måndag, november 05, 2007

Urarva

”Investors bolagsstämma vill inte se dem”.
Jan Kristiansson, VD på Stockholm City Conference Centre, alltså Folkets Hus, en herre ”vars inriktning är att driva konferenscentret efter strikt kommersiella principer”, förklarar varför arbetarrörelsens konstskatter, i detta fall Amelins fantastiska målning om storstrejken 1909 och ett anti-apartheidverk av Sven X-et Erikssons, tas ned från en av arbetarrörelsens viktigaste samlingslokaler, efter beslut av arbetarrörelsens funktionärer.

Vi vet redan att marknadsfundamentalismen tar livet av kulturen, allra mest den som betyder något för att ta sats i historiska erfarenheter för att gemensamt erövra framtiden. Ska vi därtill stympa oss själva? Peter Gustavsson beskriver det bra:
Under de dryga tjugo år som folkrörelse nästan var ett skällsord gjorde arbetarrörelsen självmål på självmål när man avvecklade det som en gång gjorde oss starka. Rörelseriktningen var mot professionalisering, juridifiering och avradikalisering. Högern är på offensiv - låt oss sluta vara vänster. Vi tappar medlemmar och engagemang – låt oss anställa fler rörelsebyråkrater, ofta med grumlig koll på vad rörelsen egentligen är för något. Låt oss avveckla våra Folkets Hus och kursgårdar - eller göra flashiga konferenscentra av dem.
Det är en jävla skillnad mellan taktiska reträtter å ena sidan och självförnedring och självförnekelse som medveten eller omedveten politiskt strategi å den andra.


[Några artiklar och kommentarer]
- LO-tidningen: Arbetarmålningar göms undan.
- Anders Eriksson: Arbetarrörelsen skäms över sin kulturhistoria
- Helena Duroj: Antikultur

9 kommentarer:

Anonym sa...

Karta, verklighet Ali. Det är nyckelorden. Eller som Bob sa:

Come gather 'round people
Wherever you roam
And admit that the waters
Around you have grown
And accept it that soon
You'll be drenched to the bone.
If your time to you
Is worth savin'
Then you better start swimmin'
Or you'll sink like a stone
For the times they are a-changin'.

Anonym sa...

Varför inte löpa hela linan ut och sätta upp målningar av Peter Wallenberg, kungen, Mussolini, påven och Ebba von Sydow?

Niclas sa...

Resistance is futile.

Ni kommer alla bli stekare med inbakad frisyr.

Steka! Steka!

christian.hedin sa...

Varför inte bara sälja konferensanläggningen? Det kanske är lämpligt med någon annan klubblokal, och där kan ju tavlorna hänga för de som är intresserade av den här typen av reliker.

spleeno sa...

Ja, det är skönt att vi inte längre sysslar med sådant gammalt antikverat tjafs som apartheidmotstånd.

Jan Schmidt sa...

Jag förstår inte vad det bråkas om. Lösningen är ju så enkel:
Vi lever i ett kapitalistiskt samhälle. I ett kapitalistiskt samhälle är det den som ÄGER som har MAKTEN. LO ÄGER Folkets Hus. LO ÄGER dessutom företaget som bedriver verksamhet i Folkets Hus. I min egenskap av medlem i LO, ÄGER jag LO (ja, inte ensam förstås).
Alltså har jag i dag (alldeles nyss) skickat ettmail till Vanja Lundy-Wedin, av följande lydelse:

"Hej!

Du känner inte mig och jag känner inte dig, men jag är en av "dina" medlemmar, d v s en av alla dem som har givit dig ditt uppdrag.

Nu vill jag skriva till dig, i min egenskap av medlem i LO, och uppmana dig att se till att dumheterna med konsten i Folkets Hus i Stockholm (att den döljs, göms undan eller i värsta fall säljs) omgående upphör!
Jag utgår ifrån att du har den möjligheten, eftersom LO (d v s du och jag) och vissa fackförbund äger Folkets Hus och dessutom äger det företag som bedriver verksamhet i Folkets Hus (och som alltså är de som vill ta bort konsten).

För vi lever ju ändå i ett kapitalistiskt samhälle och i ett kapitalistiskt samhälle är det den som äger som bestämmer, eller hur?

Vänliga hälsningar!
Jan Schmidt"

Svårare än så borde det inte vara. Om alla LO-medlemmar som läser det här gör samma sak som jag (och som tycker som jag), så kommer nog både Amelin och Xet och alla andra att få hänga kvar, och inte bakom skynken.
För om vi inte kan få LOs bolag att agera som rörelseägda företag borde, kan vi säkert få dem att agera som kapitalistiska företag.
Och göra som ÄGARNA säger...

Anonym sa...

Naturligtvis rationell logik av de nya folketshus-direktörerna att ta ner dessa målningar. Det skulle ju vara ohederligt och falsk marknadsföring att låta dem hänga kvar. Sånt som dessa målningar skildrar var det ju nu ganska länge sen som LO höll på med, typ kamp och konfrontation Organisation för att ta till vara det breda arbetarkollektivets intressen.

Som nån borgare lär ha sagt för drygt ett halvsekel sen, om vi inte kan besegra dem så låt dem ansluta sig till oss, de blir med tiden som oss. Förvisso är väl inte fackföreningselitens löner och förmåner ännu i klass med kapitalisternas, men inte långt ifrån.

Pasquale sa...

Vi måste i Sverige ha världens konstigaste maffia. De härjar mot småföretagare men städar undan sin historiska konst när de stora grabbarna i Investor har möte.

Underligt, inte sant?

Dekadensen sa...

Den för evigt aktuelle Dan Berglund skulle kanske pekat på ett av sina äldre verk för att beskriva situationen:

I Folkets hus som byggdes upp för att folket skulle vakna
Sövs vi nu av blod och våld och kvinnor som är nakna
Åt fanders med moralen, mänskan är ju galen
Säger Ingmar Bergman själv i Vecko-Revyn
Sån är dekadansen - längtan till dyn


Ok, vid närmare eftertanke passar texten endast in om man har en mycket god fantasi.
But you can probably catch my drift...