måndag, april 21, 2008

Fortsatta festligheter under 60-årsfirandet

I och för sig har palestinier i åratal kunnat redogöra för systematisk, rasistisk misshandel och tortyr i samband med de dagliga gripanden och razzior som Israel genomför. Det är inte heller någon nyhet att koloniala ockupationer alltid utvecklar den typen av självförhärligande och avhumaniserande handlingsmönster. Men lite mer ovanligt – om än långt ifrån första gången – är det i alla fall när israeliska soldater själva kliver fram och berättar. Här till exempel i norska Dagbladet, om hur soldater på skoj brukar framkalla kvävning hos palestinier i samband med slumpmässiga räder:
Kvel dem, ville en si, og late som han skulle ransake en palestiner. Plutselig ville han skrike som om han ble tilsnakket, og kvele dem... blokkere luftveiene ved å klemme inn adamseplet. Det er ikke behagelig. Se på klokka mens du gjør det, helt til han besvimer. Den som besvimer sist, vinner, forteller soldaten.
Säkert kommer den här typen av frågor att få en framträdande plats på den glamourfest som Fredrik Federley planerar för staten Israel. Men det känns viktigt att inte stanna där. Även om det är lätt att hålla med om att Israel har en slags särställning här, kan man kanske ändå ödmjukt föreslå att det ordnas en mer allmän fest för tortyr – något som en så pass trendkänslig person som Federley borde kunna se blir en alltmer framträdande del av den västerländska livsstilen; demokratin och marknadsekonomin.

Syftet med en sådan pr-fest bör vara att vända den negativa svenska opinionen mot tortyr. En flott fest helt enkelt, riktad mot alla dem som på kultursidor och annat på ett vidrigt sätt protesterar mot tortyren. I det här landet är det nämligen kontroversiellt att säga att tortyr är demokratiskt (beundransvärda försök har dock gjorts). På festen kan man blanda politiker och kändisar. Kändisar behövs nämligen för att lyfta diskussionen och förändra unga människors syn på tortyr.


Läs mer:
Independent-artikel (källan till Dagbladet)
Andra bloggar: Jinge, Rawia Morra
SvD: Nya räder mot Gaza

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske kan man tillsammans med Federley kräva ett moratorium inom FN, att tortyr är en rättighet som ingen bör nekas på så vaga grunder som att vara människa. Har vi lite tur kanske detta efter lite lobbying även utökas till att gälla rätten till död. Sedan kan vi bjuda in till en stor dödsfest där vi under pompa och ståt praktiserar våra rättigheter, så får vi slut på eländet.

Anonym sa...

Kanske kan rekommendera försäljning av dessa t-shirts på festen också: http://www.thoseshirts.com/wtr.html

Nej, det är inget skämt. Det är "right wing humour" från den amerikanska högern.

Anonym sa...

Alla miljoner som dör i krig, som är oskyldiga är inte de dödade, lemlästade, torterade. Var går diskussionen om vi inte tar med dem i debatten om tortyr och dödsstraff. Svensk demokrati är inte bättre än Amerikansk? Bildt gör inte ett jota för att stoppa tortyr eller dödsstraff.