måndag, februari 02, 2009

Enstatslösning?

Klassekampen rapporterar idag (tyvärr inte på nätet) om ett öppet brev/upprop som skickats iväg till den norska regeringen, med krav om att Norge i sin officiella politik ska uppmärksamma Israels utveckling till en apartheidstat, och siktar fram mot en demokratisk enstatslösning:
Skal Norge spille en aktiv rolle for å skape en varig fred i Israel och Palestina, må Norge bryke sin stemme i FN og andre internasjonale organer til å si klart ifra at den apartheidliknende staten Israel må avløses av en stat som ikke skiller innbyggerne etter kulturell/etnisk tilhørighet
Det är fyra personer som tagit initiativet: Øyvind Sagedal, präst och tidigare ordförande i Palestinakommittén, Erling Folkvord, ledande i partiet Rødt, Marianne Marthinsen, stortingsledamot för socialdemokraterna, samt Ingjald Ørbeck Sørheim, tidigare socialdemokratisk statssekreterare under Gro Harlem Brundtland.

Den sistnämnde säger till Klassekampen:
Osloprocessen är död. Ska Norge spela en roll i lösningen i den här konflikten, måste vi tillstå verkligheten. Vilken slags stat är Israel och hur behandlar den olika folkgrupper? Det är fel med själva fundamentet för dagens Israel, som skapar krigen.
Även Ørbeck Sørheims ord om den egna tankeprocessen är intressanta:
Det har tagit mig lång tid att komma fram till min ståndpunk i Israel-Palestinakonflikten. Det blev bankat in i min generation en bild av vad konflikten handlade om, och det tog tid att korrigera den bilden när verkligheten blev påträngande tydlig. Jag berömmer de andra tre här för att de kom fram till detta långt innan mig. Nu måste vi arbeta för att den norska regeringen ska öppna ögonen.

[En kortare nyhetsartikel i norska Aftenbladet]


PS. I Klassekampen kan man också läsa den här mycket intressanta rapporten från World Social Forum: Fra Bandung til Belém.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ser att Utrikespolitiska Föreningen vid Stockholms Universitet har bjudit in Israels ambassadör Benny Dagan att tala ostört. Därmed ger man honom en ypperlig plattform att sprida Israels hasbara om situationen i Gaza. Fantastiskt usel timing av UF!

http://ufstockholm.se/2009/01/29/elections-in-israel-new-leadership-in-a-time-of-conflict/

Razmatazuz sa...

Jag har också skrivit en del om detta i likhet med Jinge på sin blogg. Det är antagligen den bästa och rimligaste, och kanske till och med enda lösningen på konflikten. En totalt ickereligiös stat som tillåter och respekterar alla folk, religioner och ideologier. En stat med ett blandat parlament, utan rasism, utan apartheid. Det är bra nu också att denna lösning börjar dyka upp i huvudet på högre politiker, för förr eller senare kommer det väl nå medlare och diplomater i mellanöstern och då kan vi närma oss en ljusning i denna eonlånga konflikt.