fredag, mars 20, 2009

Nej till finanskrisen

Det var först lite svårt att begripa vad Anna König Jerlmyr (M) menade med sin Expressen-artikel ”Duktiga direktörer förtjänar bonusar”. Inte bara på grund av den språkligt spännande meningen ”Jag vill varna för viss försiktighet med att nu ta i för kung och fosterland när näringslivet ska kritiseras”, utan också på grund av argumentet att

när det är högkonjunktur och börsuppgång kan ekonomiska incitament som bonussystem vara en morot till företagsledare att skapa tillväxt och god avkastning.

Alltså: när det är goda tider och börsen går upp, då kan det vara bra att pytsa ut massa miljoner extra till chefen, så att han kan glädjas åt att det är goda tider och börsen går upp. Det skapar förstås en god incitamentstruktur, vilket kanske delvis kan uppväga det faktum att några positiva samband mellan chefsbonusar och resultat inte gått att uppbåda. (Näringsministern tog likväl tag i frågan nästan omedelbart efter valet).

Jag skrev om detta med chefsbonusar och incitament för något år sedan i Flamman.

Men så blev jag tipsad om Aktuellt-inslaget nedan, och insåg att det är nog exempelvis sådana här duktiga direktörer Anna König Jerlmyr tänker på.

1 kommentar:

Serhat Daran sa...

Den intellektuella ribban för skribenter på Ex-Pressen är fortsatt låg ser jag.