måndag, maj 12, 2008

Grön profet

I tidningen Göteborgs fria skriver miljöpartisten László Gönczi, den aggressivt grönflummiga småborgerlighetens nestor, en ledare som på ett närmast övertydligt sätt visar kortslutningen av ”varken-höger-eller-vänster-ekologism” och gammal unken punschhöger.

Artikeln går ut på att de strejkande sjuksköterskorna har för hög lön. Ty,
Världen behöver en mänsklighet som ägnar sig åt frid i stället för prylhysteri. Fred i stället för vapen och människor som väljer solidaritet i stället för gruppegoistisk kamp för högre löner.
Jo. Låt oss bara fundera över om odla den mänskligheten ska kommenderas fram i Lászlos fantasi eller odlas i hans komposthög.

Hans Linde skriver mer och bättre.

7 kommentarer:

Jay-D sa...

Är saker per definition småborgerliga och unket punschhöger bara för att du inte gillar åsikterna? (Och om någon till mods är liberal på riktigt kallas de nyfascister ...) Låt de galna träd-är-också-människor-töntarna stå ensamma med sina åsikter istället för att klistra på dem en massa epitet de inte förtjänar.

rallizes sa...

låt oss kalla en spade för en spade och småborgare för småborgare. men du menar nog punSchhöger ali? :)

Jonas Ryberg sa...

Lokalpolitiker med egen Ande som talar till dem bör inte tas på för stort allvar.

Anonym sa...

vems är felet?
rikta ilskan mot alla sossar och vänsterpartister i landstingen som gjort alla sveriges vårdarbetande kvinnor till statens hemmafruar.
i stället för att attackera en outsider utan makt. snacka om missriktad ilska. arg för sakens skull. "fan då, laszlo, det är ditt fel att vår politik är så jävla usel och kvinnoförnedrande".

hans uttalande hade för övrigt ingenting med grön ideologi eller ekologism att göra. men det var väl en tacksamt tillfälle att ösa lite fabriksbolmande sovjethat över den gröns vänsterrörelsen...

fina bilder på Lenin i DN, sa Ali, och spottade på Stockholms fria tidning...

Desdichado sa...

Profet var ordet, sa Bull, för liksom också Hans Linde märker använder sig Gönczi av en frikyrklig moralism där alla krav på social förbättring blir tecken på människans inneboende ondska och egoism. Inte skall vi väl vara så självcentrerade, tycker Gönczi. Nej, svält och bed, hugg din ved, så får du kalvstek i himlen du med!

Realist sa...

Ja, vad kan man vänta sig av ett parti som inte fattar att arbetarrörelsens kamp handlar om materiell rättvisa och omfördelning, och att kämpa för mänskliga rättigheter?
Inte om att vara någon sorts allsmäktiga och allvetande terapeuter som ska trösta alla ledsna människor och tala om för folket vad som gör dem lyckliga och harmoniska.
Med det inte sagt att miljö och djurskyddsfrågor kan och ska drivas även inom den på materialistisk grund stående arbetarrörelsen.

chris sa...

Bra skrivet, tycker inte att det är missriktad ilska eller kritik för sakens skull.

Håller med signaturen realist. Det är missvisande från "de gröna" miljökämparna att påstå att "den fabriksbolmande" på materialistisk grund stående arbetarrörelsen inte kan erbjuda kamp mot miljöförstöring och utnyttjande av djur. Kapitalismen kan inte ge den värld den gröna hippierörelsen strävar efter. Det kan däremot socialismen. Med en demokratiskt planerad ekonomi skulle vi t. ex. kunna planera bort köttindustrin. Men hur får vi demokratiskt inflytande över produktionen? Inte genom att rösta på mp eller vara gröna anarkister i alla fall!