tisdag, januari 22, 2008

Vill ni ha det som i Sovjet, eller vadå?

I dag rapporterar Klassekampen om Mana-frågan på kultursidorna. Karin Haugen har bland annat intervjuat Ottar Grepstad, som leder Norsk Kulturråds faglige utvalg for litteratur og allmenne tidskrift. Han förefaller närmast chockad, och svarar så här på frågan om det norska kulturrådet sklle kunna göra en liknande sak:
- Det ville vært helt uhørt om vi skulle vurdert innholdet. Staten skal ikke mene noe som helst om innholdet – gitt att publikasjonene holder seg innenfor norsk lov. Vi har et underutvalg som gir oss anbefalinger og jeg ville steila hvis de hadde basert sine vurderinger på kommentarer om innholdet. […] Det virker for meg som en udemokratisk framferd av den svenske staten […] Liberaliteten er noe vi må slåss for hver dag, for å bruke litt store ord.
Tänk va, att man skulle få komma till den sista sovjetstaten för att få höra om liberalismen.

7 kommentarer:

Kurt sa...

I P1 morgon berättade Johan Staël von Holstein beundrande om länder som har grundlagsförbud mot socialism.

joel sa...

Rätten till statliga bidrag för att torgföra sina asikter har fortfarande ingenting med liberalism eller yttrandefrihet att göra.

Anonym sa...

Till Joel 11:58 AM

Nej, liberalism har givetvis inget med varken statligt stöd till tidningar och kulturskrifter att göra. Liberalism och yttrandefrihet borde däremot kunna påstås ha NÅT med en jämbördig behandling i frågor om statligt stöd till tidningar och kulturskrifter, att göra, oavsett om skriften ifråga innehåller sånt som de som administrerar stödet ogillar.

Eller du kanske tycker att det faller väl inom såväl liberalismens som yttrandefrihetens ramar när en politisk kulturskrift med hänvisning till just det politiska innehållet, fråntas det statliga stödet NÄR ANDRA SKRIFTER FÅR BEHÅLLa DET?

Pastey sa...

Jag kräver grundlagsförbud mot Johan Staël von Holstein.

Ultraliberalen sa...

Jag tror säkert att Marknadskrafterna har en lösning...

Anonym sa...

efter ungvalparna i cufs ambition att torgföra riktigsolidaritet kanske det vore något för ung vänster att starta siten riktigliberalism?

Magnus sa...

Liberalitet i citate från Grepstad är inte det samma som liberalism. Frihetlighet elr nåt sånt på svenska, tror jag.