fredag, februari 27, 2009

If you ain’t young, gifted or black

Hittade detta klipp på Dagens Arena. Det är från programmet Carin 21:30, där programledaren vill testa den humoristiskt-filosofiska potentialen i att skapa dålig stämning baserad på etniska privilegier. Och ja, hon säger faktiskt: ”Jag tänker på alla barn som inte vet varför man inte får säga neger”.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Begriper inte varför neger skall ha en sådan laddning. Det har används under lång historisk tid om Afrikas befolkning. "Nigger" däremot är en helt annan sak.

Anonym sa...

@ anonym 12:31

Noterar orden "begriper inte".

Anonym sa...

Ni kommer in i faderns rike om ni blir USA propagandister
Rätten att bära vapen mänsklig rättighet
Bara skit i å betala skatt
Bara skjut
Politiker accepterar konsensus på sikt
Vänsterintellektuella= bara mörda packet
Allmän amnestilag
Skitsverige= bara skit i det (myndigheterna etc= bäst mordblomma) å satsa på competetive intelligence

Johan sa...

"Begriper inte varför neger skall ha en sådan laddning. Det har används under lång historisk tid om Afrikas befolkning."

Ah. Och ingenting som har använts om Afrikas befolkning under lång historisk tid kan någonsin vara negativt laddat, eftersom den västerländska bilden av mörkhyade människor/Afrikaner alltid har varit upplyst och jämnlik.

//JJ

Anonym sa...

Härdsmälta

Anonym sa...

Kalla dem afrikaner, mellanasiater eller vad som helst. Min poäng är det spelar ingen roll, det sitter i huvudet. Vi i EU, är vi alla Europeer, tror knappast det.
Neger är i sig inte ett värdeladdat ord, lika lite som svensk eller same. Vem orkar bry sig förresten.

Serhat Daran sa...

Jag skulle vilja likna detta med Mohammed Omars "kupp" i Aktuellt. Nästa gång programmet ska sändas kanske tv-hallåan ska påpeka att Carin Hjulström-Livh är benägen att utan förvarning eller större sammanhang säga ordet neger upprepade gånger. Det vore väl rättvist?

profanum_vulgus sa...

Jag fattar inte heller vad som skulle vara fel med att säga neger. Det är ju bara en benämning på en persons ras. Är det fel att nämna någons folkgrupp? Kan man inte säga arab, kineser, indian, slaver, same eller liknande alls?

Inga folk öht har ju alltid betraktats som likvärdiga. Inte ens finnar och jämtar har ansetts riktigt lika med svenskar i Sverige. Ska man då inte kunna nämna de grupperna?

Alla afrikaner är inte Negrer, de kan vara araber, berber, tuareger osv av vilka inga är negrer.

I alla språk har man ord för folk av andra raser eller folkgrupper. Frågan om det ska anses förolämpande eller ej ligger i uppfattningen av folket, inte i ordet.

Anonym sa...

VAD PINSAMT OCH BISARRT. och vilka jävla barn pratar hon om, när jag var liten sa man chokladboll/kokosboll. Jag vet ingen jävel som säger negerboll eller neger IDAG, ÅR 2009. Diskussionen kring ords olika värdeladdningar är intressant. N-ordets negativa laddning visar på den maktstruktur som varit och fortfarande ÄR, alltså de vitas makt över de icke-vita.
VARFÖR ÄR DET SÅ VIKTIGT att få säga negerboll när många faktiskt upplever ordet som kränkande?

Anonym sa...

HAHA VAD PINSAMT OCH BISARRT. och vilka jävla barn pratar hon om, när jag var liten sa man chokladboll/kokosboll. Jag vet ingen jävel som säger negerboll eller neger IDAG, ÅR 2009. Diskussionen kring ords olika värdeladdningar är intressant. N-ordets negativ/kontroversiella laddning visar på den maktstruktur som varit och fortfarande ÄR, alltså de vitas makt över de icke-vita.
VARFÖR ÄR DET SÅ VIKTIGT att få säga negerboll när många faktiskt upplever ordet som kränkande?
Och varför är det så många som menar att ordet neger är neutralt och inte kränkande när det finns de som upplever att det är det? Menar ni att de som upplever ordet kränkande (bl.a. jag) har FEL?

Karin sa...

Milde himmel. Og stakkars Khemiri! Må sitte der og til slutt forsøke å veilede henne: Jag tyckar vi ska släppa det der fatet nu.