tisdag, januari 06, 2009

Medlöpare!

Situationen i Gaza är fullständigt desperat. Israel bombar skolor dit förtvivlade människor sökt sig för hoppet om skydd. Människor står i timtal i livsfarliga köer för att få ut ett halvt bröd. Sjukhusen opererar under absurda förhållanden, och riskerar nu också att få slut på reservkraft – något som skulle få ofattbara mänskliga konsekvenser.

Så här ser några av de senaste uppdateringarna från Aljazeera ut:
* Al Jazeera's Ayman Mohyeldin reports that 23 Palestinians have been killed overnight in Gaza

* UNRWA's chief, John Ging, tells Al Jazeera that three people seeking refuge in a UN school in Gaza are killed by Israeli missile.

* Al Jazeera's correspondent in Lebanon reports that Israeli warplanes violated Lebanese air space on Tuesday

* John Ging, UNRWA aid chief in Gaza, describes "awful" scenes at Shifa hospital

* John Ging, chief of the UN aid mission in Gaza, warns that if the generators at Shifa hospital fail, patients in intensive care will die.

* Thirteen people from one family in al-Zaitoun district, east of Gaza city, killed in Israeli air attack, Al Jazeera reports.
En del sådant rapporteras vidare i de västerländska medierna. På en del håll – i Norge till exempel betydligt mer och bättre än i Sverige – känner man av att de ohyggliga oförrätterna mot det palestinska folket kanske också har börjat droppa in i medvetandet på nyhetsredaktionerna. Men det som är slående är hur snabbt man skyndar sig att ”balansera” denna verklighet av rasistiskt massmord, med overklighet; utstuderad israelisk krigspropaganda och fantasifulla ”analyser” och ”kommentarer” från en stab av tyckare som har sina hjärnor fastgjutna i kolonialt tänkande.

Den tidigare brittiske ambassadören Craig Murray – han som fick sparken när han kritiserade Storbritanniens tortyrsamarbete med Uzbekistans regim – skriver detta på sin blogg om BBC rapportering (som jag förresten har en känsla av är bättre än den på åtminstone SVT; TV4 är betydligt rimligare):
I watched BBC World News for a timed hour yesterday. In that time I saw:
Pro-Israeli (including US government) speakers - 17
Pro-Palestinian speakers - 2
Mentions of Hamas Rockets as reason for war - 37
Mentions of illegal Israeli settlements - 0
Mentions of Palestinians killed by Israel during "ceasefire" - 2
Mentions of Sderot - 12
Mentions Sderot used to be Palestinian - 0
If you don't believe me, try it yourself.
Israel har stängt ute västerländska journalister, med det helt uppenbara syftet att undvika att få sina brott uppfläkta i vardagsrummen i Europa och USA. I dessa medier kan man nu läsa en och annan irriterad protest mot att vara utestängd och utlämnad till israeliska pr-folk vid gränsen. Men det finns ju arabiska massmedier på plats! De rapporterar med risk för eget liv. Visa då mer av deras bilder!

Att likställa förövare och offer, mördare och mördad, ockupant och ockuperad, är inte bara slö och dålig journalistik. Det är – under rådande omständigheter – ett föraktligt medlöperi.Bloggar: Erik Berg, Svensson, Claes Krantz, Ung Vänster, Paolo Pissoffi, Jinge.

[SvD][Aftonbladet][DN][Dagbladet1][Dagbladet2][Dagbladet3]

6 kommentarer:

Erik sa...

Kanske en iakttagelse:

http://blogg.aftonbladet.se/3180/perma/1075872

Anonym sa...

väl skrivet! helt enig.

media är fega. 1000 sårade barn och 200 barn enligt FN, (Svd) och ändå försöker man "balansera" rapporteringen genom att endast basera vad man skriver på de journalister som inte är i Gaza. Det finns ju journalister inne i Gaza (arabiska), kan man inte be dem rapportera? Det är inte som att arabiska är ett hemligt mystiskt språk.

julia_i_aberg sa...

Allvarligt talat. Jag älskar din blogg och har läst den hur länge som helst. Men är själv journalist och nu blir jag riktigt förbannad. Åk själv till Gaza! Trotsa spärrarna, ring hem till dina älskade och säg att du "kanske kommer hem igen!".
Snälla Ali, få mig inte att tappa respekten för dig. Tänkt utanför din egen intellektuella kontorslåda, det som du brukar vara så bra på.

Ali Esbati sa...

Julia,

Jag vet inte riktigt vad din kritik riktar sig mot. Kan du läsa någonstans att jag kräver av de västerländska journalisterna att de ska spränga sig in i Gaza?

Jag skriver att man kan använda det material som arabiska medier plockar upp på plats - något jag idag har sett göras lite här och där, i alla fall mer än tidigare. Och så handlar inlägget om att de som rapporterar och kommenterar, genom sina ständiga försök att utmåla "två parter" i sina rapporter och analyser de facto ställer sig på den förtryckande militära övermaktens sida. Om det objektiva läget är ett pågående massmord, blir det inte objektiv rapportering av att man starkt vilar sig mot den mördande maktens pr-folk.

Är det dessa påpekande som gör dig riktigt förbannad, eller något annat?

julia_i_aberg sa...

Jag upprördes över det du kallar "slö och dålig journalistisk". Det är massor av journalister utanför Gaza som rapporterar om Israels grymheter, och bilder tagna av läkare och andra kablas ut i både tidningar och TV. Men eftersom du drar ALL etablerad media över en och samma kam verkar det som om du vägrar att se detta. Då är det ju DU som delar upp världen i två parter. "Slöa etablerade västerländska journalister" vs "arabisk media".
Om läget var det omvända, säg att Israel skulle ligga och förblöda under ständiga terrorattacker, och ingen media fick komma in, skulle du då tycka det vore ok att enbart förlita sig på Israelisk propaganda inifrån? Under de senaste veckornas terror har det hela tiden stått klart att det första offret var sanningen. Den PR-maskin Israel ger prov på är av sällan skådad kaliber. Och självklart finns det idiotiska journalister som enbart går israeliska intressen till mötes. Men när det gäller mediernas vinkling av konflikten är det inte journalisterna som bör attackeras. De journalister som sett vad som händer i Gaza, och samtidigt inte fördömer Israels agerande måste vara en försvinnande liten skara.
De som bör hängas är istället dessa ledarskribenter och annat verklighetscensurerande pack på majoriteten av våra dagstidningar, som utan att blinka väljer sida, och får så många kloka människor att tappa förtroendet för "svensk media". Men dessa islamofobiska skrivbordsnötare har inget med bevakande journalistik att göra.

Ali Esbati sa...

Men vi verkar ju inte alls vara oense.

Jag påstår inte att arabisk media alltid är bättre än västerländska journalister. Det är dock ett faktum att de ï större utsträckning är på plats, och då var en av poängerna i mitt inlägg att man kunde använda mer av deras rapporter. Som sagt så görs det också ibland - och jag märker att det är mer nu än för en vecka sedan. Gott så.

Och så skrev jag såhär: "Att likställa förövare och offer, mördare och mördad, ockupant och ockuperad, är inte bara slö och dålig journalistik. Det är – under rådande omständigheter – ett föraktligt medlöperi".

Jag tror inte att man av det kan läsa in att all journalistik som görs av västerlänningar är slö och dålig.