måndag, oktober 15, 2007

Brink om Ekström

Dagens nödvändiga läsning: Josefin Brink om Saco-ordföranden Anna Ekströms SvD-haveri kring LO:s satsning på högre löner i kvinnodominerade sektorer.

Får man förresten ödmjukt påminna om Peter Wolodarskis ledarkrönika om nämnde Ekström, från april 2005, med den fantastiska titeln ”Hon står inte i vägen” (kommenterad här). Wolodarski skriver där bland annat:
Om socialdemokrater som hon fick styra landet skulle det inte behövas ett maktskifte.
Idag framstår detta som ett mycket viktigt konstaterande, inför nästa val.

1 kommentar:

joel sa...

Kvinnopotter och kvotering och lagstifning är nog en bra idé, om jämställda löner är ett ändamal i sig. Om man däremot vill ha en mer individuell människosyn där kvinnor belönas efter sina instatser sa verkar det ju dumt att bekämpa ojämlikheten med ännu mer diskriminering.

Vänstern verkar lida av en övertro pa att alla problem kan lösas bara man bestämmer sig för att ta till ekonomiska tvangsmedel. Typ, lagstifta om att Microsoft maste anställa alla arbetslösa sa försvinner problemet direkt!

Att bekämpa löneskillnader med kvotering kommer antagligen att minska klyftorna, men de bakomliggande problemen kommer att vara oförändrade eller till och med förvärras. Och pa sikt blir ett en situation där alla far det sämre stält, även om de relativa skillnaderna är mindre.