USA-marionetten Saakasjvili som nyligen krönte sin politiska fuskkarriär med ett plötsligt artilleriangrepp mot civila i Syd-Ossetien, hyllas nu alltså av charmerande demokrater också i Sverige. Per T Ohlsson skriver i Sydsvenskan att konflikten med Ryssland handlar om ”varje lands rätt att välja sin egen väg”. I det här fallet att upplåta sitt territorium till militärbaser åt USA och erbjuda luftrum och landningsmöjligheter för en eventuell israeliskt attack mot Iran.
Per T Ohlssons varma önskan att varje land ska ha rätt att välja sin egen väg bär en alldeles särskild prägel av värme och trovärdighet. Det gäller särskilt sedan han hyllade militärkuppen mot Venezuelas folkvalde president. Dessvärre lyckades ju inte Venezuela vid det tillfället välja sin egen militärbaser-åt-USA-och-tillsätt-arbetsgivarföreningens-ordförande-som-president-väg, eftersom folket envisades med att återinsätta den folkvalde presidenten. Men för liberaler är det viktiga att ändå upprätthålla principerna.
Per T Ohlsson påpekar också att ”Saakasjvili står i vägen för Rysslands ambition att kontrollera flödet av gas och olja västerut”. Alla förstår naturligtvis att det måste vara USA som kontrollerar flödet av Rysslands och andra länders gas och olja västerut. Allt annat vore orimligt.
För att få fram det bästa med Georgien och dess president tar dock borgerligheten fram sitt tunga intellektuella artilleri – Munkhammar Advisory. Tillsammans med Jon Millarp har Johnny Munkhammar i en rapport redogjort för nyckelfrågan:
I Världsbankens rankning av företagsklimatet i olika länder har Georgien klättrat från plats 137 till plats 18.Eventuellt finns det samband med den framgångsrika kampen för att inte bara nedkämpa Syd-ossetiska civila och inhemska oppositionella, men också fackliga rättigheter.
Hade Sverige varit med i Nato hade vi kunnat stödja denna fantastiska utveckling även militärt. Tills vidare får vi därför nöja oss med att vår utrikesminister bidrar till svensk säkerhet och förnuftiga internationella relationer, genom att blogga om saken.
Se också: Biology & Politics, Röda raketer.
9 kommentarer:
Skillnaden mellan förut och idag är ju bara att svensk media faktiskt rapporterar om OSSEs slutrapport, vilket de inte gjorde om presidentvalet utan vi fick istället enbart höra Bildts enhälliga hyllande av Saakasjvili, som en demokrati på väg in i nato, som var redo för Natomedlemskapet. Ingen tvekan om att Nato nu är redo för att Georgien kommer att bli medlem lät det i ett officiellt uttalande som ligger på regeringens hemsida.
För övrigt är det ju normal att de vid valet inte är särskilt kritiska i sina tidiga rapporter och uttalanden.
Georgien har aldrig varit mera demokratiskt än allas favorit-nydiktatur Ryssland.
Det enda som strider mot den amerikanska bilden av Georgien är att nyhetsbyråerna faktiskt publicerar en artikel om OSSEs slutrapport, inte rapporten i sig, för de kritiserade presidentvalet starkt i slutrapporten om den också! Det är alltså nyhetsbyråernas bild av läget som strider mot USA och dessa har nu även återpublicerats i svensk press. Vilket strider mot tidigare bilden om att inte rapportera om negativa saker om Georgien, kanske förlorade Georgien ändå på striderna nu verkar media helt plötsligt intresserad av fakta och sanningen om läget. Så lät det då inte förut. Men vårat officiella stöd till detta land med många demokratiska brister lär ju snarare öka. Det är ju Bildts hjärtebarn och inte bryr sig Bildt och Nato om demokrati.
Läs också rapporten från Georgiens människorättscenter: Georgia’s Parliamentary Elections –
Unprecedented Brutality and Election Fraud
Till skillnad från västmakternas huggsexa när man styckade upp Jugoslavien och etablerade NATO som aggressionspakt globalt och i den delen av NABUCCO-sträckningen mot albanska hamnar, ser jag en viss skillnad i rapporteringen i papegojmedia här i väst.
Man har frångått den sedvanliga sataniseringen av offret och deras försvarare med Pentagonlögner rykten och hörsägen som starkaste nyhetskälla till att helt plötsligt, i notisform men i alla fall, rapportera fakta. så kan den vanlige "mediekonsumenten" efter att ha sett SVT inte bara rapa upp att slaver är onda av naturen utan att det var Georgien (vars USA-tränade och beväpnade arme hann slakta och ödelägga en hel huvudstad innan man lade benen på ryggen när Ryssen kom) som startade kriget.
I vetskap om att Kaukasus egen Pinochet den fd advokaten från New York, som aldrig uttalar sig utan att ha konsulterat sina amerikanska "rådgivare" som följer honom överallt, också får mest militärt bistånd EFTER israel så kan det inte vara svårt att bilda sig en egen uppfattning om exakt vad USA/israel var ute efter innan Rysslan satte schack matt i regionen.
I dagarna kommer en notis om att en ledande Georgisk oppositionspolitiker vid namn David Gamkredlidze krävt att president Micheil Saakasjvili skall avgå. [i]
Gamkredlidze förklarade:
Trots talrika varningar fattade Saakasjvili egenmäktigt det kriminella och oansvariga beslutet att bombardera Tschinvali vilket ledde till katastrofala följder för landet.
Saakasjvili har inte längre den politiska eller moraliska rätten att vara president över Georgien eller dess överbefälhavare.
Frågan är i så fall om man utan ytterligare frågor borde hälla ytterligare bistånd över den havererade figuren, även många kommentatorer talar om hur han är ”ung”, ”västvänlig” och vacker.
Jag ifrågasätter inte att man måste försöka lindra nöden för de som förlorat hem och egendom. Problemet är att det samtidigt verkar gå hand i hand med en strävan att staga upp en havererad statschef som trots allt var den som startad hela krisen.
Vill man ge honom chansen att försöka igen?
[i] ”Georgian opposition members demand Saakashvili's resignation” DPA, 9 september 2008.
Ps.
Amerikanarna som hävdar att de inte skickat "speciellt mycket vapen alls" till galningen och slipsätaren i Tblisi klagar samtidigt över förlorad sådan sofistikerad utrustnig bl.a 5 specialutrustade "Humvees" och två båtlaster med det senaste, som Georgiska soldater lämnade hals över huvud när ryssarna kom.
En rysk diplomaten i New york hade inte en aaaning men krigsmuseet Kubinka vet att berätta att dessa kommer att hamna på bästa plats bredvid krigstrofeer, bl.a ett 40-tal tyska tanks, från olika andra "Drang nach osten"-försök från väst. De israeliska förstördes helt i samband med att Tel avivs 2 iordningställda flygplatser för anfall mot Iran bombades sönder totalt redan i inledningsskedet, så kan det gå...
Klas Sandberg
Som jag förstår det så är Gamkrelidze en stor Nato-förespråkare, vilket i princip alla i oppositionen är även om Bildt kritiserade dom i Georgisk TV innan rösterna ens var räknade. Bildt lär ha träffat Gamkrelidze med flera. Så det är lite konstigt att de kritiseras så mycket. När det gäller företagande och skatter är det samma där. Så jag vet inte riktigt varför alla är så snabba på att försvara Saakasjvili mer än att han blivit den väst har att göra med. Georgien behöver definitivt inte diktatur för att vara västvanliga utrikespolitiskt och för att gå med i Nato. Men saknar man ordentligt demokratisk grund är det ju det som sker. Mer eller mindre. Vad som är intressant dock är att Gamkrelidzes parti inte stödde november-demonstrationerna och att de inte ens tagit de platserna i parlamentet de vann i protest mot deras anklagelser om valfusk.
Man kan ju fråga sig varför dessa randstater till Ryssland "måste" gå med i NATO och installera russofoba lydregimer till Washington?
Vad Rysslands senaste manöver visar är ju det uppenbara i USAs Brzezinski-politik, att omruínga och oskadliggöra Ryssland och samtidigt lägga beslag på dess energiresurser, men utvecklingen i Georgien visar också västmakternas impotens. Den "unipolära" tiden efter Sovjet är nu definitivt slut Ryssland har rest sig beundransvärt snabbt och återtagit sin traditionella roll. Andra medspelare i den MULTIPOLÄRA värld USA förgäves kämpar för att fördröja är givetvis Indien och Kina.
USA varken vill eller kan "försvara" (starta ett tredje världskrig) för dessa skitstater vars namn man inte ens kan uttala eller hitta på kartan, än mindre är intresserade av som sådana.
Georgiens och Baltikums aggressiva antiryska politik slår som alltid tillbaka på dem själva när aggressionspakten till slut faller och lämnar dem, så var det under Nazitiden t.ex.
Finlands hållning däremot är beundransvärd, under sovjet behöll man sin självständighet i alla frågor utom försvar och utrikespolitik där man tog största hänsyn till den stora grannen i öst men handeln länderna emellan blomstrade liksom den fortsatt göra eftersom man vidmakthåller de goda förbindelserna och respekten för Ryssland och det geografiska läget, Ryssland behövde aldrig invadera landet för att freda sig mot väst.
Varken Baltikum eller Georgien kommer att bli grannar med Florida och USA eller stormrika av att gå med i aggressionspakten NATO hur mycket man än önskar, de är och kommer alltid att vara randstater och kulturellt och historiskt förbundna till Ryssland. Man borde sålunda samarbeta med sin mäktiga granne och dra fördelar av det.
Gör man inte det blir det som nu när Ryssland tvingas dra om de olje och gasledningar vars transittrafik är ländernas huvudsakliga inkomstkälla och i värsta fall bli mål för förödande missilattacker när USA placerar sitt antirobotförsvar där. Ryssland klarar sig utmärkt utan dem men de klarar sig inte utan goda förbindelser med Ryssland, det är dags att gilla läget, av västmakterna kommer löften men aldrig något annat än svek.
Off topic.
Visst det är viktigt att kommentera utrikespolitiska händelser Ali. Dina inlägg är välbehövliga fläktar i det syrefattiga utrikespolitiska debattklimatet i Sverige.
Men jag är förvånad över att du inte kommenterat socialdemokraternas senaste utspel gällande sjukskrivningar och rehabilitering.
Är det tidsbrist som gör att vissa inlägg gällande inrikespolitik inte förlänar en kommentar?
Johnny Munkhammar ser sig verkligen som den stora stjärnan, Timbros svar på Karl Popper (vilket han naturligtvis också är ur många yngre liberalers synvinkel). Från Munkhammr Advisorys hemsida:
"Munkhammar will speak at the Summer University of the European Ideas Network in Fiuggi, Italy. The list of speakers also include Francois Fillon, French Prime Minister, and Silvio Berlusconi, Italian Prime Minister."
Obetalbart faktiskt. I likhet med David Bowie och Marlene Dietrich nöjer sig Munkhammar med att använda efternamnet somk varumärke.
Skicka en kommentar