onsdag, december 31, 2008

Några tips innan jag säger gott nytt år

Eftersom vettig, verklighetsförankrad information om det som sker på Gaza bara går att få i minimala doser i de västerländska mainstream-medierna – det israeliska perspektivet är bergfast i rapporteringen och den sammantagna produkt som presenteras tittare och läsare förljugen – är det arbete som görs här och där på nätet för att precisera och balansera, helt avgörande för den som söker förståelse.

I den svenska bloggosfären har bloggen Motbilder varit väldigt viktig under Gaza-konflikten. Läs där inlägget Israel ser bloggosfären som en stridszon. Det ger bland annat en fylligare bild av hur staten Israel aktivt arbetar för att ställa sina förbrytelser på huvudet och med beräknande cynism pumpa ut den bilden genom alla tillgängliga mediekanaler. Läs!

(Det borde för övrigt vara ganska givet att man som bloggare stänger för kommentarer från de organiserade terrorapologeterna. Spam och rasistisk krigspropaganda finns det gott om på Internet – det finns ingen anledning att ge det ytterligare arenor)

En kort artikel om Israels infokrigföring kan läsas här. På bloggen Muzzle Watch kan man läsa en fyllig genomgång om hur utstuderat amerikanska medier ägnar sig åt tystnad och lögner när det gäller massmordet på Gaza.

En kort och koncis genomgång av de israeliska ”argumenten” och svar på dem finns här.

Läs, tänk och känn efter. De som dödas på Gaza är våra medmänniskor. Vi har en plikt att reagera.

Gott nytt år.

- - -
Några ytterligare tips i den svenska bloggosfären.

Anna Wester: Escalation goes on…
Rawia Morra: Tolv ambulanser har israelerna bombat hittills
Paolo Pissoffi: Kolonial rättighetsförklaring
Anders Svensson: Krigsbrottslingarna
Jinge: Medierapporteringen om Gaza

- - -
[SvD][DN1][DN2]

1 kommentar:

Charlotte Wiberg sa...

Lite mer nyanserat än Motpol utrycker sig medieforskaren Kari Andrén-Papadopoulos i en DN-artikel:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3561&a=869246