måndag, januari 19, 2009

Det palestinska motståndet är inte religiöst, utan folkligt

Det är förvisso sant att Hamas idag är den dominerande politiska kraften på Gaza-remsan. Det är också riktigt att Gaza – efter långvarig isolering, styvmoderlig behandling också av den palestinska myndigheten, djup fattigdom och det våldsamma fiaskot för Dahlans Fatah-klick – har en stark närvaro av religiösa grupper. Men Hamas är inte motståndet mot ockupationen. Och det palestinska motståndet är inte uteslutande baserat i religiösa grupper.

Det som pågår i Gaza är nationell befrielsekamp. Folklig kamp för mänsklig värdighet.

Här är en intressant e-postintervju med en representant för den sekulära vänstergruppen PFLP, som stödjer motståndet. Bland annat:
4. What is the relationship between Hamas and the PFLP like today?

The relationship between Hamas and the PFLP is defined by resistance now.

Both Hamas and the PFLP are in the camp of resistance, the camp of defending our people, our cause and our fundamental rights. Both the PFLP and Hamas reject so-called "negotiations," reject cooperation with the occupier, and reject any so-called political solutions based on the denial and abrogation of the rights of our people. The parties both stand united in resistance to the massacres and genocide being committed against the Palestinian people. This is the unity, and the relationship, that matters now: unity, in struggle, for our people, our cause, and our rights.
Och här kan man läsa ett uttalande från en annan av de sekulära vänstergrupperna i Palestina, DFLP.

Både PFLP och DFLP ingår i PLO (men var mot Oslo-avtalet som skapade den Fatah-kontrollerade palestinska myndigheten)


(Fortsätt kolla Gaza; peace n’ freedom för intressanta uppdateringar)

7 kommentarer:

Santiago sa...

Det känns verkligen bra att läsa

Hoppas den sekulära vänstern kan vinna ökat stöd bland palestinier på dom religiösa gruppernas bekostnad.

Tyvärr så har ju Israels ockupations och terrorpolitik bidragit till den växande islamismen

Anonym sa...

Tack!

För Er andra kan det upplysningsvis nämnas att relationen mellan de "lärda" och "vänstern" i exempelvis Iran på 70-talet och var "defined by resistance".

Att läsa Esbati idag är som att höra ett eko av Kianouri. Grattis.

Anonym sa...

IDF troops posing as Hamas men, Haaretz.com
och
911 - Israel - The Original Jews are Todays Palestinians

Anonym sa...

Santiago det tåget har gått för länge sen.
Både panarabister och "kommunister" har haft sina chanser i mellanöstern. Nu är det Islams tur och de har visat klart och tydligt att de är där och hjälper folket. Hizbollah är inte bara älskad av shiamuslimer utan också av sunnis, kristna ja tom druzer.
Jag å min sida hoppas att fler inser religionens fördelar över alla de här västliga och östliga ideologierna. Kommunismen eller materialismen har inte lösningen på mellanösterns problem.

Santiago sa...

Bahlool,

Så länge den religiösa extremismen växer bland judiska bosättare och palestinska muslimer så kommer ockupationen och krigen att fortsätta. Naturligtvis vore den ultimata lösningen en stor sekulär stat där ingen skillnad görs mellan muslimer, judar och kristna.

Tyvärr är det omöjligt på grund av dom starka religiösa motsättningarna.

Glöm inte att vänstern är sekulär och kommer alltid att vara det. Det är bara sekulära samhällen som kan garantera lika rättigheter för kvinnor och homosexuella och paradoxalt nog olika trosinriktningar.

Anonym sa...

Bahlool, tror du att invånarna i Iran "insett religionens fördelar" eller är de bara för vettskrämda för att våga protestera?

Förhoppingsvis inser Gazaborna att Hamas fanatiker är lika obekymrade om deras väl och ve som krigsförbrytarna i Israel.

Och om nu fundamentalistisk islam har en så stark ställning bland palestinierna kan man ju fråga sig varför Hamas måste döda sina politiska motståndare.

Anonym sa...

Intervjun med PFLP finns översatt till svenska i senaste numret av kommunistiska veckotidningen Proletären. Länk