torsdag, november 01, 2007

Den demokratiska granskningen

Kvalitetsjournalistiken excellerar:
De beställde in rött.

– Båda drack Domaine Lalande Merlot, uppger en källa för Expressen.

Ett rött vin som har inslag av mogna plommon.
Expressen avslöjar även socialdemokraternas ”hemliga plan” – nämligen att en riksdagsledamot ska ställa en fråga under statsministerns frågestund, ett institut tillkommet för att riksdagsledamöter ska ställa frågor till statsministern.

Jag håller inte med om allt Anna Sjödin säger, men som flera gånger förr säger hon många kloka saker i ett hojtigt läge.

Uppdatering: Josefin Brink och Kalle Larsson.


Några tidningslänkar: [DN1][DN2][DN3][SvD1][SvD2][SvD3]

4 kommentarer:

Erik Mattsson sa...

Jo, fast nu handlade ju inte Schenström-affären om det som Anna Sjödin påstår - huruvida politiker ska få supa till i största allmänhet. Den handlade om huruvida man ska få vara på fyllan när man samma kväll har ett säkerhetsansvar. Anna Sjödins artikel är mest av allt lite sorglig. Hon skriver om Schenström men menar sig själv.

Then französke-kocken och pasteybakaren sa...

Schenström gjorde fel om hon nu hade någon form av jour. Jag skulle inte sitta och dricka vin med inslag av mogna plommon när jag har min arbetsjour. Men jag tycker att Josefin Brink påtalar något som inte uppmärksammats tillräckligt mycket: "Att sedan TV4 inte inser att hans trovärdighet som politisk reporter är körd i botten eftersom han hånglade med statsministerns närmaste medarbetare är en gåta."
Ingen tycker hans agerande är märkligt verkar det som? Vilken objektivitet kan vi förvänta oss av reportrar som "ligger med makten"? Det känns som Schenström ensam får bära hundhuvudet. Och vem fan tog de där bilderna? Journalistens kompis? Det hela ser ju nästan uppgjort ut.

pelle sa...

erik m - Det verkar väl som Sjödins artikel skrevs före Reinfeldt gick ut med att hon verkligen hade jour. Och då har Sjödin ju helt rätt. Dessutom är ju det här med krisberedskap och rikets säkerhet bara en populistisk åtgärd som tillkommit efter Tsunamin. Skulle nåt hända på riktigt skulle såklart Regeringen få reda på det utan nån krisjour. Nog ringde rikspolisen upp Ingvar Carlsson på Palmemordnatten utan att gå genom jourhavande pressekreterare?

Tror alla politiker känner som Sjödin (utom kanske kd:are och broderskapare med den obehaglige moralpolisen Sven-Erik Österberg i spetsen) - de vill va fulla och hångla med fel killar och tjejer. Leva helt enkelt.

Anonym sa...

Det som är bra är väl att man får putsa på rutinerna. Någon policy bör framarbetas för vad man får göra under sin jour. Något glas vin borde man väl få ta om den uppgift man har är att ringa några samtal i händelse av kris. Frågan reser sig om regeringschefen och våra ministrar någonsin får vara onyktra. Eller riksdagen. Det går alltid att skapa hypotetiska situationer där parlamentet eller regeringen måste samlas för beslut. Men någon slags rim och reson måste det väl ändå vara.

Politiker är också människor och kan ju inte leva under förhållanden som är väsenskilda från alla andra. Inom näringslivet kan också kriser uppstå. För den skull är väl inte högsta ledningen i ett företag skyldig att alltid vara spik nykter och beslutsför.