunerna kan skapa välfärd med.

Anonym sa...

hej Erik (och Ali)
jag har läst kursen och är minst sagt förvånad över att du tar den som exempel. Som jag minns det innehöll kursen en hel del som ifrågasatte de gängse antagandena om "ekonomiskt beteende". Ett exempel, bland många, är ultimatumspelen där människor i experiment visar sig skänka bort pengar utan krav på motprestation (altruism).

Om du nu ska ta någon kurs som gör antaganden om den mänskliga naturen som djupt skiljer sig från de antaganden du tror Ali gör så är valet minst sagt märkligt.

Du kanske får sikta på omtentan Erik?