tisdag, oktober 28, 2008

Stiglitz i Vanity Fair

Joseph Stiglitz har en längre i essä i Vanity Fair. Den är väl värd att läsa och ger en insiktsfull, om än moderat bakgrundbeskrivning av det elände som nyliberal politik har försatt amerikansk ekonomi i. En av många poänger i artikeln är Stiglitz hänvisning till Chile. Det är ju inte bara så att Pinochets militärkupp och politiska diktatur, med interneringar, tortyr och försvinnanden, var en förutsättning för iverksättandet av Milton Friedmans nyliberala experiment. Det experimentet blev även i krassa ekonomiska termer en katastof för Chile, i likhet med exempelvis vad Thatcher gjorde med den brittiska ekonomin.

Hur som helst, rekommenderas!

7 kommentarer:

Richard sa...

Du tror inte att dina blogginlägg hade blivit intressantare om de var korrekta i sak? Jag har t ex lite svårt att förstå hur händeler på 70-talet kan vara en förutsättning för Milton Friedmans teoribyggande som ägde rum mellan 1956 och 1962

Anonym sa...

Richard,

Ett gott råd om man inte förstår något, eller om man sedan tidigare vet att man är dum i huvudet, är att visa viss ödmjukhet.

- Rolf

Richard sa...

Haha. Det kan knappast längre råda några tvivel om att du inte vet att du är dum i huvudet :-) Du är bäst!

Anonym sa...

Chile är ju numera sydamerikas rikaste land med en levnadsnivå motsvarande Spanien.

Dumma, dumma Chile, att de inte fattar att de skall ha samma framgångsrika Sovjetisering som Venezuela är inne på.

Anonym sa...

Richard, en liten hjälp till dig att förstå texten:

Tidsaxel:
1956-62. Friedmans teoribygge
1973. Pinochets militärkupp
1973-1991. Pinochets iverksättande av Friedmans teorier.

Visst går det att hänga med bättre nu?

/PELLE

Anonym sa...

Richard,

"förutsättning för iverksättandet" (min kurs.) står det.

/Jacob

Anonym sa...

"i krassa ekonomiska termer en katastof för Chile" Hurså? I krassa ekonomiska termer är Chile idag det rikaste, mest stabila landet i Sydamerika. Landet har fört ungefär samma ekonomiska politik sedan Pinochet tog makten. Kuba har också fört en konsekvent ekonomisk politik sedan sjutiotalet, men det exakta motsatsen till Chile och det har ju gått jätte bra. Om Chile är en ekonomisk katastof vad är alla andra sydamerikanska länder.

Peder