Idag har alla svenska medier med minimala variationer rapporterat om att Solna har ”det bästa företagsklimatet”. Detta är en årlig begivenhet. Vi får alltså veta att det finns en lista där landets kommuner rankas efter ”företagsklimat”. De flesta får intrycket av att detta är någon slags utfallsutvärdering av den ekonomiska politiken i kommunerna. Det är naturligtvis meningen. Men det har ingenting med verkligheten att göra.
Undersökningen är i själva verket ett av organisationen Svenskt näringslivs smartaste PR-trick. Detta blir uppenbart för den som orkar spendera lite extra tid och tankeverksamhet jämfört med journalisterna på landets redaktioner.
Rankingen bygger dels på ett antal noga utvalda statistiska faktorer. Bland annat kommunalskatt och entreprenader. Det betyder att om en kommun – som exempelvis Solna – privatiserar kommunal service och sänker skatten, så räknas det som ett ”bra företagsklimat”. I övrigt finns flera faktorer som säger samma sak: att man får bra siffror om folk är egenföretagare istället för anställda. En kommun med många advokater istället för industriarbetare, får alltså automatiskt ett ”bra företagsklimat”.
Den stora delen av undersökningen, bygger på enkätsvar. Här kan vi hitta allmänhetens, kommunpolitikernas och kommunala tjänstemäns ”attityder till företagande”. Det betyder i klartext, att om en kommun har många högerväljare, många högerpolitiker i kommunen samt många med högeråsikter inom den kommunala byråkratin, då får kommunen en bra rankning för sitt ”företagsklimat”. Också i denna del hittar vi för övrigt ”kommunal konkurrens” som en faktor. Återigen får vi alltså schyssta värden om kommunen privatiserar. Här räknas även ”vägnät, tåg- och flygförbindelser” in som en faktor. Detta är – till skillnad från flera andra variabler – ganska rimligt att titta på. Problemet är att kommuner kan göra ganska lite för att påverka sådant. Om staten till exempel – tack vare skattesänkningar och en trafikpolitik helt i linje med Svenskt näringslivs önskemål – satsar alltför lite på tågtrafiken och berövar glesbygdskommuner viktiga transportmöjligheter, är det svårt för kommunerna att själva starta egna tåglinjer.
Men summa summarum: vad ”rankingen” visar är i princip en kombination av hur mycket borgerlig politik en kommun för. Vad det får för resultat för medborgarnas välfärd, eller för all den faktiska ekonomiska utvecklingen i företagen i kommunen, får vi inte veta någonting om. Att beröva kommuninvånarna kommunala bolag och kommunalt skött service, gör däremot underverk för placeringen på listan.
Detta taskspeleri prackar alltså arbetsgivarkotteriet på upphetsade kommunpolitiker och en intet ont anande allmänhet, genom en okunnig, slapp och/eller tidspressad journalistkår. År efter år.
måndag, maj 12, 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
9 kommentarer:
Oj!
"En kommun med många industriarbetare istället för advokater får alltså automatiskt ett ”bra företagsklimat”." - Snarare motsatsen?
Sen var det väl inte "rakningen" utan möjligtvis rankingen som visade brackigheten?
Det är väl inte helt otippat att Svenskt Näringsliv anser att borgerlig politik leder till bättre företagsklimat övriga svenska alternativ.
Om Vänsterpartiet styrde Sverige skulle inte en sådan här lista behövas förresten, för då skulle Staten planekonomiskt bestämma hur mycket näringslivsverksamhet får lov att förekomma i varje kommun.
Christian ge gärna en källa till var v förespråkar att planekonomiskt bestämma näringsverksamheten. Har du rätt måste jag byta parti! (men det har du inte)
Helt rätt. Den här rankingen borde behandlas som det trams som den är.
anne
"Ot" men jag kan inte låta bli.
Slå borgarna i skallen med Zaremba.Ingen av dom "stora högerbloggarna" tycker sig ha nån användning för honom den här gången vilket är en aning märkligt eller så betyder det att dom gärna är med och sorterar men vill inte att vi ska veta det
"En kommun med många industriarbetare istället för advokater får alltså automatiskt ett ”bra företagsklimat”."
En kommun med många advokater istället för industriarbetare ska det väl vara?
Om man läser var Lars-Eriks Salminen(m) anser vara anledningen till varför företagen gillar Solna så är det riktigt roligt:
Varför har Solna bäst företagsklimat i landet?
- Vi gör allt för att underlätta företagarnas verksamhet. De ska känna att så fort de har någon fråga ska vi ha en beredskapsplan. Vi ser också till att träffa företagarna och anordnar middagar för näringslivet. Vi har frukostbrickor med morgonseminarier och där kan man även dryfta sina frågor. Det kan vara något så enkelt som att man behöver cykelställ eller en papperskorg utanför sin arbetsplats. Då ska vi kunna ordna det. Det ska vara snabba puckar. Så fort det kommer ett nytt företag till Solna åker jag ut och hälsar alla välkomna, lämnar över en blombukett och håller ett enkelt tal.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=769121
Av erfarenhet vet jag att Solnas politiker gladeligen agerar knähund åt de privata företagen i Solna. Det är ju inte så att Lars-Erik åker ut och hälsar alla barn välkomna tillbaka skolan efter sommaren, han är uppenbarligen upptagen med blombuketter och middagar med företagarna för att ens titta åt medborgarnas håll..
Kul att se med vilken nit och glöd Ali sparkar in öppna dörrar. Svenskt näringslivs enkät är ju en partsinlaga, men istället för att kasta pinnar och kottar på budbäraren kan ni ju istället fråga er varför väljarna trots allt ofta återväljer samma företagsvänliga partier och politiker år efter år?
(Och jag ska inte ens försöka förklara för er kopplingen privata företag > arbetstillfällen > skattepengar.)
Och jag antar att jag inte behöver upplysa Waldemar om kopplingen mellan ett påtagligt borgerligt mediaklimat där den här sortens "statistik" behandlas som objektiva nyheter och att borgare vinner val, eh?
Skicka en kommentar