torsdag, januari 22, 2009

I väntan på politik

Denna vecka har jag förresten också skrivit huvudledaren i Flamman:
De senaste månaderna har vi sett en försmak på riskerna. Under finanskrisen har en regering som lutat sig mot samma marknadsfundamentalism som nu rämnar, kunnat komma undan – ja, kraftigt förstärka sina positioner – med tomma gester och tunna löften. En regering som vann valet på att tjata hål i huvudet på folk om sin ”jobbpolitik” kan bara meddela att 2009 ”blir ett skitår” och sedan ägna sig åt att göra sig lustig över oppositionens interna tidsplan. Oppositionen står i väntläge i den grop den själv har grävt. De rödgröna partierna har främst kunnat komma in i den politiska matchen med utspel kopplade till det egna samarbetet – inte den politiska verkligheten i Sverige.
Läs gärna hela.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det heter inte "ska blir". Det heter "ska bli".

Ali Esbati sa...

Ja, så är det.

Anonym sa...

Den som skrev en bok om hur kapitalismens påverkan på journalister skulle nog komma till Noam Chomskys slusats: det behövs ingen konspiration för att vi ska matas med skit och borgerlig propaganda. Vänterpartister och socialdemokrater skulle troligen inte kommit undan med det främst Littorin och Borg kommit undan med.
För övrigt är jag arg på min partiledning (bl a Mona Sahlin, Sven-Erik Östberg och Tomas östros) i SAP som slarvar bort möjligheter, är arroganta och maktfullkomliga och går i en annan riktning än avd rörelsen vill. De borde skämmas.

Hugo sa...

Visst blir det ett ordentligt skitår, det är nog alla överens om och jag tror det blir ännu värre innan det ens vänder. Grundproblemet för nuvarande kris är överkonsumtion, d v s att framtida inkomster och tillväxt intecknas och lånas via finansinstituten. Detta är inget nytt i sig men nådde sitt klimax när SKAB lånar ut 100% för köp av hus/bostadsrätt. Även en idiot fattar det går åt helvete till sist vilket det nu gjort.
På motsvarande sätt förhåller det sig med statens finanser. Vi kan aldrig släppa budgettaket och ösa på med utgifter som kommande generationer skall betala. Det är osmakligt och ohederligt. Likaså att statligt ägande skulle ha ett egenvärde i sig. Historien avskräcker för alla oss som kritiskt granskat forna östs planhushållning. Det gick käpprätt åt helvete, det vet alla.

Du är ju nationalekonom Ali liksom jag, det vore inte svårt att räkna ihop det jag påstår innehåller en väsentlig del av sanningen under rådande förhållanden. Staten kan inte göra ett jävla skit. Kronfallet ger 200-250 miljarder i förstärkning till svensk ekonomi. Alliansens 28 miljarder är därför en fis i rymden o ytterligare 10-15 från vänstern betyder i sammanhanget inte ett skit. Det vet du om du kan räkna.

Anonym sa...

Hugo, tycker du att det är osmakligt och ohederligt om företag lånar för investeringar också?

Anonym sa...

Hugo, ja visst är det bra att vi inte har borgarnas och sossarna Euro?

Hugo sa...

Investeringar är en annan sak och får sunt bedömmas mot bakgrund av riskexponering och avkastning. Inget märkligt med det.
Euroland blir ett problem för många medlemsstater som redan går i otakt med den gemensamma valutan. Det kan komma att bli en rysare. Lägg därtill allt regleringsvansinne och den omfattande byråkratin. EU liknar mer o mer forna USSR och unionen har litet stöd bland medborgarna. Kommande parlamentsval blir en parodi med sitt låga valdeltagande. Lissabonfördraget har fallit, men det struntar man i. Unionen kan aldrig få legitimitet om det fortsätter så här. Vi behöver heller inte ytterligare ett lager av övergödda byråkrater. Det räcker och blir över med alla de tokstollar vi redan har i detta land.