fredag, december 21, 2007

Att ligga lågt och somna in

Missa inte veckans Flamman, det sista numret för året, där det bland annat finns mycket om Vaxholmsdomen i EG-domstolen. Hanna Löfqvist har bett ett antal politiska och fackliga profiler om en kommentar. Det är starka ord, också från dem som brukar vara försiktiga i orden. Hans Karlsson, tidigare avtalssekreterare på LO och arbetsmarknadsminister (s):
Jag är besviken och oroad över domen. Domen går mot de intressen jag företrätt och försvarat under hela mitt liv.
Jan G. Andersson skriver en ledarkommentar i tidningen Östran, med rubriken Mona viker ner sig. Han skriver där om uppgifter från socialdemokraternas gruppmöte i riksdagen i tisdags, att Mona Sahlin förklarat att partiet ska ligga lågt i frågan. Det är inte så svårt att tro på uppgifternas sanningshalt om man ser på reaktionerna från socialdemokratiskt ledningshåll efter domen. Men det är fruktansvärt beklämmande.

En av de få åsikter som Mona Sahlin tydligt gett uttryck för, är att socialdemokratin måste ”gå vidare” från uppdelning i ja-sida och nej-sida när det gäller EU. Vaxholmsdomen visar hur märklig själva den problembeskrivningen är. Just eftersom EU är en realitet är det ju viktigt att ta ställning. Inte i ja och nej som abstraktioner, utan till det konkreta system som på ett helt fundamentalt sätt påverkar den svenska politiken, påverkar möjligheterna att föra politik över huvudtaget. Här dyker den viktigaste politiska frågan på decennier upp i svensk debatt; en fråga om själva essensen i konflikten mellan höger- och vänstersidan i svensk politik – och då ska det socialdemokratiska partiet, som har rekordstöd i opinionen just för att folk avskyr den borgerliga politikens resultat, ligga lågt!

EU för systematiskt bort makten från de demokratiska arenorna, urholkar det gemensamma ägandet och upphöjer på område efter område marknadsliberalismen till lag – lag som står över svenska grundlagar. Vaxholmsdomen gör det särskilt tydligt, men mycket har hänt innan och mer kommer att hända senare. Ska socialdemokraterna ligga lågt i snudd på varje viktig politisk fråga utom huruvida regeringen Reinfeldt är snäll eller dum? Och samtidigt gå ut och presentera sig som ”alternativ” till dagens politik?



[Läs också]:
- Flammans huvudledare
- Peter Gustavssons kommentarer till domen och den socialdemokratiska EU-debatten.

5 kommentarer:

Swimsuit Issue sa...

Socialdemokrater och Moderater framstår mindre och mindre som verkliga alternativ och mer och mer som någon sorts svensk variant av Demokrater och Republikaner. Det framstår dessutom alltmer som att det är så de vill ha det. Två "alternativ" utan egentlig skillnad flörtandes med näringslivet och de väljare i medelklassen som bestämmer sig dagen innan omröstning och baserar sitt val på populistiska utspel och partiledares frisyrer.

Anonym sa...

Ska vi gissa på utvecklingen:
Mycket skrammel och lite agerande, så fortsätter det utför, i accelererande takt :-(.

Hugo sa...

EH-rätten är en hänskjutande lagstiftning som fastställs genom domstolens beslut o praxis. Typiskt ni vänstern inte gillar när det går emot. Men fri rörlighet av varor och billiga sådana genom konkurrens, det gillar ni oförmulet.
Men billigt arbete för att bygga om sommarstugan då skall det få kosta skjortan. Av vilket egoistiskt skäl då?
Man kan inte både äta kakan o ha den kvar.

Bäst att resa murarna igen enligt öst-tysk förebild, det slutar säkert bra för oss all.

Anonym sa...

Varför bör socialdemokraterna ta till brösttoner? De har allt att förloa, inget att vinna på sådan oppositionspolitik. Ali, glöm facket, för i helvete, vi lever i framtiden. Vem vet, såssarna kanske kan bilda majoritetsregering 2010, då slipper vi iaf förmögenhetsskatten en mandatperiod till. Kanske även fastighetsskatten?! Gott så.

Jerka

Anonym sa...

Sahlin är en genomfalsk skitstövel men hon hycklar i alla fall inte lika mycket som övriga Socialliberaler.

"det mesta av vad borgarna driver igenom har vi ingen anledning att riva upp"

"Jag blir glad och upprymd av framtidsforskarna Toffler"

Vi kan och vi skall gå ur denna aggressiva fascistunion, frågan är bara hur mycket av demokratin som skall skrotas till förmån för kapitalet och rövaroligarkerna innan det oundvikliga kravet på befrielsen kommer. Saker som dessa väcker definitivt folk ur den sövande passiviteten från Bryssel...