onsdag, november 19, 2008

Slut på fördragsamheten

Hinner tyvärr inte skriva det jag tänkte om den nya EU-grundlagen, Lissabonfördraget, som formellt fallit, men som socialdemokraterna hand i hand med borgarna ändå tänker klubba igenom i riksdagen imorgon. Deras samsyn är faktiskt inget mindre än en skamlig skandal – desto mer skamlig och skandalös för att s- och LO-ledningen försöker iscensätta någon slags ”konflikt” om löften och garantier och förment oenighet om taktik och poser gentemot EU. Här är vi nära parlamentarismens kvävningsdöd, med en s-ledning som helhjärtat låser politiken på marknadsfundamentalistisk och överstatlig autopilot, för att kunna kliva ut i gången och fåna sig med (”mot”) borgarna i en bekväm charad som man vill sälja in som politik.

Det är oärligt, olycksbådande och i längden ohållbart.


Läs andra: Hanna Löfqvist, Ung Vänster, Sören Wibe, Kommunalarbetaren.

8 kommentarer:

Alex sa...

Jag föreslår att vi i framtiden refererar till det som "Lissabondiktatet".

Hoppas att det går bättre för arbetsrätten i morgon än vad det gjorde i dag (Malmö 26), men jag tvivlar. :/

Neoliberal Agenda sa...

Regeringsformen 10 kapitlet §5.

"Inom ramen för samarbete i Europeiska unionen kan riksdagen överlåta beslutanderätt som inte rör principerna för statsskicket."

Tänk om vi hade haft en författningsdomstol. Då hade vi kunnat stoppa såväl FRA-lagen som det här.

kanal 0 sa...

LOs demonstration i tisdags var något av det mer bisarra jag varit på. Transport och Byggnads m fl ville ha det som en demonstration för att kräva garantier för kollektivavtalen i lissabonomröstningen, därför la man demonstrationen två dagar innan just omröstningen. LO-ledningen däremot vill skylla allt på Reinfeldt utan att erkänna att S har en reell möjlighet att få igenom kraven idag, trots att de är i opposition. Från scenen sa man därför i princip ingenting om torsdagens omröstning eller något som skulle kunna fungera som press på kritiska sossar. Man låtsades som att det inte fanns någon särskild anledning till att man hade valt att demonstrera just nu. Resultatet blev en demonstration med tal och paroller som handlade om något totalt intetsägande och helt annat än vad det uppenbarligen var tänkt att handla om från början. Bisarrt och väldigt sorgligt.

Kraxpelax sa...

Folket har inte en blekaste aning om vad det hela handlar om och våra "representanter" i regering och riksdag utgör ett samlat block som mörklägger alltihop så gott de kan i medveten beslutsamhet att hålla folket utanför. Vi har i praktiken auktoritärt styre i detta land.

Anonym sa...

Det största sveket från den svenska "demokratins" represententer genom alla tider.

Det är inte bara folkföraktet som är anmärkningsvärt utan också det flagranta ringaktandet av den nuvarande grundlagen.

Samtliga riksdagsledamöter som röster för det här eländet borde ställas till svars.

Anonym sa...

Lissabonfördraget riskerar att bli kostsamt för S, jag kommer att lämna partiet om de röstar igenom det som det ser ut nu. Flera jag har talat med kan även tänka sig att lämna partiet på grund ut av detta. Från fackligt håll har jag också hört en del snack om att man funderar på att lämna partiet. Så medlemsraset lär fortsätta när man inte lyssnar på gräsrötterna.

Anonym sa...

Arbeiderpartiet i Norge körde över SV och valde amerikanskt. Utanför ämnet men kul om Esbati ville kommentera 'jagerfly'-affären.

Ali Esbati sa...

Vet inte om jag hinner, men Klassekampen kör med jättebokstäver på förstasidan idag:

OVER-
KJØRT
IGJEN