fredag, september 05, 2008

Citat

Ida Gabrielsson på SVT Opinion (om den här våldtäktsdomen):
Domen blottar både brister i rättsväsendets kunskaper om mäns våld mot kvinnor och vilka föreställningar som råder om kön, sex och våldtäkt. Det är uppenbart att utfallet av ett våldtäktsmål beror av mycket mer än vilken lagstiftning som finns. För den lag vi har, är tydlig. Det är i tillämpningen och i tolkningen som någonting går snett. Och tolkningen är färgad av föreställningar om hur en våldtäkt går till, hur en våldtäktsman är och hur ett våldtäktsoffer beter sig.
Hela inlägget.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Artikeln var inte så bra skriven. Därför var det jobbigt att läsa den. Dessutom är det standard med sådana artiklar efter varje friande våldtäktsdom. Att du själv inte kommenterat artikeln i din blogg tyder på att du är inne på samma spår...

Ali Esbati sa...

Nej.

anonym sosseman sa...

till Anonym:

Att Ida Gabrielsson skriver om och mot den här domen ska hon ha cred för. Att Ali tar upp frågan är bra gjort av honom.
Jag undrar om en studie över mediarapportering hade kommit fram till din slutsats: att såna här artiklar är standard efter såna domar.
Men OM det vore det vore det ju bra.

Du har en trist attityd. Kanske en smula arrogant. Du borde tänka igenom vad du skriver istället för att ställa dig i kön av folk som suckar när dessa (förbaskade) kvinnofrågor tas upp. "för det ääär ju så tradigt".
Skärp till dig.

Anonym sa...

Nu var väl det uppseendeväckande i detta fall att hennes ovilja inte ens ifrågasattes av gärningsmannen - och det märker du om så bara skummar igenom artikeln. Att inte ens uppfatta det och sedan anmärka på artikelns kvalité måste ju ändå innebära att du faktiskt bara hade för avsikt att komma på någon mer negativ kommentar.

Henric Grubbström sa...

Lite tveksamt är det ju om man ska ta just den här tydligt vansinniga domen som intäkt för något annat än nändemannasystemets uppenbara brister. Den är lite för knäpp och avvikande för att man ska kunna säga att såhär dömer domstolarna eller såhär är uppfattningen ute i samhället. Jag kan inte tänka mig annat än att hovrätten givetvis ändrar domen.

Jag har med tiden - efter viss tvekan - börjat luta åt att vi nog ska ha en samtyckeslag trots allt. Inte för att jag tror att det blir det minsta lättare att fälla nekande förövare, men kanske hindrar medvetenheten om att allt utan samtycke är våldtäkt åtminstone några män från att ta sig friheter och sedan rationalisera bort dem.

Thomas E sa...

Fast om man vill använda det här som bevis på att det är fel på rättssystemet så borde man kanske vänta tills Hovrättens dom kommer. Att det finns vissa nämndemän som borde skaffa sig en annan hobby än att sitta i tingsrätten finns det ju många exempel på.