söndag, juli 06, 2008

Rubricering

Som ett led i sitt pågående övergrepp mot palestinierna har israeliska soldater blockat byn Nil’in på Västbanken och nu också gått till väpnat angrepp mot det civila motståndet i byn. Det har blivit viss extrauppmärksamhet kring detta, eftersom några modiga svenska dokumentärfilmare är i byn, och har hamnat mitt i det helvete Israel skapar för den palestinska befolkningen.

Men när Sveriges Radio lägger upp sin rapport på nätet, då är det mest talande själva rubriken: Nya bråk kring Israels barriär.

Beskjutning av befolkningen i en by som organiserar sig bäst de kan för att göra motstånd mot statsterror, är ”bråk”. ”Nya bråk” indikerar återkommande skärmytslingar liksom – nu håller de på och bråkar igen. Och det är bråk ”kring”… inte mot, provocerade av, på grund av, skapade av. Dessutom ”Israels barriär” – inte vad det är i verkligheten: en apartheidmur, olagligförklarad av internationell domstol, konstruerad för att befästa en rasistisk uppdelning, stjäla palestinsk mark och med sadistisk precision förstöra palestinskt samhällsliv.

Sveriges Radio rapporterar alltså om ”Nya bråk kring Israels barriär”. Det är helt makalöst.

Den dominerande diskursen i västerländsk medierapportering är falsk och vidrig.

- - - - -
Läs mer hos Anna Wester: Israeliska armén slår ned icke-våldmotståndet på Västbanken.

Media: Expressen, Aftonbladet, SvD.

Inga kommentarer: