torsdag, mars 19, 2009

Efter förhandlingarna krävs opinionsarbete

Jag har skrivit inrikeskrönika i veckans Flamman, om förhandlingarna om nytt huvudavtal mellan arbetsmarknadens centrala parter:
De fackliga förhandlarna ska ha en eloge för att ha försökt uppdatera avtalet – och för att ha vägrat gå med på viktiga principiella försämringar. Men nu behöver arbetarrörelsen både självkritik och fotarbete.
Läs gärna hela.

1 kommentar:

anonym sosseman sa...

Kanske är du dåligt insatt, för "samförståndigt" sinnad är du inte. Jag har dock inte läst hela krönikan.
Förhandlarna sysslade med förräderi. Bakom ryggen på oss medlemmar var de beredda att kraftigt begränsa rätten till stridsåtgärder.
Om du läser nättidningen Lag & Avtal 090311 kommer du få ett hum om varför förhandlingarna slutade. en av orsakerna var de fackliga förhandlarnas motstånd på hemmaplan den senaste veckan, som Svenskt Näringslivs vice VD Jan-Peter Duker uttryckte det.
Jag skrev den debattartikel som publicerades i LO-tidningen fredagen innan uppbrottet i förhandlingarna. Innan dess hade vi haft ett seminarium om huvudavtalet och ett mindre möte. Jag står dock inte som undertecknad.
Det var begränsningen i förräderiet samt den organiserade opinionen på lägre nivå i olika förbund som fällde avtalet. Det var troligen också utsikter till en borgerlig valseger, som Elektrikerförbundets ordförande Stig Larsson resonerat. Det var inte raggrygade fackliga förhandlare som satte P.
Läs gärna på www.kurt.nu i spalten till höger. Där får du en annan bild av avd som hänt.